Tseard de Goochelaar

Tseard Hoekstra, onze onverschrokken VVD wethouder van milieu, heeft weer eens iets gevonden om zijn budget te ontlasten. Onder het mom van milieubeleid gaat de burger gewoon meer betalen voor zijn afval, maar volgens Tseard wordt het goedkoper! Hoe zit dat? Nou, hij hanteert een balletje-balletje oplossing om de burger te misleiden.

De wethouder rekent voor dat als burgers voortaan 1x per week hun restafval naar de ondergrondse container brengen (aha, dáárom moesten die containers er dus komen!) ze goedkoper uit zijn dan voorheen.
Immers, gezinnen betaalden, voor onbeperkt gebruik van die afvalcontainer, tot nu toe per jaar EUR 253, maar gaan nu 'slechts' EUR 164 betalen. Alleen, via een pasje betaalt dat gezin nu opeens EUR 1, 39 voor elke keer dat er 'iets' in die container wordt gekiepert.

En als we dat nou braaf maar één keer per week doen (52 x EUR 1,39 = EUR 72,28) zijn we dan EUR 164 + EUR 72,28 = EUR 236, 28 kwijt, EUR 16 Euro goedkoper dan nu.

Alleen, zelfs ons 2 persoonsgezin gaat gemiddeld 2-3 keer per week de inhoud van de pedaalemmer weggooien en dat kost dan opeens 2,5 x 52 x EUR 1,39 = EUR 180,70 terwijl we toch echt papier, plastic én groenteafval scheiden. Onze totale kosten komen zo op EUR 344,70, en dat betekent een verhoging van 37%. Wat deze stunt van de wethouder een gezin met een aantal opgroeiende kinderen gaat kosten, daar wil ik niet eens over nadenken.
Maar, naar ik hoop, de gemeenteraad wél!

Milieuwinst?
Beslist, beste Tjeard, is het voor de gemeente goedkoper, en voor het milieu beter, als er meer afval wordt gescheiden. Maar ik vraag me wel af of ons persoonlijke milieu erbij gebaat is als we allemaal in een hete zomer een weeklang ons restvuilnis 'ergens' gaan opsparen om het vervolgens één keer in die container te dumpen. Want, waar bedrijven vuilpersen gebruiken, zul je zien dat binnen de kortste keren bedrijven die dingen ook voor consumenten gaan maken. Als je daar EUR 100 per jaar mee kunt verdienen, heeft een investering in zo'n apparaat natuurlijk snel zin.

Maar zo'n apparaat maakt dat pakket restvuil wel compacter, maar het wordt met de dag minder hygiënisch. Ik vraag me af of de betreffende projectgroep dáár wel over heeft nagedacht.
Tja, en ik vrees dat die kaartlezers om de haverklap stuk zullen gaan, of kapot gemaakt worden. Waar moet je dan heen met je afval? Gewoon maar naast die container stapelen?
Natuurlijk kun je wel stellen dat het 'dumpen' van afval illegaal en strafbaar is, maar het gebeurt nu ook, en dus gebeurt het dan zeker. Kunnen we voortaan vier keer per jaar rond de Zegerplas gaan schoonmaken.
Ik ben er zeker van dat het allemaal getest is, maar vast alleen bij heel gemotiveerde en oppassende burgers!

Alternatief
Als al dit gedoe via pasjes geregeld moet worden, zou de gemeente hetzelfde principe van 'de vervuiler betaalt' ook op een andere manier kunnen handhaven. Gewoon door te regelen dat eenpersoons gezinnen éénmaal per week die container gratis kunnen gebruiken, en een tweede keer moeten betalen, en andere huishoudens twee keer per week 'gratis' te laten storten en de volgende keren laten betalen. Dan vallen opeens heel veel nadelen weg, terwijl je toch niet méér afval gestort krijgt dan in het eerste geval (tenslotte gaan er met simpel wat duwen ook al twee van die pedaalemmerzakken tegelijkertijd in die container.

Internet 0.0
Ik heb begrepen dat betaling plaatsvindt via pasjes die je ALLEEN op het stadhuis kunt opladen. Een oplossing uit het jaar nul, in deze tijd van 'Het internet der dingen' zou je, zeker van een wethouder die in de ICT groot is geworden, wel wat anders verwachten. Near Field Communication (NFC) zou niet alleen betekenen dat de machinerie veel minder gevoelig voor storingen zal zijn, maar tegelijkertijd dat onze burgers die gewoon via hun computer via iDeal kunnen opladen. Is er trouwens wel nagedacht over hoe ons groeiende leger van zelfredzame en thuiswonende senioren hiermee om zal gaan?

Gemeenteraad
Ik verwacht niet anders dat de gemeenteraad met het principe akkoord zal gaan, maar niet met de uitvoering. Want nu lossen we één probleem op door nieuwe problemen te scheppen. Dát is, op zijn zachtst gezegd, niet elegant.
En het kan beslist beter, als we eens goed zoeken. Of we wachten een paar jaar op het moment dat er, ergens in Europa, een moderne oplossing (mobieltje) voor die betaling beschikbaar is. Dan zijn de verkiezingen alweer geweest, maar wat maakt dat uit?

Tenslotte, dat andere gemeenten het ook zo doen, is een argument dat al zo vaak misbruikt is dat onze volksvertegenwoordigers daar toch niet meer intrappen.

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.