Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Klagers

9 november 2018 - 19:56  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Klagers

Alphen aan den Rijn - Als het gemeentebestuur besluit om van buiten naar binnen te werken, dan mag je als inwoner verwachten dat je gehoord wordt bij belangrijke beslissingen. Dat er inspraakprocedures zijn als het over jouw straat of jouw wijk gaat bijvoorbeeld.Je mag ook verwachten dat een dorpsraad zelf wel uitmaakt of er een groot of een klein klimrek op een speelplaats staat. Vooral echter dat een dorpsraad een door veel mensen gesteunde visie heeft over wat voor soort dorp het moet zijn.Je kunt er als gemeentebestuur ook van op aan dat er allerlei adviezen door organisaties en inwoners zullen komen als het over alle senioren gaat, of over alle scholen, of over een snelweg door je dorp. En, dat iedereen dan wel mee wil praten.

De vraag is hoe ver moet je gaan met het betrekken van inwoners bij het bestuur?
Klagende inwoners wel te verstaan.

Inwoners die het niet eens zijn met een alleszins redelijk besluit. Zoals bijvoorbeeld de Alphense volkstuinders die ronkend aankomen met protesten tegen een huurverhoging van 110 procent. Dat lijkt heel erg. In werkelijkheid hebben we het over iets meer dan 4 euro per maand, die geleidelijk gespreid over vijf jaar wordt ingevoerd.

Inwoners waarvan het eigen gedrag ook geen schoonheidsprijs verdient. Klagers die niet met de ondernemer waarover ze klagen, gaan praten. Klagers die het hebben over 'geen respect voor ons' en ondertussen een rouwdienst verstoren met flink veel lawaai. Dat raakt de nabestaanden die net een geliefde hebben verloren diep in het hart. Over respect gesproken.

Inwoners die de klok hebben horen luiden, maar de klepel maar niet kunnen vinden. Ze wonen in de duurste villawijk van Alphen-Stad en ze willen geen hangjongeren op de geluidswal van de N11. Het plan is echter maar een plan. Niet meer dan dat. Er moet zelfs nog onderzocht worden of zoiets wel kan op die geluidswal. De inwoners vinden dat zij niet worden ingelicht. De vraag is: waarover dan?

Met al dat geklaag over helemaal niets werd de raadscommissievergadering van donderdagavond zo'n beetje gevuld.
Er stonden ook twee hele grote belangrijke onderwerpen op de agenda. Hoe we de miljoenen gaan vinden voor de Alphense sportvelden, goed voor duizenden sporters elke week, is naar een weekje later geschoven. De toekomst van iedere oudere in deze gemeente werd even afgeraffeld.
Als dit 'inwoners betrekken' is, laat dan maar zitten. Dan liever geen inwoners betrekken, maar wel fatsoenlijk belangrijke zaken bespreken.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper