Thorbeckeplein, een toekomstgerichte visie!

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, medeburgers

Alphen aan den Rijn worstelt al 20 jaar met het probleem de aantrekkelijkheid van het stadscentrum (Stadshart) te vergroten. Zo zijn er tien jaar geleden aan de Hoge Zijde, nu Rijnplein, grote gebouwen verschenen, zonder dat dit overigens tot spectaculair succes leidde. Het centrumplan voorzag ook in zo'n upgrade aan de andere kant van de Oude Rijn. Dat zou eerst aan de kant van de parkeerplaatsen (Aarplein) gerealiseerd worden, maar doordat Corio niet meewerkte bleek het overdekte Aarhof een te groot struikelblok. Vandaar dat er toen maar werd gekozen voor het Thorbeckeplein. En daar krijgt, ondanks een Nota Detailhandelsbeleid, ondanks een Brancheadviescommissie, ontwikkelaar VORM niet alleen de vrije hand, maar ook een lening van bijna 13 miljoen Alphense Euro's van de gulle Alphense coalitie van VVD, CDA, PvdA en CU. Het is tenslotte toch al bijna Sinterklaas. En dat alles om iets te bouwen dat, bij de huidige ontwikkelingen in maatschappij en technologie, al tien jaar verouderd is voor er ook maar één steen is gelegd.
Want je speelt natuurlijk niet in op het 'Nieuwe Winkelen' met een 'Oude Winkelier'.

Natuurlijk, medeburgers, is er een heel andere invulling van dat plein denkbaar. Je kunt best wat leuke winkels, en vooral winkeltjes (zie http://www.bricksenclicks.me) langs de Rijn neerzetten. Die ga je vervolgens NIET gewoon verhuren aan iedereen die er geld voor over heeft, maar die ruimtes worden flexibel verhuurd aan ondernemers die óf nu een pand in de Hooftstraat hebben, óf nu, uit nood, antikraak huren aan het Thorbeckeplein. Of aan mensen die dat graag eens willen proberen. Doordat de eentonige winkelruimtes elk worden verdeeld over verschillende 'micro-stores' ontstaat langs de waterkant, en de straat daarvoor, een bijna 'bazaarachtige' winkelomgeving die zich uitstrekt van de (verbrede) Aar tot aan, ongeveer, 'De Kat'. Natuurlijk zonder 'Gebelpad' langs de Rijn, want dat kost veel te veel vierkante meters op de verkeerde plaats. De Alphenaren gaan daar toch niet wandelen, waarom zouden ze! En we krijgen toch uitzicht op die Rijn, vanaf de Aar?
Want natuurlijk wordt het monumentale Nutsgebouw helemaal vrijgezet aan een verbreed riviertje De Aar, en, even natuurlijk, wordt dat de vervanger van wat ooit Hotel Centraal heette en nu Carla's Koffieshop. Een ontmoetingsplaats voor Alphenaren en bezoekers uit omliggende plaatsen.

Aan de overkant natuurlijk geen Cultuurhuis, maar een grote winkel met een uitgebreid media-aanbod. Een winkel waar je Cd's, Dvd's, Boeken, Tijdschriften en Kranten niet alleen kunt kopen, ook tweedehands, maar ook huren. Je kunt ze zelfs (en bij Haasbeek Centrum is dat al zo) even inkijken tijdens het genot van een kopje Barista koffie. Fysieke winkel en webshop zijn volledig geïntegreerd, al zul je thuis voor je eigen koffie moeten zorgen. Een boekwinkel die gelijk functioneert als bibliotheek, iets wat in de vijftiger jaren overigens nog heel gewoon was.
Verdwijnt daarmee de Openbare Bibliotheek?
Nou, wel als instelling die boeken in stellingen zet en uitleent. Maar als verspreider van cultuuruitingen, ook boeken, kan de stichting niet alleen een belangrijke rol gaan spelen in die 'Mediawinkel', maar ook in onze wijken en dorpen. Met name als die vestiging verbonden is aan scholen, buurthuizen en ouderencentra. Dáár komen de inwoners, van heel jong tot heel oud, in aanraking met literatuur, met muziek, met kunst. Daar kunnen ze, met advies, ook boeken, Cd's en Dvd's bestellen, en daar kunnen ze hun bestelling, natuurlijk binnen een dag, ook ophalen. Dat scheelt weer heel wat benzine, vergeleken met een centrale vestiging in het Stadshart. En als je niet mobiel bent, worden gekochte én gehuurde zaken natuurlijk netjes bezorgd.
Daarmee spelen we gelijk in op de behoefte naar meer wijk- en dorpsgericht werken, want onze inwoners worden natuurlijk gemiddeld steeds ouder, en minder mobiel.

Aan de andere zijde (nu Thorbeckegebouw) is een combinatie van een verswinkel, traiteur en/of biologische supermarkt als EcoPlaza of Marqt denkbaar. Misschien een overdekte markthal. In geen geval een grote supermarkt, supermarkten leveren voor een Stadshart geen meerwaarde op. Natuurlijk verdwijnt de weekmarkt van het Thorbeckeplein. De kramen, kraampjes, kiosken en pop-up winkels, die ons Stadshart gaan verlevendigen, worden ook op zaterdag gewoon verspreid over het hele Stadshart. Tenslotte kan dat ook op de koopzondagen.

Nee, medeburgers, dat Thorbeckeplein, waar in de zomer ruimte is voor diverse terrassen en kleinere evenementen (Het Rijnplein is en blijft in trek voor grote evenementen), en dat in de winter mooi ruimte biedt aan een gezellig ijsbaantje mét Kerstmarkt, biedt zo een heel andere functie dan de rest van het Stadshart. Meer recreatief winkelen, meer snuffelen, zoals dat ook al in de Raadhuisstraat gebeurt. Niet nóg meer van hetzelfde, wat we niet nodig hebben, zoals bij de VORM plannen. Natuurlijk op dat plein gezellig samen kletsen, of communiceren met anderen via het, uiteraard vrije, Wifi! Misschien dat dán al dat gemeenschapsgeld wel rendement oplevert in de vorm van een veel aantrekkelijker en vooral verrassender Stadshart. Een Stadshart 'waar het gebeurt', voor alles en iedereen in onze gemeente. Het paradijs voor shoppers dat onze politici al zolang voor ogen staat. Shoppen, terwijl de boodschappen in de directe leefomgeving worden gedaan, in ons Stadshart dat al veel te lang een Dorpshart is gebleven.

Tja, dan moeten we als Alphenaren wat gewoontes loslaten, want alleen via het nemen van grote stappen kunnen we eindelijk weg van het vijftiger jaren denken waarin steeds meer 'stenen' op zichzelf voor vooruitgang moeten zorgen.
Medeburgers, nu maar hopen dat ook onze politici, vanaf volgend jaar nog maar voor een deel uit Alphen zelf afkomstig, die grote stappen kunnen en durven maken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen vandaag 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek vandaag 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.