Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Kind van de rekening

3 november 2017 - 19:52  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Kind van de rekening

Alphen aan den Rijn - Voordat er weer met modder wordt gegooid: een raadslid wordt altijd op persoonlijke titel gekozen. In principe hoeft een raadslid ook helemaal geen lid te zijn van een partij. Geldt trouwens ook voor de Tweede Kamer. Daar zit Wilders voor een partij zonder leden.

Bovendien zitten er een heleboel raadsleden in de Alphense gemeenteraad die ooit bij een andere partij hoorden. Deze periode zijn Pauline Heijkoop, Peter Bontekoe en Gert-Jan Schotanus voor zichzelf begonnen.
Maar ook in het verleden was het schering en inslag om van partij te wisselen. Denk aan Ank de Groot van GroenLinks die voor zichzelf begon en Robert Blom van de VVD die naar ‘de lokalen’ verhuisde.  Reinder Koornstra van Leefbaar Alphen en Rob de Vries van TON sloten eveneens aan toen hun partijen werden opgeheven. Een opmerkelijke draai maakte Adriaan van Geest vlak voor de vorige verkiezingen toen hij van D66 verhuisde naar RGL. Ik bedoel maar: er is niks nieuws onder de zon.

Het is nu trouwens wel afwachten hoe de zaken zich gaan ontwikkelen. Er zijn nu 39 raadsleden verdeeld over 14 partijen. Er zitten zes eenlingen in de gemeenteraad. Ik denk zomaar dat het hier niet bij blijft en dat we voordat de verkiezingscampagnes op volle toeren draaien voor nog meer verrassingen komen te staan.

Even terug dan naar de SGP. Dat is niet helemaal een fris verhaal. Schotanus is van de kandidatenlijst afgehaald, terwijl hij een paar weken eerder met gejuich (voor zover ze dat kunnen in de SGP) als lijsttrekker werd gelanceerd. Dachten die gereformeerden nu echt dat ze een fractievoorzitter en dus zittend raadslid van die lijst af kunnen gooien zonder dat dat gevolgen heeft? Kennelijk wel.
Enfin. Ik moet nog zien dat Gert-Jan Schotanus echt het kind van de rekening is. Misschien heeft de SGP zichzelf met deze rare actie wel buitenspel gezet.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper