Wereldstad Alphen: de week van LIDEP (46)

De afgelopen week heb ik mezelf getrakteerd op een korte vakantie in het land van onze zuiderburen. Ook vanwege de keur aan straffe bieren heb ik het lokale nieuws dus niet op de voet gevolgd, maar mijn wekelijkse samenvatting wil ik u toch niet onthouden.

Crimescene
Dat de politie voorlopig blijft doorgaan met de controle van fietsverlichting, vind ik prima. Dat ze een man met drugs en een bijl hebben aangehouden, was een mooie bonus voor de Alphense dienders. Ze namen ook nog het rijbewijs in van een 18-jarige (wan)bestuurder in, die dat pas 4 maanden in zijn bezit had. De combinatie van drugs en alcohol leidde ertoe dat de jonge chauffeur tegen een geparkeerde auto aanreed en - waarschijnlijk uit angst voor represailles - de crimescene was ontvlucht. Daarna meldde hij zich alsnog bij het politiebureau. Die zien we voorlopig niet meer achter het stuur, gelukkig.

Opblazen
De Cascarvieten (waar komt die naam eigenlijk vandaan?) hebben de stadssleutel van de burgemeester gekregen; brandweermannen kregen een schaap op het droge; IVN Jeugdgroep De Fladderaars is de bossen ingetrokken om paddenstoelen te zoeken en het opblazen van prullenbakken wordt voortaan zwaar bestraft. Daar had ik trouwens wel een merkwaardig beeld bij.

Toen ik de titel las, zag ik even voor me hoe iemand een prullenbak net als een luchtbed probeerde op te blazen. Na het lezen van het artikel was me duidelijk dat het om een andere vorm van opblazen ging. Je moet toch wel aardig mesjogge zijn wanneer je dat soort stunts uithaalt in de openbare ruimte. Wat mij betreft wordt de particuliere verkoop van vuurwerk toch al verboden. Ik zie het nut er in elk geval niet van in.

Loyaliteit
Waar ik het wel graag uitgebreid over wil hebben, is de opvallende actie van dissident gemeenteraadslid Peter Bontekoe. U weet wel, eerst CDA’er en nu van de Lijst Peter Bontekoe. Hoewel hij in eerste instantie liet doorschemeren dat hij na de verkiezingen in 2018 niet meer in de gemeenteraad zou terugkeren, nuanceerde hij dat in eerste instantie door te stellen dat hij dat niet meer voor het CDA zou doen. Nu heeft hij blijkbaar nieuwe vrienden gemaakt en wil hij voor Nieuw Elan in de raad. Hij schijnt zelfs een prominente plek op de kieslijst te hebben bedongen.

Nu ken ik de partijprogramma’s van beide partijen voor de komende 4 jaar nog niet, maar op mij komt het vreemd over. Ik vind het zelfs naar machtswellust rieken en daarnaast vraag ik me af wat een partij aan moet met een kandidaat die het begrip ‘loyaliteit’ op z’n minst flexibel uitlegt. Afijn, daar mag de ledenvergadering zich nog over uitspreken, als ik het goed heb begrepen. "Bezint voor ge begint", lijkt me een goed vertrekpunt voor de leden.

Oordeel en feiten
De plaatselijke nieuwskroon werd naar mijn idee echter gespannen door de vechtpartij tussen een vrachtwagenchauffeur en een scooterrijder op de Prins Bernhardlaan. Het akkefietje werd gefilmd door een paar jongelui, die het nodig vonden om tijdens het filmen allerlei schimpscheuten en grappig bedoelde opmerkingen te maken. Toen ik het gisteravond na thuiskomst zag, kreeg ik last van plaatsvervangende schaamte. Allereerst vanwege het feit dat twee mensen een geschil alleen met fysiek geweld denken op te moeten lossen. Ten tweede door het hoge voyeurgehalte van de voorstelling. Maar ook door de veronderstellingen die (ook in de reacties) de ether in werden geslingerd. Het oordeel over de gebeurtenissen was al gevormd voor de feiten bekend waren.

Ik zie dat om me heen steeds vaker gebeuren en dat vind ik serieus storend. We nemen niet meer de moeite om informatie te verzamelen, maar hebben onze mening al klaar op basis van vooroordeel. Ons morele kompas raakt zoek en daar maak ik me soms ernstig zorgen over. Zou er een lokale partij zijn die daarover iets in het partijprogramma zegt? Ik ben benieuwd. Tot volgende week!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.