Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Onder de mantel der liefde

11 augustus 2017 - 19:59  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Onder de mantel der liefde

Alphen aan den Rijn - Onderhandelen op landelijk niveau gaat inmiddels tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dat zijn dezelfde partijen die in Alphen aan den Rijn een coalitie vormen. Het verschil? Hier gaat dat onder aanvoering van een grote lokale partij. Net niet de grootste, maar wel met grootse ideeën.Het is een interessant verschil. Lokale partij betekent namelijk dat er geen ideologie is. Uitgangspunt is 'wat is het beste voor de inwoner'. Zonder liberale, christelijke, erg christelijke of democratische invalshoek.Het mooie en tegelijkertijd lastige is dat er daarom vooraf niet veel te zeggen valt over standpunten. Behalve dan dat het goed moet zijn voor inwoners, de stad en de dorpen en voor de gemeente.

Laat dit laatste nou precies zijn waar het landelijk aan ontbreekt. De onderhandelingen gaan over hoe het land geregeerd moet worden. Liberaal, christelijk of democratisch, en voordat GroenLinks afhaakte ook nog progressief-links. De onderhandelingen gaan niet over: wat is goed voor de inwoners en Nederland.
Je zou zeggen dat de oplossing simpel is. Zoek een vijfde partij zonder ideologie en ga lekker aan de slag. Vraag je af: wat is goed voor ons? En dan regeren maar!

Terug naar dat filmpje. Er worden een paar interessante uitspraken gedaan. De eerlijkste is van de VVD.

'Ik vind niet dat het gemakkelijk gaat', aldus Toetie Voorenkamp. Daarmee benoemt ze de angel in de Alphense coalitie. 2014 begon met een vliegende start met Nieuw & Anders en veel samenwerking om de zaken sociaal en maatschappelijk goed voor elkaar te krijgen.
Maar nu komen de volgende verkiezingen eraan en de barsten worden zichtbaar. Het is de VVD die de barsten veroorzaakt. Dit jaar werd de coalitie al twee keer ternauwernood gelijmd. Dat komt vooral omdat de VVD intern verdeeld is, zich als een slecht dorpscomité opstelt en het normaal vindt om net gemaakte afspraken te schenden.

Het is best grappig dat Marjon Verkleij van het CDA met droge ogen zegt dat de partijen lokaal niet vechtend tegenover elkaar zaten. Ach ja. Christelijke partij. Die bedekken alles met de mantel der liefde.

Fotograaf: Eveline Verhoeve