Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Take the lead!

12 april 2016 - 13:02  •  Vanessa Snell  •  reacties

Take the lead!

Alphen aan den Rijn - Kaboem daar sta je dan in je 1e les Argentijnse Tango als Leider. In de meeste gevallen zijn jullie leiders ‘mannen’. Nou ja daar begin je nu waarschijnlijk aan te twijfelen. Het beeld van de Argentijnse-tangodanser is voor velen een stoere macho man die zonder enige twijfel een dame heel dicht bij zich houdt, haar ronddanst en waarbij hij de dans domineert.

Ik moet je even uit je droom helpen en waarschijnlijk je zorgen wegnemen. Iedereen kan de tango leren dansen dus ook jij als niet-stoere-macho-man. Zolang je kan lopen, kun je de Argentijnse Tango dansen. En wil je domineren; dan ben je hier op het verkeerde Alphense adres.

Tangodansen is als een dialoog tussen 2 mensen, de één geeft de intentie (leider) en de ander geeft daarop feedback (volger). Een gesprek voer je niet met een lawine aan informatie, maar het is zenden, ontvangen, reageren en afstemmen op elkaar. Hetzelfde geldt in de taal de Argentijnse Tango waarin het ‘dansgesprek’ non-verbaal is.

Terug naar de rol Leider. Ik heb in woorden er heus wat over te vertellen namelijk. Wat maakt iemand nu tot Leider? Wat houdt de rol precies in? Welke leider ben jij in het dagelijks leven? De man-in-huis, de manager, de collega, de teamspeler, de coach, de vriend, de papa, de muzikant… in ieder schuilt een leider. Waarschijnlijk heb je het nooit eerder op deze manier bekeken. Voilà, hier de bewustwording van jouw leidersrol(len).

Dat is een hele interessante rol. Laten we eens een cliché eruit pakken, ‘it takes 2 2 Tango’. Hoe praat je met de ander? Een gesprek begint ergens. Je zoekt oogcontact, glimlacht en stemt af op elkaar. Je geeft een intentie (in woorden), je opent het gesprek met een aanhef en brengt de boodschap over met lichaamstaal. Om een dialoog op te bouwen is het fijn om een reactie te ontvangen, toch? Feedback krijgen om daarop weer te reageren en op die wijze komt een dialoog tot bloei.

En nu wat kan je ermee? Praten en dansen. De Argentijnse Tango is een improvisatiedans waarin je leidt en volgt, net als in een dialoog, samen kom je in beweging om een stap te zetten en uiteindelijk om avonden vol te dansen.

Ik daag je uit! Wil jij weten hoe het staat met jouw leiderskwaliteiten? Ik lees je graag en wil je op het juiste spoor zetten om jouw leiderskwaliteiten verder te ontwikkelen. Dus proef eens een tango en ondervindt het aan den lijve op de dansvloer.

Tot het volgende blog over de tango! Ik heb er zin in!

Saludos,

Vanessa Snell

Fotograaf: Josh Walet
Tangoschool Temperamento.'
Tangoschool Temperamento

Tango & Argentijnse Tango.