Democraten? 66?

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, medeburgers

Normaal maak ik me niet zo druk over wat politici in andere gemeenten wel of niet doen, maar met de fusie voor de deur wordt dat natuurlijk wel anders.
Het Alphense D'66 raadslid Driesen schreef kort geleden een blog onder de welluidende naam: "De Alphense VVD blijft me verbazen".

Maar nu, medeburgers, verbaas ik me, mét veel betrokken burgers, over het Rijnwoudse D'66 gemeenteraadslid die medeburgers oproept hun verzet tegen de hoge Maximabrug maar te staken omdat die er toch wel komt. En dat terwijl hun democratische mogelijkheden nog lang niet verbruikt zijn. Net nu ik lees dat, inmiddels emeritus, predikant Gilbert Baudet de regionale D'66 op één lijn gaat brengen, vertelt fractievoorzitter Bert Bosch dingen die ik, in 1966 op de Groningse Grote Markt, toch van de grote voorman Hans van Mierlo anders had begrepen.
Ik snap het wel, het is voor veel politici een survivaltocht geworden op weg naar een raadslidmaatschap in de nieuwe gemeente, maar je eigen roots ervoor opofferen lijkt me niet de juiste weg.

Over die Maximabrug kunnen we kort zijn, vreemd genoeg. De brug die de gemeente Alphen voor ogen staat, en waarin de gemeente Rijnwoude wordt meegesleept, wordt een kolos die letterlijk leidt tot Nergenshuizen. Een monument voor de onbetaalbare droom over een 'Westelijke Rondweg', die vroeger de 'Grote Bypass' heette. Áls dat enorme ding gebouwd wordt, vijf en een halve meter hoog (nou ja, alleen het wegdek al) en vier rijbanen breed, zal het nog generaties na ons bekend staan als het 'Monster van Gebel'. Ook een manier om je onsterfelijkheid te garanderen, natuurlijk.

Medeburgers, als jullie even hebt meegelezen wát er in Alphen aan den Rijn de laatste jaren allemaal fout is gegaan, dan móet je toch, optellend en aftrekkend, tot de conclusie komen dat de fameuze NUON pot met al die tegenslagen, en het Cultuurpaleis, al bijna op is. Ambitie of niet, we mogen blij zijn dat de gemeente nog genoeg geld over heeft om die brug überhaupt te bouwen. Wanneer de beloofde rest volgt, is al een open vraag, maar de financiering ervan is niets minder dan een sprookje. Daarbij weten politici niet hoe ze het 'probleem' rond een 4-baans N207 moeten oplossen want ook daar is geen geld voor beschikbaar. Die weg wordt gewoon nooit gebouwd, en dus is die Maximabrug een nutteloos prestigeproject geworden. Die brug, én die weg, is ook, met de nieuwe aansluiting van de N11 op de A4 volkomen, nutteloos voor ons bedrijfsleven. De Alphense bedrijven, verenigd in de VOA, moesten en zouden een vierbaans verbinding met de A4 hebben, terwijl die verbinding er, via die N11, allang ligt. Geen wonder dat ze nu al problemen om de slechts 1 miljoen Euro op te hoesten die wethouder Hoekstra hen vraagt. Nou ja, hoe belangrijk is dat dan? Want wat is nou 1 miljoen voor de grootste ondernemersclub van Nederland?
Nee, als de gemeente Alphenaren écht wil helpen, stoppen ze het geld, gereserveerd voor de Rijn-Gouwelijn, die ook al niet doorgaat, in tenminste één "Bodegraven boog". Dát is tenminste een betaalbare oplossing die snel geregeld kan worden en de enorme files bij Bodegraven in ieder geval oplost.

Intussen is Koudekerk prima geholpen met een lage, tweebaans brug over de Rijn, die het industrieterrein, via de huidige infrastructuur, direct in verbinding brengt met de N11. Dát was ook de bedoeling van zowel de gemeente Rijnwoude, de provincie én het Koudekerkse bedrijfsleven. Tja, en die extra brugwachter kun je heel gemakkelijk betalen als je 25 miljoen op die brug kunt besparen. En de Oude Rijnzone blijft die afschuwelijke puist in ons vlakke landschap bespaard.

De huidige Alphense coalitie zit muurvast in hun eigen droom verankerd, en heeft de gemeenteraad van Rijnwoude in die droom meegesleept. Maar de nieuwe gemeenteraad, die we volgend jaar gaan kiezen, zou wel eens heel anders over deze geldsmijterij kunnen denken.
Dát is waar ze bij 'Maak het Hart niet Hard' op hopen, en waar de zittende politici, inclusief Bert Bosch van D'66, voor vrezen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 10:53

Nieuwe voorzitter neemt het roer over bij Scouting Alphen

Op 28 maart heeft Dick Raaphorst, na meer dan 22 jaar voorzitterschap, het leiderschap van Scouting Alphen overgedragen aan Vincent Peters. Voor Vincent, een bekend gezicht op de vereniging, voelt deze nieuwe rol als een thuiskomst: "Ik ben zelf als welp op deze vereniging begonnen."

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.