Aangifte tegen wethouder Paul Schings

Alphen, 5 januari 2011

Betreft: aangifte van valsheid in geschrifte, dan wel overtreding van de gemeentewet

Na overleg met, en op verzoek van het politiekorps Hollands-Midden doe ik bij u als hoofd van de politie aangifte van valsheid in geschrifte, dan wel overtreding van de gemeentewet door de heer P.L.J.M. Schings, wethouder bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Voor zover het valsheid in geschrifte betreft wordt deze aangifte ook gedaan aan de burgemeester van Amsterdam.

De gemeentewet stelt dat een wethouder moet wonen in de plaats waar hij werkt. Nu woonde de heer Schings in Amsterdam Zuid-Oost. Zijn vrouw/familie woont nog steeds in het huis in Amsterdam Zuid-Oost. Voor zich zelf heeft Schings een huis in Alphen gehuurd en zich laten inschrijven in het bevolkingsregister van Alphen aan den Rijn. 

Valsheid in geschrifte:

Er is voldoende aanleiding, op basis van publieke bronnen en verklaringen, om aan te nemen dat deze woning meer een dekmantel is om aan de wet te voldoen, dan dat er sprake is van een feitelijk wonen in Alphen aan den Rijn en een feitelijk verhuizen uit Amsterdam. Mijns inziens heeft de heer Schings valsheid in geschrifte gepleegd bij het invullen van de relevante verhuisformulieren.

Overtreding van de gemeentewet:

De gemeentewet is er niet voor niets. De wet bedoelt betrokkenheid van een wethouder bij de plaats waar hij werkt te waarborgen. De wet geeft geen ruimte om die betrokkenheid op een alternatieve manier te tonen en ook niet gedurende slechts een deel van de week.

Doordat de wethouder niet echt in Alphen aan den Rijn woont,  zeker niet in de geest van de gemeentewet, berokkent hij de gemeenschap en mij als individuele burger schade. De gemeente Amsterdam ondervindt ook schade doordat er zonder betaling toch gebruik wordt gemaakt van voorzieningen.

Er is sprake van rechtsongelijkheid als deze situatie wordt getolereerd. Studenten, bijstandsgerechtigden, burgers op zoek naar belastingvoordelen (Guus Hiddink!) en bewoners van vakantiehuizen worden regelmatig bestraft voor adresfraude.

Een burger heeft ook niet het recht om een deel van de week te snel te rijden met het excuus dat de betrokkenheid bij veilig verkeer op een andere manier gewaarborgd wordt.

Ik verzoek u deze aangifte serieus te behandelen en het gedrag van de wethouder te (laten) toetsen aan de wet. De verschillende interpretaties zoals die nu bestaan hebben regelmatig tot een ernstige bestuurlijke crisis geleid, zoals nu ook in Alphen het geval is. Er is dan ook een grote maatschappelijke behoefte aan jurisprudentie op dit gebied.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!