Ze zijn er weer: de GRAAIERS!

Door mislukte projecten, politieke schandalen. de financiële crisis en de publieke opinie hebben ze zich een paar jaar koest gehouden: de graaiers uit de politiek en het bedrijfsleven. Helaas zijn ze weer terug, ook in Alphen.

Afgelopen week kwamen de VVD, de PvdA en de SGP met een motie om 5 miljoen te reserveren. Daar zouden mooie dingen voor de kleinere kernen rond Alphen gedaan kunnen worden. Prima dat er aandacht is voor de buitengebieden, maar te gek voor woorden dat het weer uit de NUON-pot moest komen.  

Even een korte uitleg. De NUON-pot (ooit 130 miljoen) is ontstaan toen Alphen aan den Rijn het eigen energiebedrijf samen met andere gemeentes en de provincie in een nieuw bedrijf onder de naam NUON onderbracht en later de aandelen daarvan weer aan het Zweedse Vattenfall verkocht. Nu staat er in de wet dat gemeentes op nutsvoorzieningen als riool, drinkwater en energie geen winst mogen maken, maar slechts kostendekkende tarieven mogen hanteren. Dat de aandelen ooit zoveel zouden opbrengen, wist de gemeente natuurlijk niet, maar het geld zomaar aan van alles en nog wat besteden, gaat keihard tegen de bedoeling van de wet in. 

In Alphen hadden ze daar lak aan. Wethouders als Groen in  't Wout (CDA) en Lyczak (VVD) vonden het prachtig dat ze zoveel geld hadden. Als grote vastgoedmannen, voelden ze zich boven het klootjesvolk verheven en begonnen zonder verstand van zaken dingen te kopen en te verkopen aan de Lage Zijde. Een verliespost van minstens 80 miljoen over de rug van de burger. Wim Roest raadslid van de PvdA en hun wethouder Hélène Oppatje deden even hard mee. Zij zouden voor hun steun een megalomaan KULtuurhuis krijgen. Niks geen principes meer. En wat dacht je van het Hoekstraproject, de Maximabrug?  Veel meer dan 15 miljoen is er niet meer over.

Gelukkig heeft Gerard van As de Lage Zijde weer vlotgetrokken en hield de rest zich schuldbewust op de achtergrond. Helaas vergeten mensen snel en staan de graaiers van toen weer op. Volgend jaar zijn er verkiezingen en dat betekent zieltjes winnen, of liever gezegd kopen. Samen met de PvdA en de SGP, diende de VVD vorige week een motie in om 5 miljoen uit de NUON-pot te halen en zonder fatsoenlijk plan weg te geven aan de kernen.

Dat de VVD op milieugebied geen principes heeft is algemeen bekend. Hun wethouder Hoekstra weigerde dan ook zijn collegawethouders te steunen. Echter, dat de PvdA met in dit geval Henk Goes aan het roer zoiets doet, geeft toch weer te denken. Met grote praat wordt verkondigd dat de gemeenteraad 5 miljoen aan duurzaamheid gaat uitgeven (slechts 4% van de totale pot), terwijl er met een lullige motie geprobeerd wordt een even groot bedrag voor 'wegen en zo' te klauwen. 

Nog even een algemene boodschap aan alle raadsleden:  het NUONgeld hebben jullie over onze rug, de energiebetaler in BEHEER ontvangen. Doe dan niet alsof het jullie geld is. Het is van ons. Terugbetalen zal lastig gaan, maar gebruik het dan waarvoor het bestemd is en waarvan het vandaan kwam:  energievoorziening. 

Mijn stemadvies voor de volgende verkiezingen: alles is goed behalve VVD, PvdA en SGP. Dat zijn graaiers, die goede sier willen maken en vriendjespolitiek bedrijven met uw en mijn geld (Het was ooit meer dan vierduizend Euro per gezin!! ) Overigens ook typerend, dat de mensen achter de motie, zoals Toetie Voorenkamp, Robert Prins en Henk Goes, zelf nooit meebetaald hebben aan de pot. Toen hoorden Rijnwoude en Boskoop nog niet bij Alphen. Dubbel graaien dus eigenlijk. 

Machiel van der Schoot

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen vandaag 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek vandaag 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.