Afvalverwerking zal nooit meer hetzelfde zijn...

De afvalpas. Het zal u niet ontgaan zijn. De hevigheid van de discussie over de invoering ervan in de media. Maar ook in het stadhuis en de successievelijke uitvoering die menige klaagzang heeft aangespoord. Zo ook die van mij.

Er is bijna geen systeem denkbaar waar meer gemeenten die het ingevoerd hebben de grootst mogelijke spijt van hebben. Sterker, een aantal gemeenten heeft de invoering alweer teruggedraaid omdat het gewoonweg niet bleek te werken. Desondanks wordt het realiteit in onze gemeente. Maar hoe kan het nu dat wethouder Hoekstra dit toch voor elkaar heeft gekregen en wat zal er in de toekomst ons nog meer te wachten staan? Sterker nog, wat zullen de gevolgen voor nu al zijn? Mijn theorie hierover wordt snel glashelder.

Ik kan mij al helemaal indenken hoe dat moet zijn gegaan. Daar stond hij dan glimmend in de vergaderkamer van het college van B&W: Tseard Hoekstra. Wat had hij toch wel niet een mooi idee om dat stinkende gebeuren een kopje kleiner te maken. En vanuit die gedachte begon hij dan ook zijn speech: "Dame en heren! Wat ik nu toch voor GE-WEL-DIGS heb bedacht u gaat het gewoonweg niet geloven! Afvalverwerking zal nooit meer hetzelfde zijn. Enig idee wat het zou kunnen zijn?", zei hij met een fonkeling in zijn ogen. De mannen keken elkaar vertwijfeld aan en haalde hun schouders op, dus besloot Liesbeth haar stoute schoenen aan te trekken en exclameerde: "Wel beste Hoekstra komaan voor de dag ermee!". "Natuurlijk Liesbeth", was het mierzoete antwoord dat volgde. "We gaan een pasjessysteem invoeren. Niet langer zullen die plebejers zonder enige schroom hun afval tot het laatste hoopje stof in de containers kunnen proppen zonder onze wetenschap. Natuurlijk kunnen we hen niet meteen hiervoor laten betalen, maar ach dat is slechts een kwestie van tijd. Binnen enkele jaren zullen ze boeten voor hun vuillakkerij!", legde hij half schuimbekkend uit.

Wat volgde op deze diepgevoelde bekentenis? Een daverend applaus, want zo gezegd zo geschiedde. Er werd een systeem ingevoerd waarbij restafval in een aparte container gedeponeerd moest gaan worden onderaan je flat of ergens midden in een woonwijk op een willekeurig door de gemeente te kiezen plek, waarvoor op termijn een pasjessysteem kwam. Weliswaar was er de nodige amok in de media en sprak menig inwoner in, maar het wilde niet baten. Het was al beklonken door het college, dus de meerderheid was er. Een gehandicapte die de grootste moeite zou hebben om zijn incontinentiemateriaal erin te deponeren? Geen probleem wat niet genegeerd kon worden. Minima die niet kunnen betalen voor een dergelijk systeem dat per zak wordt berekend? Geen probleem! Maken we het voor nu nog even gratis. En zwerfafval dan? Dat zou dit systeem juist bestrijden ondanks bewijs ten overvloede dat dit niet het geval zal zijn. Laat ik het nog wat stelliger zeggen: dit systeem is een regelrechte ramp. Niet omdat we nu ook intensiever moeten scheiden en men bewust wordt gemaakt hiervan, want dat juich ik toe, maar die pas kan enkel op boegeroep van mijn kant rekenen.

Één pas voor een heel gezin en mogelijk aanhang die af en toe ook wel eens zakje wil deponeren voor deze of geen. Het is te idioot voor woorden. Voor deze werkwijze zijn praktische bezwaren te over. Daarbij komt ook nog is het fenomeen persoonlijke gegevens om de hoek kijken. Weliswaar worden deze gegevens al na een maand gedelete, maar weet onze beste kompaan Hoekstra dan werkelijk niet dat hackers binnen deze tijd allang bij deze gegevens kunnen? Een goede hacker heeft nog minder tijd nodig om het Pentagon binnen te komen. Het lijkt weliswaar onschuldig je naam, adres en wanneer jij je zakje afval weggooit, maar jij en ik kunnen met net vijf seconden langer nadenken ook wel indenken wat men hier mee kan. Een crimineel kan zo een patroon uitvogelen wanneer jij net even weg bent zodat hij je erfstuk weg kan grissen. En wie geeft ons de garantie dat deze gegevens niet alsnog gebruikt worden om een betaald systeem te legitimeren? Het antwoord is niemand. En ben je jouw pasje kwijt of is de bak vol volgens het systeem? (Of dit nu daadwerkelijk zo is, of niet, maakt niet uit voor de software.) Je staat daar dan namelijk wel mooi puffend met zak in handen of op je schoot omdat je als je in een rolstoel zit ook gewoon je afval kwijt moet. Nouja, wie houdt je dan tegen om de zak gewoon ergens anders te dumpen? Wederom niemand.

De toekomst ziet er voor onze sociaal economisch kwetsbare inwoners ook bepaald niet goed uit. Want er is dus geen enkele garantie dat we in onze gemeente op termijn niet alsnog per vuilniszak, kilo of andere leuke maatstaf moeten gaan betalen, behalve de blauwe ogen van Tseard waarop we hem maar moeten geloven. Daarbij betalen de mensen in de kernen, als men het rekensommetje goed uitvoert, voor het afval van Alphen. Typisch? Dat vind ik nog zacht uitgedrukt. En dan heb je nog de milieubewuste inwoner die met prikstok in de hand het zwerfvuil opruimt, maar in de toekomst wellicht voor zijn sociale gedrag beboet zal worden als deze het vuilnis vervolgens in de daarvoor bedoelde bakken deponeert en er doodleuk voor moet betalen. Het is een hellend vlak waar menige afvalzak vanaf zal rollen.

Bedankt beste Hoekstra! Ik zal mijn afvalprikker, verstevigde handschoenen, briefpapier voor de te schrijven klachten en wasknijper voor op de neus alvast gaan inslaan! Gelukkig heb ik nog even, want PostNL was 'te laat' met het afleveren van de brieven inclusief pas.

Iris van de Kolk
Afdelingsvoorzitter SP Alphen a/d Rijn


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!