Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

'Want al ben ik zwart als roet'

27 oktober 2016 - 13:47  •  Hans Flotat  •  reacties

Want al ben ik zwart als roet

Alphen aan den Rijn - We zijn weer een jaar verder en we zijn na al die jaren nog steeds aan het discussiëren over Piet (wist je dat het lijkt alsof de discussie pas van de laatste jaren is, maar eigenlijk al in de jaren '60 speelde?). Zo zijn er de voorstanders die Piet zwart willen houden, de tegenstanders die Piet absoluut niet zwart willen houden én de groep mensen die het allemaal niks uitmaakt. Drie jaar geleden hoorde ik nog bij de eerste groep mensen. Maar inmiddels ben ik van gedachten veranderd.

Het feest is nu een feest met een discussie. En wordt het nu niet tijd om het feest weer als een feest te gaan zien? Het is een kinderfeest en dat zijn we geloof ik uit het oog verloren. Het feest draait ten slotte op de cadeaus op 5 december, het schoentje zetten en de lekkernijen. En of ze nou snoepgoed/cadeaus krijgen van Piet met roetvegen dat maakt dan niet meer uit.

Piet maakt al jaren veranderingen door. Van kinderen in een zak stoppen tot het straffen met de roe. Inmiddels gaan er geen kinderen meer in de zak en ook de roe is verdwenen. En waarom zou Piet anno 2016 niet kunnen veranderen? Het verhaal waarom Piet zwart is kennen we allemaal, Piet gaat door de schoorsteen (Die heeft iedereen natuurlijk nog....) en wordt daar zwart van. Iemand anders die veel met schoorstenen te maken heeft is, Bert de schoorsteenveger uit Mary Poppins. Hij zit onder het roet, maar is niet zo zwart als hoe Piet er nu nog uit ziet, hoe kan dat?

Sint in Alphen, de organisatie van de intocht in Alphen aan den Rijn, heeft besloten dat de Sint dit jaar aan komt met Zwarte Pieten. De oorbellen en de lippenstift blijven wel in Spanje. Wie weet dat volgend jaar in heel Nederland Piet zal verschijnen met roetvegen.

We blijven tenslotte Nederland, 'het land met duizend meningen en onze nuchterheid'. Dus laten we alstublieft op houden met discussiëren. Er verandert zo veel in dit land. We zijn van zondagsrust naar koopzondagen gegaan om maar een voorbeeld te noemen. Waarom kan Piet dan niet een upgrading gebruiken?

Hopelijk worden we het ooit eens en keert het feest terug zoals het hoort te zijn zonder discussie. Die discussie gooien we maar in één of andere hoek. Koekoek.  

Fotograaf: Josh Walet
Markt