Stennis met Dennis - Brief nr. 3 aan Ruud Gebel

Beste Ruud, 

Vorige week donderdag werden de onderzoeksrapporten van Coupépolderonderzoek nummer 68 gepresenteerd. In de media werd daar vooraf wel wat aandacht aan besteed, maar achteraf op slechts summiere wijze. Aanvankelijk verbaasde me dat, maar eigenlijk is dat logisch. Dit rapport bracht voort wat vooraf bekonkeld was: dat er geen aanwijzingen zijn dat de Coupépolder een direct gevaar voor de volksgezondheid oplevert, dat het lijkt alsof de gifbelt voldoende is afgedekt en dat het belangrijk is dat het meest vervuilde stuk Alphense grond goed in de gaten gehouden moeten worden. 

Ik denk dat jij stiekem in je knuistje hebt gelachen en dacht: Mooi! Daar hoeven we dus niets meer aan te doen. Beetje monitoren, op gezette tijden het gepeupel rustig houden, als het echt moet gooien we er nog een onderzoekje tegenaan en voor de rest lekker achteroverleunen.    

Jouw laatste blog ging over ‘waarheid’. Je was uiterst kritisch tegenover de pers, de Alphense columnisten en bloggers in het bijzonder. Je vond eigenlijk dat ze een hetze waren begonnen tegen jou, jouw partij en jouw wethouder (Lyczak). Dat is correct. Dat zijn we ook begonnen. Verder meende je dat wij het niet altijd even nauw nemen met de waarheid. Dat we meer onderzoek zouden moeten plegen. Meer onderzoek? Daar ben jij toch van, van de onderzoeken? Ik zou je graag eens iets over het fenomeen ‘waarheid’ willen voorleggen. En natuurlijk ben ik dan weer benieuwd naar je reactie. 

Het is een waarheid als een koe dat duizenden Alphenaren bezorgd zijn over de gevolgen van de Coupépolder. Het is waar dat op specifieke plekken in Alphen meer ziektegevallen voorkomen dan elders – deze plekken bevinden zich nabij de Coupépolder en dan heb ik het niet over de griep. Het is waar dat tenminste zeventigduizend vaten zijn gedumpt die zo’n schadelijke inhoud hebben dat ter plaatse al het leven wordt vernietigd. Het is waar dat Alphenaren vinden dat de Coupépolder een slordige 25 jaar na de ontdekking nog steeds voor imagoschade zorgt. Het is waar dat Stan Lyczak heeft gelogen over hetgeen in de Coupépolder ligt. Het is waar dat hij VVD-wethouder is en dat jij zijn fractievoorzitter bent. Het is waar dat een vroegere VVD-wethouder (Van Leeuwen, milieuwethouder te Alphen aan den Rijn van 1976 tot 1984) oogluikend toezag dat die shit in de nachtelijke uren werd gedumpt. Het is waar dat de uitvoerende vervuiler (lees: transporteur) is veroordeeld, maar dat de opdrachtgever (ambtenaren, wethouders en gedeputeerden van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen aan den Rijn) buiten schot is gebleven, de op wachtgeld gezette burgemeester Paats daargelaten. Het is waar dat jij niet verantwoordelijk bent voor de lozingen, hetzelfde geldt voor alle wethouders en raadsleden die nu in het pluche zitten. Het is waar dat jij de machtigste man in de raad bent. Het is waar dat jij de boel kan laten saneren. Het is waar dat jij veranderingen omtrent de berichtgeving teweeg kan brengen; ervoor zorgen dat wij heel goed geïnformeerd worden in plaats van dat jouw wethouder ons dom probeert te houden. Maar het is helaas ook waar dat jij niets wilt veranderen. Het is gewoon waar dat jij Lyczak helpt zijn kop in het zand te steken. 

Weet je wat nog meer waar is? Dat er in november 2013 verkiezingen zijn in de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn. En dat de VVD dan afgestraft zal worden, is voor mij op voorhand waar. 

Met vriendelijke groet,
Dennis Captein   

P.s. Ruud, je gaat mij toch niet vertellen dat ik net zoveel brieven nodig heb om jou tot inkeer te laten komen als jij duurbetaalde onderzoeken die de VVD buiten schot moeten houden?


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.