Blog Algemeen

MINERVA Kinderboerderij

Het gedoe rond de kinderboerderij Bospark zal niemand zijn ontgaan. Voor wie het toch heeft gemist: er is meer subsidie nodig. De gemeente wil dat niet geven en het probleem oplossen door de kinderboerderij te sluiten en de hertenkamp zelf te gaan beheren.

De Stichting Alphense Kinderboerderijen (SAK) beheert drie kinderboerderijen: Bospark, Zegersloot en Boskoop. Omdat de stichting haar eigen broek niet op kan houden, is er een probleem. De gemeente vindt dat SAK zelf naar meer geld moet zoeken. Bij sponsoren, via acties en door te bezuinigen. De stichting vindt dat de gemeente meer moet bijdragen als de gemeente zo graag kinderboerderijen wil hebben. Al helemaal omdat de gemeente aanzienlijk langere openingstijden eist.

Kinderboerderijen zijn in principe van algemeen nut. Speciaal omdat de kinderen van tegenwoordig toch al denken dat melk in de fabriek wordt gemaakt.
En, dat geld zomaar uit de muur komt rollen. Nu denken de volwassen SAKkers dat laatste kennelijk ook. Een bezoek aan de kinderboerderij is namelijk gratis. Onderhoud, dierenverzorging en de rest kost echter een flinke bak geld.
Dat wringt. Daarom zijn er sponsoren en donateurs die uit de goedheid van hun hart schenking doen. Ook verdient de kinderboerderij een centje bij door dieren te verkopen, naar verluid voor de slacht. Dat mag niet meer.

Dus is er stront aan de knikker. Er is 270.000 euro nodig voor een nette begroting. De subsidie is 193.000 euro. Het verschil is wat de SAK er graag bij wil hebben aan subsidie.
De gemeente wil ondertussen kinderboerderij Bospark sluiten, dat bespaart geld. De hertenkamp blijft open en daar heeft de gemeente een kleine 37.000 euro voor nodig.

Er is een grif ondertekende petitie waarin zo'n tweeduizend inwoners aan de gemeente vragen om meer subsidie te geven en alle drie de kinderboerderijen op te houden. Ergo: een patstelling.

Een probleem is de vreemde gedachte dat 'de gemeente' alles moet betalen. Er is niets mis mee om iedere bezoeker 1 euro of desnoods 50 eurocent te laten betalen. Dat gaat het geldprobleem niet oplossen, maar alle kleine beetjes helpen.
Een ander probleem is dat 'wij' denken dat kinderboerderijen gratis moeten zijn anders komen we niet. Maar als er een sluit, lopen we wel met z'n allen te hoop.

De meeste politieke partijen vinden dat kinderboerderijen van algemeen nut zijn voor al die kinderen die denken dat de melk uit de fabriek komt en dat drumsticks nooit aan een echte kip hebben gezeten. Leerzaam dus.

Ik denk dat de kinderen al die wollige en pluizige beestjes gewoon leuk vinden. Om te aaien. Om mee te knuffelen. Om mee naar huis te nemen. Ouders zijn blij dat de beestjes moeten blijven waar ze zijn. Da’s minder werk en een stuk goedkoper dan een eigen huisdier.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.