Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Opeens

12 oktober 2018 - 20:03  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Opeens

Alphen aan den Rijn - Dat 'opeens' is op z'n zachts gezegd heel merkwaardig.

De klimaatsverandering beheerst al jaren het nieuws. Er is ook geen weldenkend mens die daar nog aan twijfelt, behalve een paar wereldvreemde types die aan struisvogelpolitiek doen en met een paar oogkleppen op door het leven gaan.
Deze week heeft Urgenda in hoger beroep gelijk gekregen. In navolging van de Rechtbank vindt ook het Gerechtshof dat de Nederlandse Staat te weinig doet aan duurzaamheid. Dat vindt het Gerechtshof op basis van artikel 2 en artikel 8 van onze Grondwet: de rechten van de mens en het recht op wonen.
In Alphen aan den Rijn hebben alle politieke partijen, op die wereldvreemde na, eensgezind de handen ineen geslagen en een Duurzaamheidsakkoord gemaakt dat verplicht door burgemeester en wethouders moet worden uitgevoerd.

Het woordje 'opeens' stoort mij heel erg. Een bedrijf als Liander, dat zich bezighoudt met stroomvoorziening in heel Nederland, kan niet hebben gemist dat er een grote maatschappelijke stroming bestaat om duurzamer te leven.
Iedereen praat al jaren over zonnepanelen, aardwarmte en windmolens. Er wordt ook al jaren proef gedraaid. Nu het eindelijk zover is dat dat allemaal zonder gedoe goed gaat werken, weet Liander van niks. Zonneweides zijn het experimentele stadium voorbij, maar Liander hoort dat voor het eerst.  

De struisvogelpolitiek van Liander is behoorlijk ernstig. Het is heel irritant als er in Greenport Boskoop legio telers, kwekers en andere agrariërs zijn die in het groot gebruik willen maken van onder meer zonne-energie en het overschot af willen leveren bij Liander, maar hun stroom niet kwijt kunnen. Voor de betreffende bedrijven is het waarschijnlijk ook een kostenpost die nergens op slaat.

Behalve die sowieso belachelijke misser van Liander, het laadstation heeft de maximum capaciteit bereikt, is er nog iets heel storends. Want: als Liander van niks weet, wie heeft dan verzuimd om met deze netwerkbeheerder, waar de gemeente Alphen aan den Rijn ook nog deels eigenaar van is, te gaan praten?
De afgelopen vier jaar heeft D66 de post duurzaamheid vakkundig naar z'n grootje geholpen door een wethouder neer te zetten die helemaal niets deed. Nu is er een nieuwe GroenLinks wethouder en ik denk zomaar dat dit een van de eerste lijken uit de kast van De Leest is die Maat mag opruimen.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper