Het sprookje van gratis parkeren

Sympathiek, maar het klopt niet Winkeliers, en niet alleen in Alphen aan den Rijn, geloven halsstarrig in het 'Wonder van Gratis Parkeren'. Nu 'de markt' voor de zoveelste jaar op rij weer eens tegenvalt, en het nog altijd faillissementen regent, grijpen grote en kleine winkeliers naar elke strohalm. En zo komt de VOA met het idee om, uiteraard op kosten van de gemeente (van alle burgers uit de gemeente dus), een 'proef' uit te voeren waarbij moet worden aangetoond dat de omzetten in ons Stadshart significant hoger worden ALS de parkeerkosten verdwijnen. Maar dat VOA idee deugt niet, want: o De gemeente heeft, zoals elke gemeente, beleid dat ze geen subsidie geeft die rechtstreeks wordt vertaald in hoger commercieel resultaat van private ondernemingen in die gemeente. De VOA gokt erop dat de gemeente die 'proef' beschouwt als een incidentele stimulans van ons Stadshart, maar weet dat die beleidsmatig nooit kan leiden tot een permanente subsidie van vele tonnen per jaar! o Als de VOA, met haar leden, zo gelooft in de directe relatie tussen parkeerkosten en omzet, verwacht ik niet anders dan dat ze zich bij voorbaat bereid toont die parkeerkosten voortaan door de Stadshartondernemers te laten betalen, als die proef die vooronderstelde relatie bewijst. Net zoals dat in Zoetermeer gebeurt. Ik heb echter niets van dien aard gehoord of gezien. U wel? o De VOA vooronderstelt dat het mogelijk is om onderzoek (wie betaalt die onderzoekskosten, ook de gemeente?) te doen naar de effecten van slechts één element van alles dat het complexe koopgedrag van consumenten bepaalt. In de praktijk is dit, dat geldt overigens ook voor evenementen en voor commerciële communicatie in het algemeen, extreem lastig. o Bekend is dat (te) veel Alphenaren in steden rondom ons winkelen, en het is zeker té simpel om maar te vooronderstellen dat dit vooral te maken heeft met de lagere parkeerkosten daar.

Kortom, deze sympathieke VOA actie komt voort uit emotionele motieven van veel van hun leden die in grote problemen zitten, maar gaat niets oplossen. Want helaas hebben die parkeerkosten geen enkele relatie met het werkelijke probleem van ons Stadshart, namelijk dat er elders om ons heen beter en/of gezelliger gewinkeld kan worden.
Het 'Wonder' blijkt een 'Sprookje' te zijn.

Koopgedrag
Om een goed beeld te krijgen van het complexe koopgedrag van consumenten heeft de wetenschap in de loop der jaren modellen ontwikkeld. Voor aankopen in de winkelsfeer voldoet het model van Huff:

Hierbij geeft het groene vlak al aan dat wat individuele consumenten, of consumentengroepen (doelgroepen) verwachten van een winkel of winkelcentrum, afhangt van heel veel factoren die vaak heel persoonlijk zijn. Er bestaat niet zoiets als de 'Alphense Consument'! En dus ook niet "Wat de Alphense Consument wil"!

Het blauwe vlak geeft al aan dat vooral de kwaliteit van het aanbod, of het nu één winkel is, of een heel winkelcentrum, bepalend is voor de motivatie van de klant er überhaupt heen te gaan. Öns Stadshart wordt niet attractiever doordat de parkeerkosten wegvallen, want de aantrekkingskracht wordt primair bepaald door wat ons centrum al die verschillende doelgroepen in aanbod én in prijsklassen biedt. Ons Stadshart heeft teveel van hetzelfde, en is daarbij te veel 'boodschappencentrum' om als 'recreatief winkelcentrum' echt te scoren.

Tenslotte, daar zijn we er, vormen de parkeerkosten, samen met reiskosten, reistijd en vervoersmogelijkheden, het derde blok dat uiteindelijk bepaalt hoe ons Stadshart scoort in de hoofden van de Alphenaren. Waar de vervoersmogelijkheden in Alphen prima zijn, en reistijd en reiskosten minimaal, zou dat allemaal moeiteloos moeten opwegen tegen de 'hoge' parkeerkosten in en rond ons Stadshart. Maar dat doet het niet, want waarom gaan zoveel Alphenaren winkelen in bijvoorbeeld Zoetermeer of Hoofddorp? Omdat parkeren daar gratis of veel goedkoper is?

Dát is een sprookje en dat wil ik U graag even voorrekenen.

Vrij parkeren?
Laten we eens beginnen met Zoetermeer, waar je, op kosten van de winkeliers overigens, drie uur gratis kunt parkeren. Maar Zoetermeer ligt 30 kilometer weg, zodat je gemiddeld (15 km per liter) al 4*EUR 1, 45 = EUR 5, 80 aan benzinekosten kwijt bent. Voor dat bedrag kun je in ons Stadshart (EUR 1,90 per uur) 3 uur parkeren! En het scheelt je een heel uur reistijd! Tja, voor alle mensen die denken dat dít de reden is waarom zoveel Alphenaren naar Zoetermeer gaan, dit is inderdaad een sprookje. Ik kan tig zaken bedenken waarom ze daar gaan winkelen i.p.v. in Alphen, maar de "gratis" parkeerkosten alleen leveren die Alphenaren geen cent op.

Het is waar dat de parkeerkosten in Hoofddorp lager zijn (EUR 1,20 per uur), maar dat levert, weer gerekend op 3 uur, dus maar 3*EUR 0,70 = EUR 2,10 aan 'besparing' op t.o.v. Alphen. Alleen, dan moet je er nog wel heen, ruim 20 kilometer, dus aan benzinekosten ben je 3*EUR 1,45 = EUR 4, 35 kwijt, zodat 3 uur winkelen in Hoofddorp je EUR 4,35 – EUR 2,10 = EUR 2,25 EXTRA aan parkeergeld kost. Nogmaals, er zijn redenen te over om in Hoofddorp te gaan winkelen, maar de lage parkeerkosten zijn daar niet bij. En alweer ben je één uur extra reistijd kwijt! Overigens hanteert Hoofddorp een progressief tarief, voor een hele dag ben je daar EUR 19 kwijt, in Alphen de helft!

Sprookje opgeblazen
Alphenaren gaan NIET naar Zoetermeer of Hoofddorp omdat de parkeerkosten er lager zijn, maar omdat die stadscentra aantrekkelijker zijn!

Als Alphen aan den Rijn meer klanten naar het Stadshart wil trekken, moet het zorgen voor een aantrekkelijker aanbod in winkels en diensten. Aan de horeca kan het niet liggen, na het sluiten van de winkels stromen de consumenten immers het Stadshart in. Maar als je zelfs aan de meest vanzelfsprekende zaken geen aandacht besteedt, zoals WIFI (in Zoetermeer én Hoofddorp is dat er wel, én gratis) dan moet duidelijk zijn dat 'gratis parkeren' alleen populair is bij de mensen die er toch al komen (supermarktklanten en horecabezoekers). Tja, en díe hebben in de huidige discussie natuurlijk de grootste mond!
Maar het is complete onzin dat de gemeente hier, naast (misschien) de BIZ toelage, ons schaarse geld in zou steken. Besteed dat maar aan zorg o.i.d.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.