En nog steeds hebben ze het licht niet gezien

Elk jaar verbaas ik mij meer over het verkeer en met name over de fietsers. Je zou toch verwachten dat na alle campagnes en met misschien toch ook wel een stukje logisch nadenken mensen het zich in het verkeer begeven wat serieuzer zouden nemen. Helaas blijkt dat nog niet het geval.

De dagen worden korter, het is kouder, soms ook nog wel wat regenachtig en vooral het is donker in de ochtend en aan het einde van de middag gaan alle lichten weer vroeg aan. Helaas alleen niet altijd de lichten van de fietsers (maar goed ook scooters en auto’s vergeten dit redelijk vaak). De laatste weken als ik mijn zoontje naar school breng met de auto is het een waar ontwijk en rem circus aan het worden. Mijn snelheid komt al niet boven de 20 kilometer per uur uit in de buurten waar scholen zitten maar vaak is het niet eens meer dan 15 kilometer per uur. De reden hiervan is voornamelijk de donkere fietsers, en die noem ik niet alleen zo omdat ze geen enkele verlichting hebben (al is dat niet helemaal waar want van hun telefoon komt wel wat licht af).

Mensen in alleen maar donkere kleding op een fiets (en soms ook scooters) zonder ook maar enige vorm van verlichting. En vaak wordt er gewezen naar “de jeugd” “de tieners” of geef ze maar een naam. Maar er is nog een groep die hard strijd om de eerste plek voor “kijk eens hoe onzichtbaar ik ben”. Moeders (en eerlijk waar ik heb tot nu toe nog geen vader gezien die dit doet maar ze zullen er vast zijn) met een kind achterop de fiets, moeders met een kind die naast haar fietst en niemand heeft verlichting aan. Af en toe zet ik mijn grote licht aan om te zien wat er nou weer voor toeren uitgehaald worden voor mijn neus (en auto) en je ziet dat ze verlichting hebben maar het staat gewoon niet aan, op hun eigen fiets niet, niet op die van de kinderen.

Welk goede voorbeeld ?
Of nog erger, gewoon geen enkele verlichting op de fiets hebben zitten, zelf niet en bij hun kind niet. Een set met led lampjes kost maar 5 euro (en voor wie wil weten waar, bij de Hema) misschien een mooi kerstcadeau? Misschien nog een extra mooie reflector erbij ? Dat is een stuk minder dan wat je aan eigen risico kwijt bent bij je zorgverzekering als je ondersteboven gereden wordt. Maar daar stopt het niet, kinderen die zelf op de fiets naar school gaan (en dan heb ik het over kinderen op de basisschool) en geen enkele verlichting op hun fiets hebben, geen enkele reflector waar dan ook. Is het leven van je kind je zo weinig waard ?


Elke ochtend zie ik ze weer (dankzij het langzaam rijden en groot licht gebruiken) al slingerend over de weg fietsen zonder verlichting en met alleen donkere kleding aan. Het is vragen om ongelukken. Vanochtend bracht ik wederom mijn kind naar school, vanaf de Emmalaan (vanaf de chinees) naar het Palet toe in de Javastraat. Voor wie de buurt kent is dat maar een klein stukje, maar van huis naar school, via het Burgermeester Visserpark terug, Julianastraat, Emmalaan. Vanochtend ben ik gaan tellen, 19 fietsers met geen enkele vorm van licht. Eigenlijk waren het er 18 want dat ene meisje wat volledig in het zwart gekleed was op een zwarte fiets met geen enkele fietsverlichting slingerde over de weg heen omdat ze het nogal druk had met haar telefoon, daarvan zag ik een glimp van een lichtje. Zij had mij niet eens door, een grote jeep met groot licht, ze zag mij niet want zo druk was ze met haar telefoon, in het donker, zonder fietsverlichting. Of fietsers met een lampje (alleen voor natuurlijk want daar kan je zo bij als je op je fiets zit) maar dan wel een grote mand of krat voor op de fiets zodat de fietser niks aan het lampje heeft en ik het lampje alsnog niet zie. Maar ook scooters die niet snappen dat rechts voorrang heeft of dat er überhaupt nog meer verkeer op de weg is. Met regelmaat zie ik ze in het donker zonder verlichting rijden met een noodgang, van die opgevoerde snorscooters. Ze denken er niet eens aan wat er kan gebeuren als je met een kilometer of 50 rond scheurt en wat zou raken. Geen helm op natuurlijk want het is een snorscooter. Maar ook geen verlichting aan!

Maar automobilisten zijn soms net zo erg, deze week zag ik een dame in een kleine blauwe auto, ik kwam van rechts maar ik zag al dat ze niet aan het opletten was. Volledig ingepakt, sjaal zelfs over haar neus, grote kraag van haar jas, muts op. Ze kon niet meer naar links of rechts kijken, ik zag het alweer aankomen. Ik bleef maar gewoon stilstaan, op het moment dat ze net voorbij was gaf ik een ram op mijn toeter, ze schrok, toen had ze het pas door. Moet je eens indenken hoe goed ze die ene fietser zonder licht had gezien.

Maar het toppunt was iets waar ik eigenlijk nog steeds niet over uit kan. Ik kom van rechts, een vrouw op de fiets met een haar kind ernaast op de fiets, het kind had geen verlichting op zijn fiets. Zij dirigeerde haar kind zo voor mijn auto, en al reed ik heel erg langzaam ik was blij dat het niet glad was en mijn remmen het goed deden. Vervolgens na een meter of 30 zonder enig teken of wat dan ook gaat ze midden op de weg vol in de remmen, midden op de weg! Toen ik haar erop aansprak keek ze of ze water zag branden.

En ik hoop dat mensen eens wat beter na gaan denken over hun veiligheid en die van hun kinderen. Het is vervelend als je zelf een ongeluk krijgt, laat staan je kind! En met een paar euro en je aan de verkeersregels houden voorkom je zo ontzettend veel.

Maar wat denk je dat je mij aandoet ? Af en toe krijg ik een hartverzakking van die capriolen, maar wat nou als ik het 1 keer niet op tijd aan zie komen? Wat dan? Mijn auto geeft niet mee, en de staat van je fiets (of die van je kind) of de lak van mijn auto zal mij dan worst wezen. Een been of arm breken, vervelend maar niet onoverkomelijk, en niet alleen jij of je kind zit met de herinnering maar IK OOK! Laat staan een dodelijk ongeluk, OOK IK hou daar een blijvende herinnering aan over omdat die paar euro voor wat fietslampjes teveel was. Ik heb maar een dashcam gekocht om op te gaan nemen wat er allemaal gebeurt, zodat als het ooit mocht gebeuren dat er eentje onder mijn auto komt iedereen kan zien dat het niet aan mij lag.

Nog maar 1 dag te gaan en dan 2 weken kerstvakantie, 2 weken lang niet dit gedonder aan mijn hoofd. Hopelijk zie ik dan na de vakantie wel iedereen met licht fietsen. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.