Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

ACTION, in de Baronie!

1 november 2012 - 10:17  •  Reinder Koornstra  •  reacties

ACTION, in de Baronie!

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, medeburgers

Dat het retailbeleid in Alphen aan den Rijn een klucht is, ach, dat schrijf ik al bijna tien jaar. En de bewijzen van die stelling blijven zich opstapelen. 
Overzicht en samenhang ontbreken volledig, en daarom gebeuren er zoveel onvoorstelbare dingen in ons dorp zodat de wedren naar een 'echte stad' al bij de start verloren ging:
- De idiote situatie in De Ridderhof, waar nu VIER supermarkten elkaar op leven en dood mogen bevechten. Marktwerking!
- De bouw van allerlei winkeleenheden op plaatsen waar die NIET thuishoren, met als laatste wapenfeit de toezegging van 5 miljoen uit onze praktisch lege schatkist aan degenen die nog iets van het Stationsplan willen realiseren. Zodat er winkelruimtes gebouwd kunnen worden waarvoor geen huurders gevonden zijn en die we in Alphen ook absoluut niet nodig hebben.
- Het drama rond het Thorbeckeplein, waar VORM mag doen en laten wat ze wil, áls er maar iets wordt gebouwd. Correctie, als het, door 'de Alphenaar' ongewenste, Cultuurhuis maar kan worden gebouwd. Hierover schreef ik al het blog "Vormfouten"
- Het debacle rond de bouw van de LIDL aan de Concertweg, naast, in plaats van in winkelcentrum De Herenhof, gaat enorme overlast veroorzaken voor de direct omwonenden, terwijl de gemeente de, volgens haar zo noodzakelijke, 76 parkeerplaatsen nu zelf mag gaan bouwen.

Tja, medeburgers, en nu stadsruïne De Baronie.
Jarenlange aftakeling van dit "monument" wordt eindelijk omgezet in een nieuw bouwwerk. Een bouwwerk dat, ik heb dat al vaker gesteld, best geschikt kunnen zijn als centrum voor de omliggende buurten, met een bescheiden bewinkeling en een concentratie van allerlei buurtgerichte diensten in sfeer van onderwijs, gezondheid, welzijn en overheid. Tenslotte is de nieuwbouw van de Samen op Weg school al gerealiseerd, en staat een nieuw gezondheidscentrum er al schuin tegenover. Met een grote supermarkt en allerlei winkeltjes en horeca die nu verspreid in de verouderde winkelstrips aan de Irenelaan, Van Nesstraat en Gouden Regenplantsoen zitten, zou het de leefbaarheid in die buurten duidelijk verbeteren. Wijkgericht werken optima forma!

Maar nee, medeburgers, dáár komt helemaal niets van terecht!
Maar liefst twee grote supermarkten, LIDL (op vijf minuten fietsen van de Concertweg verwijderd) en, opnieuw, een Hoogvliet vestiging (er is er al één in Kerk en Zanen, én aan de Julianastraat in het centrum, beide zijn ook maar vijf minuten fietsen van die nieuwe vestiging verwijderd). De Blokker zal wel uit de Aarhof verdwijnen, en ja, zonder Kruidvat kun je ook niet leven. En nu, je kon erop wachten, eindelijk een ACTION winkel in Alphen aan den Rijn. Hoewel projectontwikkelaar Verdoold (Green) de buurt misleidt door De Baronie een buurtcentrum te noemen, denkt hij wel dat die winkels 10.000 bezoekers per week trekken. Nou, Aart-Jan, ook in de verre toekomst wonen er nog niet eens 10.000 Alphenaren rond De Baronie. Zeker niet nu ook hier de woningbouw niet wil vlotten omdat er geen kopers zijn.

Medeburgers, de invulling van dit nieuwe winkelcentrum (waarbij ook de brancheadviescommissie betrokken zou zijn geweest!) houdt in dat er sprake is van een op de hele stad, wellicht de hele regio, gerichte winkelvoorziening die zorgt voor een enorme verkeersdruk op dit deel van de stad. Wellicht ook een reden om daar nu juist géén woning te willen kopen.

