Fuck cultuur!

Fuck cultuur! Ja, sorry. Het kan écht niet anders, cultuur is afgegleden. Het hangt nu ergens tussen swaffelen en rectum in en heeft net zoveel betekenis als een broodje vettige shoarma waar je maag alleen van er naar kijken al protesteert. Cultuur is niks, nada, nop. Een betekenislozer woord lijkt niet meer te bestaan. Nou ja, okee: billijkheid is wellicht een woord met nóg minder betekenis. Maar cultuur is een goede tweede. Iedereen die zegt dol te zijn op cultuur, moeten ze stenigen. Cultuur is niks. Cultuur in Nederland is asfalt en beton, blik op rubberen wielen en bomberjacks van – Halleluja! – zéér licht ontvlambaar materiaal. In Nederland denken we schijnbaar dat cultuur hetzelfde is als kunst. Daarom krijgen prutsers die dingen maken die echt nie-mand wil hebben, een uitkering. Zij zijn werkloze kunstenaars. Toen er werd aangekondigd dat er op cultuur zou worden bezuinigd, was Nederland te klein. Protest na protest, demonstratie na demonstratie en legio verontwaardigde reacties in diverse media. Kom niet aan cultuur! Nogmaals: fok het. Cultuur is niets anders dan wij. Cultuur is al het tegennatuurlijke. Cultuur is toiletpapier, een gebruikt condoom aan een wilgentak en benzine. Cultuur is een urinoir of een gat in de grond met een omhoog spuitend straaltje water... Cultuur stelt geen reet voor. De Romeinen kruisigden hun ter dood veroordeelden. Dat was hun cultuur.

In Alphen doen we ook heel gewichtig over cultuur. Er wordt zelfs hard gewerkt aan een cultuurvisie. Want cultuur, dat is toch kunst? Schilderijen, theater, gedichten, muziek, literaire hoogstandjes, cabaret en dans? Nee, niet! In sommige culturen is het heel normaal om je vrouw kapot te trappen als ze citroenthee voor je heeft ingeschonken terwijl je juist trek had in sterrenmunt. Cultuur is je kinderen niet laten inenten omdat je gelooft dat God alles heeft voorzien en ziek worden dus onderdeel is van Zijn plannen. Cultuur is het kots van de samenleving, de reden voor alle oorlogen en de oorzaak van enge ziektes zoals aids. Bach is geen cultuur. Bach is kunst! Lady Gaga is cultuur, net als die zingende poppen bij Hoogvliet en dat vieze zachtgele bestelbusje dat al wekenlang op dezelfde plek staat geparkeerd. En onze gemeente ontwikkelt doodleuk een cultuurvisie en roept daarbij de hulp in van haar burgers en zogenaamde cultuurexperts… Hoe dom zijn we geworden? Zo dom dat we cultuur en kunst met elkaar verwarren? Zo foeilelijk dom dat we een cultuurhuis gaan bouwen voor 25 miljoen?

We zijn zo dom geworden dat Free Record nu weg moet uit Alphen omdat op het Rijnplein de Mediamarkt de scepter zwaait. Geen leuke voordelige jazzuitgaven meer, geen aanbiedingenbak om lekker door te spitten. Haasbeek en Mediamarkt zijn de enige winkels in Alphen die cd’s verkopen. Gelukkig hebben we in de Ridderhof nog Wessel ten Wolde, die LP’s verkoopt in zijn winkeltje ‘Vinyl and More’: het allerbeste adres voor muziek in Alphen. Free Record was al niet echt imponerend qua assortiment, maar nu worden we al helemaal een namaakstadje zonder muziek. Zelfs de meeste NS-stations hebben een Free Record Shop! Doe daar eerst maar eens wat aan, Oppatja! Met je cultuur! Deze column is trouwens ook geen cultuur, maar kunst. Al komen ze daar pas honderd jaar later achter… Fuck cultuur!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!