Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Monsterlijke asbakken

12 mei 2018 - 13:03  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Monsterlijke asbakken

Alphen aan den Rijn - In die goeie ouwe tijd, toen er een vreemde man op zondag het vlees kwam snijden, was alles beter. In ieder geval was moederdag beter. Toen zorgde elke zichzelf respecterende lagere school dat er een vreselijke tekening, monsterlijke asbak of onherkenbaar borduurwerkje was.

Die borduurwerkjes zijn mijn persoonlijke frustratie. De mijne waren niet zoals die van de juf en bovendien echt kleverig door de warme zweethandjes waarmee ik naald en draad schots en scheef door dat stramien jaste. Het is overigens later wel goed gekomen met mijn creatieve handwerken. Voor een gehaakte windvanger of eentje van macramé draai ik m’n hand niet om.

Dan die asbakken. Daar hoef je als school tegenwoordig niet mee aan te komen. De strijd om rookvrije voetbalkantines en terrassen is nog niet gestreden, maar dat gaat voor we een paar jaar verder zijn heus wel lukken. De tijd dat er een grote zinken vuilnisemmer de klas in werd gesjouwd en daar grote hompen grijze rivierklei uitkwamen, is voor wat betreft de asbakken echt wel geweest.
Toch hadden die monsterlijke dingen hun eigen charme. Wie er ooit een heeft gemaakt, weet waar ik het over heb. Nog jaren later stond dat ding in de vensterbank te pronken. Nu ik er over nadenk: vermoedelijk werden er meer asbakken geproduceerd voor vaderdag.

Tegenwoordig is het hele fenomeen moederdag een grote commerciële ellende. Commercieel in negatieve zin dus. Het is helemaal geen feest voor moeder, maar voor de huishoudwinkels en de Hema. De seksistische cadeautjes vliegen de moeders om de oren: een nieuwe stofzuiger, een paar ovenhandschoenen of een super de luxe pannenset.
Elke zichzelf respecterende vrouw voelt zich meteen weer achter het aanrecht gezet. Net als in die goeie ouwe tijd, toen die vreemdeling het vlees kwam snijden op zondagmiddag na de kerk.

Nog even een tip voor de vaders: je vrouw is niet jouw moeder. Dus moederdag gewoon aan de kids overlaten. Zonder stofzuiger, maar met een vreselijke tekening, chaos in de keuken en grote kruimels van de croissantjes kammenwattes in je bed!

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper

Verwante nieuwsberichten