MINERVA WC-eend

De gemeente Alphen aan den Rijn vindt cultuur en muziek belangrijk. Dat zegt de gemeente zelf bij een aankondiging waarbij je voor een muziekoptreden maximaal 500 euro subsidie kunt krijgen. Gelukkig staat er ook bij dat het om een kleine bijdrage gaat.

Om die kleine bijdrage te krijgen, moet je wel aan heel veel eisen voldoen. Om te beginnen moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Je gaat vet bijdragen aan maatschappelijke effecten. Dat blijkt dan uit de begroting die je ook moet inleveren. Je organisatie is gevestigd in de gemeente. Uiteraard, en dit is de enige logische voorwaarde, is het optreden ergens in Alphen aan den Rijn.

Als je onverwacht meer inkomsten hebt dan begroot, betaal je die subsidie terug. Als je niet binnen tien weken na afloop met een financieel verslag komt, betaal je die subsidie terug. Als het potje met geld op is, krijg je niks. In het potje zit 7.500 euro.

Nou vraag ik me af: wat voor soort muzikaal optreden is gebaat met 500 euro subsidie, die je ook zomaar weer kwijt kunt raken en waarvoor je ruimschoots 500 euro kosten moet maken om aan de voorwaarden te voldoen?
Want: Kamer van Koophandel kost geld, organisatie kost geld, locatie kost geld, vergunning kost geld, een financieel verslag kost geld – ik denk zomaar dat de achterkant van een bierviltje niet goed genoeg is – en een breed publiek interesseren kost ook geld. En, niet onbelangrijk, de uitvoerende artiesten kosten zeker meer dan 500 euro.

Een ander dingetje is wel dat ergens in de voorwaarden staat dat zonder die kleine bijdrage je activiteit niet doorgaat. Dus je vraagt drie weken van te voren aan, je krijgt binnen zes weken een reactie, maar je activiteit gaat niet door zonder die bijdrage. Wie gaat dan die 500 euro voorschieten?

Als je als commerciële organisatie op 500 euro zit te wachten, is er iets mis met je bedrijf. Als je als amateurs op die 500 euro zit te wachten, voldoe je gegarandeerd niet aan de voorwaarden. Als je niet succesvol bent, heb je niets aan 500 euro. Als je wel succesvol bent, moet je die 500 euro terugbetalen.

Ergo: de subsidie voor een muzikaal optreden is een wassen neus. Een kleine PR-stunt voor de afdeling cultuur van de gemeente Alphen aan den Rijn. Zij van WC-eend snappen er daar in het gemeentehuis echt geen hout van.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!