ACTION, in de Baronie!

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, medeburgers

Dat het retailbeleid in Alphen aan den Rijn een klucht is, ach, dat schrijf ik al bijna tien jaar. En de bewijzen van die stelling blijven zich opstapelen. 
Overzicht en samenhang ontbreken volledig, en daarom gebeuren er zoveel onvoorstelbare dingen in ons dorp zodat de wedren naar een 'echte stad' al bij de start verloren ging:
- De idiote situatie in De Ridderhof, waar nu VIER supermarkten elkaar op leven en dood mogen bevechten. Marktwerking!
- De bouw van allerlei winkeleenheden op plaatsen waar die NIET thuishoren, met als laatste wapenfeit de toezegging van 5 miljoen uit onze praktisch lege schatkist aan degenen die nog iets van het Stationsplan willen realiseren. Zodat er winkelruimtes gebouwd kunnen worden waarvoor geen huurders gevonden zijn en die we in Alphen ook absoluut niet nodig hebben.
- Het drama rond het Thorbeckeplein, waar VORM mag doen en laten wat ze wil, áls er maar iets wordt gebouwd. Correctie, als het, door 'de Alphenaar' ongewenste, Cultuurhuis maar kan worden gebouwd. Hierover schreef ik al het blog "Vormfouten"
- Het debacle rond de bouw van de LIDL aan de Concertweg, naast, in plaats van in winkelcentrum De Herenhof, gaat enorme overlast veroorzaken voor de direct omwonenden, terwijl de gemeente de, volgens haar zo noodzakelijke, 76 parkeerplaatsen nu zelf mag gaan bouwen.

Tja, medeburgers, en nu stadsruïne De Baronie.
Jarenlange aftakeling van dit "monument" wordt eindelijk omgezet in een nieuw bouwwerk. Een bouwwerk dat, ik heb dat al vaker gesteld, best geschikt kunnen zijn als centrum voor de omliggende buurten, met een bescheiden bewinkeling en een concentratie van allerlei buurtgerichte diensten in sfeer van onderwijs, gezondheid, welzijn en overheid. Tenslotte is de nieuwbouw van de Samen op Weg school al gerealiseerd, en staat een nieuw gezondheidscentrum er al schuin tegenover. Met een grote supermarkt en allerlei winkeltjes en horeca die nu verspreid in de verouderde winkelstrips aan de Irenelaan, Van Nesstraat en Gouden Regenplantsoen zitten, zou het de leefbaarheid in die buurten duidelijk verbeteren. Wijkgericht werken optima forma!

Maar nee, medeburgers, dáár komt helemaal niets van terecht!
Maar liefst twee grote supermarkten, LIDL (op vijf minuten fietsen van de Concertweg verwijderd) en, opnieuw, een Hoogvliet vestiging (er is er al één in Kerk en Zanen, én aan de Julianastraat in het centrum, beide zijn ook maar vijf minuten fietsen van die nieuwe vestiging verwijderd). De Blokker zal wel uit de Aarhof verdwijnen, en ja, zonder Kruidvat kun je ook niet leven. En nu, je kon erop wachten, eindelijk een ACTION winkel in Alphen aan den Rijn. Hoewel projectontwikkelaar Verdoold (Green) de buurt misleidt door De Baronie een buurtcentrum te noemen, denkt hij wel dat die winkels 10.000 bezoekers per week trekken. Nou, Aart-Jan, ook in de verre toekomst wonen er nog niet eens 10.000 Alphenaren rond De Baronie. Zeker niet nu ook hier de woningbouw niet wil vlotten omdat er geen kopers zijn.

Medeburgers, de invulling van dit nieuwe winkelcentrum (waarbij ook de brancheadviescommissie betrokken zou zijn geweest!) houdt in dat er sprake is van een op de hele stad, wellicht de hele regio, gerichte winkelvoorziening die zorgt voor een enorme verkeersdruk op dit deel van de stad. Wellicht ook een reden om daar nu juist géén woning te willen kopen.

Maar het belangrijkste effect is wel (ACTION alleen al concurreert met zo'n beetje alle winkels in het Stadshart) dat dit initiatief een belangrijk deel van de koopkracht voor ons Stadshart wegneemt. Daarmee legt de gemeente een bom onder de vitaliteit van dat Stadshart, en onder haar eigen uitbreidingsplannen aan de Lage Zijde.
Weer, geen overzicht, geen samenhang, iedereen dóet maar wat.
De Alphense bevolking groeit niet, maar intussen komen er in een paar jaar wel vijf supermarkten bij, en is maar één vertrokken (ALDI naar De Ridderhof). Daarbij vindt wethouder Hoekstra het geen punt dat er ook in het centrum nóg een supermarkt bij komt aan het Thorbeckeplein. Niet omdat we die nodig hebben, maar om de nieuwbouw, én het Cultuurhuis, mogelijk te maken.

Medeburgers, het is de politiek van 'Na ons de Zondvloed', gedragen door ons college, door onze gemeenteraadsleden, én dus door ons, Alphenaren. En omdat de echte ellende zich allemaal na de fusie gaat manifesteren, ook door U, Boskopers en Rijnwoudenaren!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.

Maatschappelijk gisteren 11:49

Praxis Alphen aan den Rijn schenkt hout voor Stadstuin De Schittering

Op 10 maart werd Stichting Help Anders aangenaam verrast door een gulle donatie van hout door Praxis Alphen aan den Rijn. Het ging om kromme delen die niet meer verkocht konden worden, maar die nu zijn omgetoverd tot een prachtige bank voor stadstuin De Schittering, gelegen in de Edelstenenbuurt.

Verkeer en vervoer gisteren 10:35

NS zet treinen zaterdag paar minuten stil uit protest tegen geweld

In reactie op toenemend geweld tegen NS-personeel zal de Nederlandse Spoorwegen op zaterdagavond om 22:30 uur alle treindiensten drie minuten lang stilzetten. Dit besluit volgt op een ernstig incident afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld.