Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Pippi Langkous

14 september 2018 - 19:57  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Pippi Langkous

Alphen aan den Rijn - Pippi is hartstikke stoer. Niet omdat ze een paard boven haar hoofd kan tillen. Ook niet omdat ze het in haar eentje prima rooit in Villa Kakelbont. Nee, Pippi is stoer omdat ze de dingen precies zo aanpakt als zij denkt dat het goed is. Met veel fantasie en creativiteit. Regeltjes zijn niet aan haar besteed. Pippi doet het gewoon zoals het haar het beste uitkomt. Dingen die zo gaan omdat we dat altijd zo hebben gedaan? Niks voor Pippi. En alles waar ik niet eens op kom? Dat doet Pippi allemaal of het niets is.

En toch was ik best een heel stoer meisje. Ik liep al in de tweede klas in m'n eentje helemaal naar het centrum naar de openbare school. Dan kwam ik langs de brandweerkazerne en dat was echt wel spannend met al die grote auto's in een tijd dat er bij slechts twee families in de hele straat een auto voor de deur stond.
Ik bouwde met mijn vriendje een flinke boomhut en ik had een ander vriendje met een zeepkist. Ik racete met mijn kinderfiets van de berg af. Ik klom in best wel hoge bomen en ik viel eruit.
Met mijn vriendinnetje jaagde ik op naaktslakken, sprinkhanen en ander voer voor in haar terrarium. Ik wist de weg in het derde bos. Ik wist ook de weg naar die brede laan met de beukenbomen op de weg naar de kazerne waar mijn vader werkte.

Fantasie en creativiteit had ik ook genoeg. Ik kleurde en tekende er lustig op los. Ik maakte mijn eigen Barbie-auto van een schoenendoos. Al mijn poppen waren het publiek bij de door mij bedachte voorstellingen in een geïmproviseerde poppenkast van tafels, stoelen en een bed. Ik schreef een complete straatkrant vol voor de andere kinderen in de straat.

Ergens heb ik na mijn  kindertijd een paar afslagen gemist. Ik vond mezelf niet goed genoeg voor de kunstacademie, maar ik tekende er op los bij Parkexpressie. Ik kon mezelf niet verkopen als leerling-journalist bij de Rijn & Gouwe, maar ondertussen publiceerde ik van alles. Er bleef ook weinig van die stoerheid over toen ik lang genoeg in een huis vol oorlog had geleefd. Pas veel later is dat allemaal wel op z’n pootjes terecht gekomen.

De laatste jaren zie ik steeds vaker Pippi en haar belangrijkste uitspraak voorbijkomen. Dus ben ik mijn innerlijke kind aan het herontdekken. Dat doe ik nu onder meer in het theater van Parkvilla waar ik meewerk aan de nieuwe kerstvoorstelling van Productiehuis Alphen. Dat meewerken gaat onder het mom van 'ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan' en daarom gaat er weleens iets mis. Maar, we maken wel de allerleukste kerstvoorstelling ooit!

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper
Markt