Vrijheid van meningsuiting

Vrijheid van meningsuiting. Hmm. Betekent dat dat ik mag zeggen dat ik vind dat een trol als Luuk Koelman dood moet? Betekent dat dan dat ik mag zeggen dat ik vind dat we voor zulke lui de good old guillotine weer moeten invoeren? En ja, zelfs dat ik zou

Volgens allerlei mensen in onze samenleving is het antwoord op mijn bovenstaande vragen: ja! Want ik vind het dan immers en ik mag vinden wat ik wil! Soit! Maar mag ik ook zeggen wat ik vind? Want daar gaat namelijk het woord "meningsuiting" over. Strikt genomen zou ik dat dan mogen zeggen, want we leven in een vrij land, een parlementaire democratische successiemonarchie; het vrije westen. Dat vrije westen begint alleen zo langzamerhand op het wilde westen te lijken: zint iets je niet, dan trek je gewoon een Colt 45 en schiet je er lekker op los! Eerst schieten, dan praten!

Natuurlijk zou ik nu een betoog kunnen gaan houden over hoe we zo met zijn allen zijn afgegleden, want afgegleden zijn we. En dat ga ik doen ook. Een korte dan. Als ik de meningen in de eerste alinea ook daadwerkelijk zou ventileren, ben ik natuurlijk geen haar beter dan Luuk Koelman, en toch vind ik wel oprecht dat die man geen maatschappelijke poot meer heeft om op te staan. Datzelfde vind ik overigens ook van Mariska Orban, al heeft zij dan met die walgelijke column niets van doen.

Het wordt tijd, echt tijd, dat het maatschappelijk debat eens gevoerd zou gaan worden over datgene wat acceptabel kan worden geacht in die vrije meningsuiting. Naast rechten staan ook plichten! En tegenover het recht om maar te mogen zeggen wat je wil, staat de plicht om je fatsoenlijk te gedragen. En retorisch is er naast het recht om je mening te uiten de plicht om je mening te voorzien van argumenten die inhoudelijk recht evenredig zijn aan de inhoud van je mening. Dat is wat op scholen geleerd zou moeten worden. In de lessen Levensbeschouwelijke Vorming en Maatschappijleer wordt hier al jaren aandacht aan besteedt, maar de overheid heeft bepaald dat dat vakken achter de komma zijn. Vakken die wel gegeven worden, binnen het curriculum horen, maar voor de rest volslagen onbelangrijk zijn. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de gymnastieklessen. Juist die lessen waar men in hoge mate tot competitie wordt gedreven. Winnen ten koste van de ander.

Ik heb echt niet de illusie dat randdebielen als Luuk Koelman (en Mariska Orbán) en natuurlijk vele andere volwassenen in Nederland nog tot inzicht te praten zijn, maar we kunnen wel een begin maken voor de toekomst door vakken als Levensbeschouwelijke Vorming en Maatschappijleer als belangrijkste vakken te noteren op elke middelbare school in Nederland. Dus: Van Wijk, Visser en Wigmans, grote bazen van respectievelijk Het Ashram College, Scala College en Groene Hart Lyceum: ligt hier een mooie uitdaging of ligt hier een mooie uitdaging?


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Werken vandaag 09:29

Heftruck certificaat halen via Apics Flexjobs

Ontdek de sleutel tot een bloeiende carrière in de logistiek! Het behalen van een heftruck certificaat opent niet alleen deuren naar talloze mogelijkheden, maar verhoogt ook de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk.

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.