MINERVA De beer is los?

Vraagje: Wat wil je nou van Ruud Gebel als het gaat om de Coupépolder?

Nou, ik wil dus niks van Ruud Gebel. Ik wil iets van het Alphense gemeentebestuur. Ik wil dat 'mijn' gemeentebestuur de juiste beslissingen neemt én ik wil een behoorlijk excuus aan alle inwoners. Ik wil niet dat 'mijn' dorp de geschiedenis in gaat als de grootste gifbelt van Nederland met een gemeentebestuur dat de kop in het - giftige – zand steekt.

Gebel is zich op een onhandige manier gaan bemoeien met de natuurlijke gang van zaken. Een VVD-wethouder blundert op nationale televisie en de lokale fractievoorzitter springt voor hem in de bres. Beiden met argumenten als 'Het valt wel mee' en 'Ik weet niet wat er ligt'. Stan Lyczak houdt verder wijselijk zijn mond. Gebel begint te fulmineren op de VVD-site. En dan is de beer los, daar kon je op wachten.

Ze zijn dus allebei in de vuurlinie van weldenkende Alphenaren, journalisten en bloggers terechtgekomen. Want wij weten allemaal op basis van behoorlijk onderzoek – gebaseerd op het rapport Engwirda, het rechercheonderzoek, de rechtszaak Kemp, het onderzoek naar de nazorg en meer - heel goed wat er onder die golfbaan ligt.
We weten al jaren wat er ligt en het valt niet mee! Nee, het is geen tikkende tijdbom. Het is wel een permanente bron van kwaad dat langzaam richting grondwater siepelt.

Daarom is de nazorg heel erg belangrijk.

Als er ook maar iets misgaat met de manier waarop de voormalige vuilstort onder de Alphense golfbaan wordt behandeld, zijn de gevolgen niet te overzien.

Dit is de top 5 van wat de deskundigen willen

1. Extra metingen, omdat er nu onvoldoende, op de verkeerde diepte en op de verkeerde plekken gemeten wordt.
2. Lucht aan de noordoostkant controleren, omdat dit nu niet gebeurt en dit wel nodig is.
3. Stabiliteit zand-bentonietlaag controleren, omdat deze laag (aan de zijkanten van de vuilstort) kan verzakken.
4. Invloed diepwortelende planten nagaan, omdat bomen ín de vuilstort kunnen wortelen en dat moet worden voorkomen.
5. Bodeminformatiesysteem Coupépolder opzetten, omdat elk historisch besef ontbreekt en dit er wel moet zijn.

Na deze top 5 volgt een lijst tot en met punt 22. Deze aanbevelingen gaan onder meer over een beter controlesysteem, betere communicatie en betere zorg plus financiering op langere termijn.

Het Alphense gemeentebestuur zet in de factsheet van mei van dit jaar: 'Er is het (sterke) vermoeden dat er ook chemisch afval ligt.' Dat is geen vermoeden. Dat is afdoende bewezen in een rechtszaak (tegen Kemp) en in een rechercheonderzoek (1988) waarbij vaten gif zijn gevonden waarvan monsters zijn genomen. Dat is goed onderzocht en uitgelegd in het rapport Engwirda (1991) dat in opdracht van het toenmalige gemeentebestuur is gemaakt door deskundigen.
Het rapport Engwirda is het allerbeste bewijs van wat er nu echt ligt. Dit rapport is door het gemeentebestuur in 1991 erkend en voor waar aangenomen.

De afgelopen weken heb ik een aantal raadsleden gevraagd of zij dat rapport gelezen hebben. Ze zeiden allemaal van niet… Behalve CDA-er Joost van Beek. Dat kon ook niet anders, want hij zat in de commissie Engwirda.

Ik wil dus gewoon erkenning en een excuus van het Alphense gemeentebestuur.
Omdat er al in 1991 wél bekend was wat en hoeveel er in die vuilstort aan gif zit. Omdat het gemeentebestuur met de VVD voorop nog steeds niet erkend dat het chemisch afval ónze zorg is tot in de eeuwigheid. Omdat de gevaren van chemisch afval op de lange termijn nog altijd onder tafel dreigen te verdwijnen.

Dat wil ik als inwoner van dit dorp en dat wil ik als hartstochtelijk blogger. Dat wil ik echter vooral op basis van mijn gevoel voor rechtvaardigheid.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.