Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Gilles de la Tourette

13 juni 2016 - 21:26  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Gilles de la Tourette

Alphen aan den Rijn -

Afgelopen vrijdag hadden we hier in Alphen het eerste Correspondents Dinner. De pers werd door burgemeester Spies op de hak genomen alsof ze er voor doorgeleerd had. Ik ben trouwens zeer vereerd met de grap over mij: 'Haar verhalen worden zodanig voorbereid dat ze al geschreven zijn voordat ze überhaupt hebben plaatsgevonden'. Deze running gag is trouwens niet nieuw, ergens in mijn kennissenkring is 'schrijf jij even op wat ik wil zeggen' een gevleugelde uitspraak.

'Spiesbeth' had een mooie gladde speech met net genoeg humor om ervan te genieten. Dennis Captein die het stokje overnam, is natuurlijk van een ander kaliber. Aardige vent in het echte leven, maar niet te pruimen als je in de politiek zit en een min of meer scheve schaats rijdt. Zijn target van de avond was Wil Verschuur. Waarom? 'Ja, er is niemand anders in dat stadhuis waar je een grap over kunt maken.' Waarmee Dennis met zoveel woorden zegt dat we sinds de fusie een gezapig zooitje als gemeentebestuur hebben.

De zeepbel van Wil is die van het 'lieve oude vrouwtje' die het ook allemaal niet zo goed weet. Ze gaat ook nog naar de cardioloog sinds ze is veroordeeld voor het uitschelden van mederaadslid Pauline Heijkoop – die er overigens bij Dennis ook niet best afkwam - en nu is ze zielig. De echte grap - ze kan er niks aan doen dat ze steeds 'rotwijf' zegt, dat komt door de ziekte Gilles de la Tourette - is niet die van Dennis.

De echte grap is Wil zelf. Ze wil niet weggezet worden als raadslid dat er van alles uitkraamt. Arme Wil. Als ze in de raadszaal haar mond open doet, leggen alle journalisten hun pen neer. Soms vragen we aan elkaar 'wat zegt ze nou?', maar daar blijft het meestal bij.
En zo zei ik dus 'wat zegt ze nou?' toen ik las dat ik de echte boosdoener ben in deze soap. In 2014 heb ik een artikel geschreven dat een scheldpartij geen acceptabel gedrag is. Nu weet ik niet hoe je anders de woorden 'leugenachtig rotwijf' moet interpreteren. Of het zou die Gilles de la Tourette van Dennis moeten zijn: Rotwijf! Rotwijf! Rotwijf!

Fotograaf: Josh Walet