Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

De geschiedenis herhaalt zich

14 september 2018 - 14:07  •  Bert Breed  •  reacties

De geschiedenis herhaalt zich

Alphen aan den Rijn - Paul Dirkse, de wethouder van Sport in Leiden, was zeer teleurgesteld. En hij niet alleen. Alle schaatsers in deze regio zijn dat. Wie echter verder kijkt dan de waan van de dag zal zien, dat de geschiedenis zich herhaalt.

Rond de eeuwwisseling was er namelijk ook al een plan voor de aanleg van een ijsbaan bij zwembad De Vliet. Waar nu de grote ronde totenflat staat, stonden toen nog kassen. Deze zouden verdwijnen, hetgeen inderdaad geschiedde. Op die plek zou een 400-meterbaan komen. Met de warmte, die vrijkomt bij de koeling, zou het water van het overdekte zwembad De Vliet, verwarmd worden. Twee overdekte zwembaden in Leiden Zuid-West zou een tikkeltje overdreven zijn, dus het 5 Meibad zou gesloten worden.De financiering zou grotendeels komen van appartementen op de plek van het 5 Meibad en de Leidse IJshal aan de Vondellaan. Dit plan ging van de baan door.....Alphen!

De gemeente Alphen aan den Rijn had de kabel verkocht en voor de 6 ton, die dat opbracht, wilde de gemeente de bevolking raadplegen, wat er met dat geld moest gebeuren. Het antwoord was: een ijsbaan! Daar ging de vader van Manouk Gijsman, een zeer getalenteerd kunstschaatster, die iedere ochtend in de Leidse IJshal trainde, voortvarend mee aan de slag.

Er zou in 2005 in Alphen een 400-meterbaan geopend worden met 2 binnenbanen voor onder andere kunstschaatsen. Eentje met tribune, eentje zonder. De kosten: om en nabij de 70 miljoen. Daar red je het niet mee met 6 ton. De toenmalige wethouder van Sport in Leiden, Alexander Pechtold, die nu wat problemen heeft met de vrije kür, stopte het plan in de onderste la, waar het in een andere gedaante ruim een decennium later weer uit werd gehaald. De kunstijsbaan in Alphen kwam nooit van de grond. In Leiden dreigde dat ook te gebeuren, toen de kersverse wethouder Paul Dirkse de bouw van de ijsbaan op de lange baan wilde schuiven. Dit schudde alle schaatsers in de regio goed wakker. Massaal trokken we naar het Stadhuisplein.

Zelf was ik toen een van de felste criticasters van Dirkse. Maar deze wethouder van Sport heeft zich volledig gerehabiliteerd van deze valse start. Als politici iets fout doen, dan zeg ik het, als politici het goed doen, zeg ik het ook. Paul Dirkse heeft ervoor gezorgd, dat er in Leiden sowieso een 250-meterbaan komt. Dat omliggende gemeenten meebetalen aan de resterende 83 meter vind ik heel reëel. Veel langebaanschaatsers komen uit de omliggende gemeenten.

In Alphen kunnen ze een voorbeeld nemen aan Paul Dirkse. Hij durfde terug te komen van een verkeerde beslissing. Die 6 ton van de verkoop van de kabel in Alphen zijn volgens mij nog niet besteed aan kunstijs. IJshal De Vliet is zo ongeveer de dichtst bij Alphen aan den Rijn gelegen plek in Leiden....

De schaatsers uit de gemeente Alphen wil ik bij deze oproepen om de geschiedenis zich te laten herhalen: trek massaal naar de gemeenteraad. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dit besloten, maar net als in Leiden kun je door de gemeenteraadsleden te overtuigen toch een ander besluit krijgen. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad! Aan alle schaatsers in de Leidse regio wil ik vragen, om JUIST NU in actie te komen door bijvoorbeeld loten te kopen op 333.nl.

Er is geen sterker argument te bedenken om gemeenteraadsleden te overtuigen, dan dat je laat zien, dat je zelf ook je bijdrage levert aan een 333-meterbaan.

Fotograaf: Pixabay
Markt