Ook bij parkeren op De Herenhof: BETALEN!

Ik ben blij met het nieuwe kruispunt op de Bruinsslotsingel/Kennedylaan en de rotonde bij het oude NUON gebouw. Beide zijn een duidelijke verbetering, de gemeente doet echt sommige dingen wel goed. Maar tegelijkertijd verbaas ik me over het gebrek aan vis

Het is natuurlijk geklets dat 'de Alphenaar' vanwege een paar dubbeltjes door de hele stad gaat rijden op zoek naar de goedkoopste supermarkt. Dan is hij/zij die dubbeltjes allang kwijt aan extra brandstofkosten. Het is GEEN geklets dat het beleid van onze gemeente ertoe heeft geleid dat die Alphenaar sowieso voor alles naar steeds andere plaatsen in de stad moet rijden. Gelukkig steeds meer op de fiets, maar met een krat pils achterop wordt dat toch lastig! En zelf fiets ik ook écht niet als het regent, of sneeuwt, en het lijkt me dat de meeste oudere Alphenaren er zo over denken.
Nee, onze Kees krijgt kritiek van winkeliers op De Ridderhof dat zij klanten kwijtraken aan De Herenhof en De Atlas omdat dáár het parkeren gratis is. Geen beleid, maar reactie! Geleuter natuurlijk van Robert Grotenhuis van De Ridderhof, want zaterdag kwam ik niet eens de parkeergarage in, zodat ik mijn boodschappen maar op maandag heb gedaan. Met VIER grote supermarkten in één buurtwinkelcentrum heb je over aanloop niets te klagen, lijkt me.

Maar al die supermarkten leveren natuurlijk wel een probleem op. Hoe overleven ze in deze crisisperiode. Tenslotte heeft de GEMEENTE, niet de Alphenaar, ervoor gezorgd dat Alphen in een paar jaar tijd 6 nieuwe supermarkten krijgt, zonder dat er ook maar één koper bijkomt. Landelijk wordt al gesproken over de "Kerstoorlog" (een merkwaardige tegenstelling in dat ene woord), en dat gaat in Alphen aan den Rijn zeker gebeuren. Niet omdat wij Alphenaren zoveel heen en weer willen rijden, maar gewoon omdat de gemeente zo stom was om overal maar vergunningen voor te verstrekken.

Dus hebben we op de Ridderhof opeens een ALDI én een Hoogvliet erbij, blijkt er opeens een LIDL te openen op een onmogelijke plek bij de Herenhof, opent er een compleet nieuw winkelcentrum in de Baronie (met Hoogvliet én LIDL) en is de gemeente ook nog van plan om VORM te gerieven door nóg een supermarkt aan het Thorbeckeplein toe te staan. Natuurlijk komt er nog een ALDI aan de Euromarkt, maar ja, die arme bewoners van onze wijk Kerk en Zanen kunnen natuurlijk al jaren niet of nauwelijks hun wijk in of uit komen. Twee supermarkten voor 15.000 inwoners is niet overdreven, maar juist daardoor telt het overschot in de rest van onze stad dubbel!

Ach, en dan hebben we het alleen nog maar over supermarkten. Maar die Baronie trekt met een ACTION, mét Primark de meest succesvolle winkelketen in ons land, klanten uit de HELE stad, dat heeft Green goed bekeken. Misschien komt er nog een Takko (mini Primark) bij en dan zijn de poppen daar écht aan het dansen. Want omdat die klanten gelijk hun boodschappen doen, komen ze praktisch ALLEMAAL met de auto. Niet omdat ze dat willen, maar omdat de gemeente hen dat opdringt. Daarmee zullen de omliggende wijken op zaterdag praktisch onbereikbaar worden! En we blijven maar gaan. Want ALLE Alphenaren moeten straks in het centrum naar ons Cultuurhuis om bibliotheekboeken te ruilen omdat de gemeente blijft denken in jaren tachtig beelden. Tja, en als je dan gelijk boodschappen kunt doen? U raadt het al, opnieuw extra, VERMIJDBAAR, autoverkeer in ons Stadshart.
Onze gemeente MAAKT verkeersproblemen die ze vervolgens wil oplossen met een peperdure cityring die wij allemaal mogen betalen.

Nee, het zou allemaal eenvoudig op te lossen zijn, als de gemeente stopte met te praten over 'Wijkgericht werken' en daar eens iets aan zou gaan doen. Want als er werkelijk één plek in een wijk zou zijn, of die nou De Oude Wereld, De Baronie of De Ridderhof heet, waar de omwonenden voor ALLES terecht zouden kunnen, bleven ze heus wel in hun eigen wijk. Retail, Cultuur, Gezondheidszorg, Onderwijs en Overheid allemaal samen op één goed bereikbare plek in je eigen wijk. Dát is anticiperen op een maatschappij die steeds verder gaat vergrijzen. Want je hoeft geen probleem op te lossen dat er niet is.
Alleen dán kan het centrum met één grote supermarkt en een 'citywinkel' van Albert Heijn volstaan, en voor de rest worden omgevormd tot een 'shopper paradijs' voor alle NIET-DAGELIJKSE aankopen. Winkelen in plaats van dorps 'boodschappen doen' in een Stadshart dat dan geen 'Dorpshart' is. Misschien dat dan de inwoners van de omliggende plaatsen wél naar dat Stadshart van Alphen komen, samen met de inwoners van Alphen zelf.

Het 'Stadhuis' moet eens leren wat Retail 3.0 (http://www.bricksenclicks.me) voor winkels, maar vooral voor winkelcentra, kan betekenen. Daarop kan vervolgens langjarig beleid worden ontwikkeld, want de al gemaakte blunders los je niet zomaar even op. Alleen dán schijnt er weer licht in onze tunnel, terwijl we nu maar een beetje in het duister rondtasten. Van Velzen c.s. kunnen daar niet snel genoeg mee beginnen!

En parkeergeld invoeren op De Herenhof en De Atlas? Heeft de wethouder nog niet door dat parkeren in De Baronie gratis wordt? Zonder dat de gemeente daar ook maar IETS aan kan doen? Regeren is vooruitzien, toch? Die maatregel maakt het de winkeliers alleen maar lastiger!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!