MINERVA Vrouwendag

Alphen aan den Rijn doet niet aan Internationale Vrouwendag. Kennelijk vinden de 'witte mannen met veel privileges' in het Alphense gemeentehuis dat niet nodig. De ambtenaren ook niet, maar die vinden nooit iets nodig als het geld kost. Ergens is het belang van deze dag, die elk jaar valt op 8 maart, tussen wal en schip geraakt.

Vroegâh deden we hier wel aan Vrouwendag. Ik herinner me nog de multiculti feesten in het vrouwenhuis in een oude school in het dorp. Ik herinner me ook dat later in wijkcentra en in de bibliotheek iets aan Vrouwendag werd gedaan. Drie jaar geleden (in 2014) werd zelfs een serieus debat gehouden over vrouwen en armoede ter gelegenheid van Vrouwendag. Vorig jaar was er een gezellige multiculti High Tea met burgemeester Liesbeth in het Alphense gemeentehuis georganiseerd door de gemeente en de Rotary.

Dit jaar heb ik 'in de media' nog niets gezien. Internationale Vrouwendag, het wil lokaal maar niet van de grond komen. Overheden vinden het niet interessant. Vrouwenorganisaties kennelijk ook nauwelijks. Dat is jammer. Alle vrouwen hebben namelijk dagelijks te maken met onversneden seksisme. Veel vrouwen hebben in hun leven te maken met discriminatie, mishandeling, misbruik en zaken als 'haal jij de koffie even' en een glazen plafond. Daarom is er ook elk jaar een ander nationaal thema dat centraal staat tijdens Vrouwendag. Sisterhood bijvoorbeeld of vrouwen & opleiding.

In 1919 hebben vrouwen kiesrecht gekregen. Daar is hard voor gevochten. Iets van 50 jaar geleden werden vrouwen zelfstandig voor de wet. Ze hoefden geen toestemming meer aan hun echtgenoot te vragen voor van alles en nog wat. Tegenwoordig laten we vrouwenrechten versloffen. Er is geen enkele aandacht meer voor. Ja, behalve als er achterhaalde ideeën uit het moslimkamp komen. Of als er weer een quotum moet worden gehaald, zoals onlangs bij vrouwen in wetenschappelijke functies.

Het is echt een teken aan de wand als een vrouwelijke minister quota instelt voor een minimaal aantal vrouwelijke hoogleraren. Het betekent namelijk dat van alle onderzoekers het eerste naar een man wordt gekeken voor de functie van hoogleraar. Het betekent ook dat nog altijd een man naar voren geschoven wordt om het woord te voeren namens een groep. Het betekent dat nog altijd een man wel serieus wordt genomen. Het betekent zeker niet dat mannen slimmer zijn of beter op hun vakgebied.

Het is ook een teken aan de wand als er binnenkort verkiezingen zijn voor de Tweede Kamer en er geen enkele politieke partij praat over vrouwenrechten. Behalve dan in de context van een zeer beperkte groep moslimmannen met achterhaalde ideeën. Dezelfde trouwens die leven bij een zeer beperkte groep christenmannen met achterhaalde ideeën.
Heel veel van onze 'gewone mannen' hebben gewoon ook dit soort ideeën, maar ze verpakken het anders. Dat in onze westelijke cultuur en in ons dagelijks leven vrouwen nog altijd niet gewoon gelijkwaardig zijn, dat willen we niet zien.

Natuurlijk ga ik naar de normale netwerkbijeenkomst van Alphense Vrouwen Netwerk Rijnstreek die deze maand op 8 maart gehouden wordt. Het belooft een interessante bijeenkomst te worden, want er wordt gesproken over ondernemers, vrouwen en politiek. Met zo'n onderwerp zit je bij mij altijd goed. Ook als het geen Vrouwendag is.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.