Maar het belangrijkste effect is wel (ACTION alleen al concurreert met zo'n beetje alle winkels in het Stadshart) dat dit initiatief een belangrijk deel van de koopkracht voor ons Stadshart wegneemt. Daarmee legt de gemeente een bom onder de vitaliteit van dat Stadshart, en onder haar eigen uitbreidingsplannen aan de Lage Zijde.
Weer, geen overzicht, geen samenhang, iedereen dóet maar wat.
De Alphense bevolking groeit niet, maar intussen komen er in een paar jaar wel vijf supermarkten bij, en is maar één vertrokken (ALDI naar De Ridderhof). Daarbij vindt wethouder Hoekstra het geen punt dat er ook in het centrum nóg een supermarkt bij komt aan het Thorbeckeplein. Niet omdat we die nodig hebben, maar om de nieuwbouw, én het Cultuurhuis, mogelijk te maken.

Medeburgers, het is de politiek van 'Na ons de Zondvloed', gedragen door ons college, door onze gemeenteraadsleden, én dus door ons, Alphenaren. En omdat de echte ellende zich allemaal na de fusie gaat manifesteren, ook door U, Boskopers en Rijnwoudenaren!

Groot Baronie.'
Groot Baronie

Winkelen, werken en wonen in een historische omgeving.

Oudere reacties

 

Voor ik nu kritiek ga uiten op het verhaal van de Heer Koornstra over de toekomst van de 'Baronie' moet ik wel zeggen dat hij als deskundige volkomen gelijk heeft wat betreft de verdeling en het aantal supermarkten in Alphen. Het is gewoon van de gekke. Aan de andere kant zal het mij toch een zorg zijn hoe die supermarkten zichzelf de nek omdraaien.
Als buurtbewoner van de 'Baronie' heb ik jarenlang tegen die ru´ne aan moeten kijken. Het moest zo nodig een monument worden, wat ik nu nog niet begrijp. Men had natuurlijk allang het hele zooitje tegen de vlakte moeten gooien. Het argument was dat het een typisch exponent was van de fabrieksbouw uit de vroeg 50-tiger jaren. Het zal me een zorg zijn. Ik heb het met eigen ogen zien bouwen en heb er in het begin ook wel eens iets verdiend in het transport van chocolade naar de boot in Rotterdam. Het lag toen nog midden in het grasland. Ouwe koek natuurlijk want we leven nu in een andere tijd.
Misschien is het al bekend uit een vorige column. maar de 'Baronie' is mijn troetelkindje geworden. Natuurlijk als buurtbewoner, want ons ondermaatse en zelfkantige achterbuurtje, zoals de heer Koornstra ons placht te noemen, roept agressie op bij mij en mijn buurtgenoten. Wij kunnen nog geen 10000 inwoners opbrengen in Groot-Alphen.
Dat gaat dus rigoureus veranderen. Ik heb het al meer betoogd dat de 'Baronie' het middelpunt van Alphen is, geografisch gezien. Het gaat dus zelfs het commercionele middelpunt worden. Natuurlijk zullen best de achteraf straatjes aan de Lage en Hoge Zijde ook wel hun eigen publiek trekken maar het echte gebeuren gaat zich op de 'Baronie' richten. Wij krijgen er dus per week 10000 bezoekers bij. Een makkie want de meesten rijden er toch al dagelijks langs. En onze toekomstige dorpsgenoten uit Boskoop en Rijnwoude botsen als eersten tegen de 'Baronie' aan via het industrieterrein.
Ik lees iets over een branchadviescommissie (worden die lui betaald?), wat hebben die dan gezegd? Zoiets als een enorme druk op ons stads(dorps) deel. Ik verheug me er al op.
Wekelijks hou ik de vorderingen via de camera bij van het spectaculaire gebeuren. Daar wordt echt wel een groot werk verricht en die lui zijn toch niet gek.
Wat lees ik? Action! Die zaak kennen we nog helemaal niet in Alphen. Wist ik ook veel. Maar die schijnen iedere winkelier in Alphen de nek om te draaien. Dat wordt leuk. Nog meer klanten naar de 'Baronie' . Ja, het zal daar toch wel een puinhoop worden.