Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Marianne Vlasman analyseert de VVD

10 november 2017 - 05:41  •  Marianne Vlasman  •  reacties

Marianne Vlasman analyseert de VVD

Alphen aan den Rijn - Vandaag gaan we het hebben over de VVD. Om die partij te begrijpen moeten we even terug in de geschiedenis. Tot een jaar of vier geleden waren zij de allergrootste partij in Alphen. Ze leverden twee wethouders en huisarts Ruud Gebel was de baas. De Zonnekoning van Alphen, was zijn bijnaam. Samen met Groen in 't Wout van het CDA bepaalde hij jarenlang wat er hier gebeurde of liever gezegd niet gebeurde. Wat er hier gebouwd werd of liever gezegd aan verpaupering overgelaten werd.

Toen kregen we de fusie met Boskoop. Er kwamen opeens nieuwe leden, die niks met Ruud Gebel en de gevestigde orde van Alphen te maken hadden. Dikke vette ruzie om de hoogste plaatsen op de lijst. Gebel verliet moegestreden het zinkende schip. Hij wist nog wel zijn Alphense pion Tseard Hoekstra op plaats één te krijgen in ruil voor het opofferen van alle andere Alphenaren ten gunste van de nieuwkomers uit Boskoop en Rijnwoude. Laten we eerlijk zijn, tegen een Toeti Vorenkamp uit Rijnwoude... Toetie wie? Vorenkamp wie? Sorry even uitleggen: kent u Hyacinth Bucké van de TV-serie Schone Schijn nog? Zo'n soort vrouw dus, daar kon zelfs de zelfgekroonde keizer van Alphen niet op. Net als op TV kwam naast Toetie een man die niks te vertellen had. Robbert Prins uit Boskoop. Hij mocht dan in naam fractieleider zijn, maar als de "lady of the house", speaking was, dan hield hij, net als haar man Richard, samen met de rest zijn mond.

De verkiezingen waren een ramp voor de VVD. Ze hadden er op gerekend opnieuw de allergrootste partij te worden, maar kwamen als een veredeld splinterpartijtje uit de strijd. Hun Tseard Hoekstra mocht bij de gratie van andere partijen nog wel wethouder blijven, maar alleen met een onschuldig pretpakket. Achteraf bleek zelfs dat te zwaar want paar maanden geleden moest hij wegen ernstig falen aftreden. Kortom, de VVD is een partij met veel problemen en moest dus iets veranderen. 

Vorige week heb ik een vriendje van me, die toevallig VVD-lid is gevraagd om naar de ledenvergadering in het zaaltje van restaurant Maggie Blue te gaan. 't Is een lekker ding en op wat intiemere momenten voel je gelukkig niks meer van de politieke voorkeur van een man. Hij vertelde me als beloning het volgende:

"We moeten vernieuwen, verjongen", zo scheen Toetie Vorenkamp te zijn begonnen. "Het roer moet om" en nog meer van dat soort wijze woorden. Ze bedoelde natuurlijk, dat er niemand meer zin had in weer vier jaar gedoe, schaakspelletjes met mensen en blunders van een wethouder. Nou zaten er gelukkig een paar jonge mensen in de zaal, dus die hebben ze naar voren geroepen om de bovenste plaatsen van de lijst voor de komende verkiezingen in te nemen. “Ga maar vast zitten aan de grote tafel” zo dicteerde Toetie.

“Bas schiet eens op. De jongeren nemen onze plaats in”, zo werd er geroepen naar Bas Wienbelt, die al sinds 1899 in de gemeenteraad zit. Terwijl iedereen al opgestaan was en er op vier van de vijf stoelen nieuwkomers zaten, was Bas met geen kanon wakker te krijgen. “Laat hem maar slapen” besloten ze ten einde raad. Dan hebben tenminste nog een klein beetje ervaring de komende vier jaar.

Marianne Vlasman

Markt