Stennis met Dennis - Zondagsrust

Meteen gingen de fanatieke christenen op hun achterste benen staan: “Dat kan niet! Dat mag niet! Wij moeten God en dus ook de zondagrust, die Hij heeft ingesteld, eerbiedigen!” Waarom ze dat zeiden? Omdat Wiebe Wieling enkele dagen voor het definitieve ‘nee’ had gezegd dat de Elfstedentocht desnoods op zondag gereden zou worden. “En o ja”, voegden de schijnheilige vromen eraan toe, “maandag kan ook niet, want dan moeten de deelnemers zich op zondag inschrijven en dat mag ook niet van de Heer.”

Pff, wat is die Heer toch streng!

Op school vroeg ik mij altijd af waarom we al die geschiedenislessen te verstouwen kregen. Dat was toch geweest? Toen ik ouder werd, kwam ik erachter. De geschiedenis leert ons veel. Onder andere dat negen van de tien oorlogen worden veroorzaakt en gevoed door het geloof. Omdat de ene partij de andere diens geloof opdringt. Bij de slachtingen die de christenen en de moslims door de eeuwen heen hebben aangericht, verbleken de daden van Stalin, Mao en Hitler. Slachtingen die anno 2012 nog gewoon voortduren. In Iran, Indonesië, Syrië, Afghanistan en vele andere landen worden andersdenkenden nog dagelijks vermoord. Vaak door gelovigen, die zo dyslectisch zijn als een deur. Dat moet wel. Anders hadden ze dat ene zinnetje in hun lijfblad wel gelezen: ‘Gij zult uw medemens niet doden.’

Ik haat het als anderen mij iets opleggen. Zeker als het fanatieke gelovigen zijn. Fundamentalisten.

Met hun kinderen heb ik medelijden. Hier in Alphen aan den Rijn zie ik ze op zondag, geïndoctrineerd, naar de kerk sjokken, achter hun ouders aan. Hoedjes op. Hun dagelijkse verzetje, want voor de rest mogen ze de hele dag niet veel meer dan een beetje voor zich uitstaren. Gelukkig is daar de kerk, waar ze die dag twee keer anderhalf uur naar het uitgestreken smoelwerk van die hel en verdoemenis prekende man achter de kansel mogen kijken en luisteren.

De mannen zijn het ergst. Zij hebben de macht en geloof me, die misbruiken ze flink. Radio, televisie en internet zijn in SGP-huize ten strengste verboden, dus moeten ze op hun werk naar porno kijken. Dat geeft niets, want als je op zondag in de kerk op de knietjes gaat en om vergeving vraagt, ben je weer rein en kun je de volgende dag met een gerust hart weer kijken naar een nieuwe aflevering van ‘Dikke pret in een Tiroler bed’. 

Zielig zijn hun vrouwen. Ze worden als minderwaardig beschouwd. Leven in de wetenschap dat je man op je neerkijkt. Denken dat je geschapen bent uit het rib van de man, want zo staat het in het boek beschreven. Vrouwen mogen geen politiek lidmaatschap hebben en al helemaal niet stemmen. Ze zijn er louter om te baren, om kinderen te verzorgen en vooral om hun mond te houden. Mooie vrouwen die zo lelijk mogelijk voor de dag komen. Zonder uitstraling, zonder charisma, met kleding uit het jaar nul, met haar van stro dat in een knot op hun hoofd zit geplakt en met treurige, bleke gezichtjes, want wie make-up opsmeert, belandt geheid in de hel.

Ach, die hel, daar issie weer. De grote stok achter de deur voor godvrezend Nederland. Als we toch eens een dagje niet konden dreigen met de hel.

Hoe dan ook, jammer dat de Elfstedentocht afgelopen zondag niet is verreden. Ik had gehoopt dat Wieling zou denken: “Zestienduizend deelnemers is teveel, maar zonder die gereformeerden moet dit ijs het wel houden.”

Dennis Captein

 

Deze column is geschreven voor en geplaatst in het Alphens Nieuwsblad
Foto: Eveline J. Verhoeve 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.