MINERVA Stemadvies

Natuurlijk weet ik wel dat je geen stemadvies van mij wilt hebben. Dat ga ik dan ook niet geven. Wel deel ik mijn gedachten en overwegingen. Gewoon omdat ik het de vorige ronde voor de Tweede Kamer af heb laten weten. Tegen mijn eigen adviezen in, heb ik niet gestemd. Dat is verkeerd, hoort niet en het is een schande.

Meent ze dat nou? Ja, dat meent ze!
Al bijna 25 jaar verzorg ik voor verschillende lokale kranten en andere media meer of minder politieke verslaggeving. Eerst in Alphen aan den Rijn, toen in Haarlemmermeer en daarna weer in Alphen aan den Rijn. Daar tussendoor stuurde ik de politieke verslaggevers van verschillende lokale kranten aan, onder meer in Haarlemmermeer en Kaag & Braassem.

Waarom?
Omdat ik het mijn plicht vond als eindredacteur om de politiek dichter bij de inwoners te brengen. Omdat ik - nog steeds - vind dat iedereen moet begrijpen wat er in een gemeentehuis gebeurt. Omdat ik wil dat mensen in een vroeg stadium beseffen wat de gevolgen van politieke beslissingen zijn voor henzelf. Thuis, in de straat en op het werk. Daarom is het zo belangrijk dat lokale kranten op een laagdrempelige manier vertellen wat er wordt besloten en door wie.

En dan zelf niet stemmen?
Nee. Want ik was de weg kwijt in het landelijk beleid. Vroegâh was het leven simpel en stemmen ook. Eerst stemde ik op de PSP, want ik ben tegen oorlog. Dat was wel tegen het zere been van mijn vader want die bekleedde een redelijk hoge functie op de defensiestaf in Den Haag. Daarna stemde ik op de PPR, want ik was een fan van Ria Beckers. Later was ik fan van Hans van Mierlo, Jan Terlouw, Wouter Bos en nog een aantal andere al lang verdwenen coryfeeën.

Wat ik heb geleerd?
Heel veel. Ik heb geleerd dat stemmen op een persoon alleen maar belangrijk is op lokaal niveau. Daar maakt de lijsttrekker als fractievoorzitter of als wethouder de dienst uit. Daar is de invloed van een persoonlijkheid heel erg groot. Je kunt je niet verschuilen tussen 38 andere raadsleden. Dus het is belangrijk wie deze persoon is en hoe deze in het leven staat.

Ik heb ook geleerd dat het landelijk helemaal niets uitmaakt wie de leider of meest significante figuur in een partij is. Landelijk gaat het om de grote lijnen en om het beleid. Hoe groot is de kans dat een partij gaat regeren? Of, hoe groot is de kans dat een partij oppositieleider wordt? Vooral echter: hoe groot is de kans dat de voor jou belangrijke punten ook in een regeerakkoord terechtkomen?

Welke top 3 heb jij op je lijst staan?
Voor mij tellen een duurzame toekomst, een piepkleine overheid en een fatsoenlijk sociaal beleid het zwaarst. Vandaar dus dat mijn ingevulde stemwijzer een resultaat laat zien met drie partijen op 1 met elk 59 procent overeenkomst. Met godzijdank de PVV onderaan op 22 procent. Vanavond denk ik er nog een keertje over na en dan slaap ik er nog één nachtje over.

Mijn stemadvies aan jou? Ga morgen ook naar de stembus en maak het hokje van jouw voorkeur mooi rood!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.

Maatschappelijk gisteren 11:49

Praxis Alphen aan den Rijn schenkt hout voor Stadstuin De Schittering

Op 10 maart werd Stichting Help Anders aangenaam verrast door een gulle donatie van hout door Praxis Alphen aan den Rijn. Het ging om kromme delen die niet meer verkocht konden worden, maar die nu zijn omgetoverd tot een prachtige bank voor stadstuin De Schittering, gelegen in de Edelstenenbuurt.

Verkeer en vervoer gisteren 10:35

NS zet treinen zaterdag paar minuten stil uit protest tegen geweld

In reactie op toenemend geweld tegen NS-personeel zal de Nederlandse Spoorwegen op zaterdagavond om 22:30 uur alle treindiensten drie minuten lang stilzetten. Dit besluit volgt op een ernstig incident afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld.