Wereldstad Alphen: de week van Lidep (47)

De brandweer rukte uit voor een brand op de Gnephoek en hield een duikoefening bij de Arubastraat. De politie hield een verdachte man met een mes aan en ontdekte een hennepkwekerij in de Herculesstraat. Waren dat de hoogtepunten van afgelopen week? Wis en waarachtig niet!

Skeletten
Zeker; Tempo 1 kroop door het oog van de naald en in Avifauna werd een Aziatisch dwerghertje geboren. In de bussen van Arriva mag niet langer contant worden betaald en op de hoek van Theater Castellum komt een kunstatelier in de voormalige vestiging van Rap&Graph. Stuk voor stuk interessante weetjes, maar de nieuwswaarde ervan verbleekte natuurlijk volledig bij het bericht over de vondst van drie skeletten en een extra schedel op een bouwplaats in de Raadhuisstraat. Wat me daarbij vooral opviel, was dat de geconsulteerde expert, fysisch antropologe Barbara Vaselka, de manier waarop de skeletten begraven waren een criminele oorzaak toedichtte. Wie de daad - ergens tussen de zeventiende en negentiende eeuw - ook gepleegd heeft, de dader ligt ongetwijfeld op het kerkhof (of elders in de grond). Bovendien is de misdaad vast en zeker verjaard, hoewel ik me afvraag of moord ooit kan verjaren. Iemand kan wel postuum worden veroordeeld, voor zover ik weet. Lijkt me een mooie uitdaging voor bevlogen speurders om de dader alsnog aan het licht en voor het gerecht te brengen. 

Julianabrug
De week werd verder stevig overheerst door de niet aflatende ellende met de Julianabrug. Zowel dinsdag, woensdag als donderdag waren er storingen die de nodige gevolgen hadden. Op woensdag moest een schip zelfs een noodstop maken. Als oud-varensgezel kan ik u vertellen dat zoiets bepaald geen sinecure is. Maar voor de weggebruikers is het natuurlijk ook geen pretje. Het omrijden over een andere brug kost vanzelfsprekend tijd en als we in de huidige jachtige maatschappij ergens te weinig van lijken te hebben, is het dat wel. Inmiddels schijnt het zo te zijn dat er standaard een monteur bij de brug is gestationeerd om eventuele verdere storingen direct te kunnen verhelpen, zodat de schade tot een minimum blijft beperkt. Intussen vat verantwoordelijk wethouder Kees van Velzen de problematiek samen met ‘kinderziektes’. Dat is naar mijn mening een wat al te makkelijke voorstelling van zaken. Als nieuwbakken Alphenaar ben ik maar eens in de historie van de Julianabrug gedoken en dit zijn niet de eerste incidenten, om het maar eens voorzichtig uit te drukken. Ik snap heel goed dat er een bom duiten voor nodig is om een alternatief mogelijk te maken, maar de aanleg van een tunnel die de brug vervangt, lijkt me helemaal zo gek nog niet.

Partijtrouw
Het grootste nieuws van de week kwam wat mij betreft echter uit het gemeentehuis en dan heb ik het niet over de kaarthouder voor de afvalpas, die wethouder Ed de Leest gratis wil uitdelen. Onhandig ding trouwens; zo’n grote pas. Zoiets moet toch eenvoudig als sleutelhanger aan je sleutelbos kunnen hangen? Als Albert Hein en Primera het voor elkaar krijgen, moet de gemeente daar naar mijn smaak ook toe in staat zijn. Maar goed, dat nieuws werd compleet overschaduwd door de politieke transfers van gemeenteraadsleden Peter Bontekoe en Gert-Jan Schotanus naar Nieuw Elan, dat nu met acht zetels de grootste partij in de raad is. Beide heren stapten eerder al uit de partij waarvoor ze in de raad waren gekozen en besloten na een korte solovlucht aansluiting te zoeken bij de enige lokale partij in het college. ‘Zetelroof’ of ‘kiezersbedrog’, vonden tamelijk veel reageerders. Dat is het formeel niet, maar het geeft wel te denken over het recht op een zetel. Als je uit een partij stapt, mag je wat mij betreft je zetel alleen houden als je met voorkeursstemmen bent gekozen. Anders moet de zetel gewoon terug naar de partij die de zetel van een naam heeft voorzien. Legaal of niet, het is van de zotte dat je zo makkelijk van partij kunt wisselen. Daar zou een keer iets aan gedaan moeten worden. Toch? Tot volgende week!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.