Kadir maatschappelijk verantwoord bezig?

Alphenaren, toen ik me dit op 12 april afvroeg, kreeg ik heel links Alphen over me heen. De man was immers, volgens hen, de enige muur tussen de arme gedupeerden en de slinkse gemeente. Wát verschrikkelijk dat ik zelfs maar suggereerde dat Kadir vooral vo

Kadir en Bas
Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, medeburgers
Natuurlijk gaat er in elke situatie, en zeker in een noodsituatie, altijd wel wat verkeerd. Zelfs onze burgemeester, Bas Eenhoorn zal wel een paar dingen verkeerd hebben gedaan. Het punt is niet wat er verkeerd gaat, maar hoe je dat vervolgens oplost. Maar de manier waarop advocaat Orlando Kadir woest in het rond prikt om zelfs maar het kleinste foutje in de hulpverlening rond 'De Ridderhof' op te sporen, schiet mij toch al een tijdje in het verkeerde keelgat.
Want dat het Kadir niet gaat om 'waarheidsvinding', maar ordinair om gemeentegeld (dus geld van ons allemaal) voor zijn cliënten, en voor zichzelf, is natuurlijk vrijwel elke Alphenaar wel duidelijk.
Wel, mijn boodschap ook!
Als die Kadir bewijs heeft voor zijn insinuaties, moet hij gewoon naar de rechter stappen als hij de indruk heeft dat de gemeente niet naar hem luistert en dat hij toch gelijk heeft. Zo doen we dat in onze rechtstaat, toch?

De praktijk is, medeburgers, dat meneer Kadir én zijn cliënten juist wél worden gehoord, de vorige week nog zaten ze bij de burgemeester over hun grieven te praten. Ze krijgen alleen geen gelijk, want de gemeente stelt zich op het standpunt niet verantwoordelijk te kunnen zijn voor ondernemers die hun (verzekerings) zaakjes niet voor elkaar hebben, en ook niet voor de psychische en medische hulp. Daarvoor hebben we in dit land al jaren andere oplossingen. Het staat ook helemaal niet ter discussie of de cliënten van Kadir nou wel dan niet nadeel hebben gehad van de akelige gebeurtenissen op die mooie aprildag in 2011. Dat zal best wel zo zijn, in ieder geval zullen ze dat zo voelen.
Maar het punt is of de gemeente daarvoor verantwoordelijk is. Nee, dus, maar toch is die gemeente, in samenwerking met een heel netwerk van hulpverleners, juist heel erg met die nazorg bezig. En ik denk eigenlijk dat wij Alphenaren ook niets anders hadden verwacht.

Maar om nou bewust op alle manieren te zoeken naar een mogelijkheid die gemeente, die Alphense gemeenschap, nou een hak te zetten om er zelf financieel beter van te worden? Toch, de man krijgt moeiteloos zijn verhaal in de plaatselijke, en vanochtend dus zelfs in de landelijke media. Merkwaardig, zelfs als de vette kop 'Woede over toespraak bij herdenking drama Alphen' wordt gevolgd door een aanmerkelijk genuanceerder verhaal.

Medeburgers, het lijkt erop dat advocaat Kadir op een dood spoor is beland. Daarom hengelde hij ook naar een prominent uit de landelijke (Marcouch) en de plaatselijke (Jo Schriek) politiek om nóg meer publiciteit en aandacht voor zijn vermeende 'onrecht' te krijgen. Nou, Marcouch lijkt toch vooral met de staart tussen de benen de aftocht geblazen te hebben, en ook Jo hoor ik er niet meer over. Dus dan moet er maar weer een nieuw koteletje op het bord worden gelegd!

Dát heeft Kadir gevonden in de uitspraak van burgemeester Eenhoorn dat ook de ouders van Tristan van der Vlist in feite slachtoffer van de gebeurtenissen zijn geworden. Nou, en dat ís toch zo? Zijn zij dan niet hun zoon kwijt, en moeten zij dan niet verder leven met de gedachte aan wat hún zoon aan ellende in hun eigen gemeenschap heeft aangericht? En hebben niet ook deze Alphenaren daarmee een zwaar verlies geleden?

Dus waarom mocht de burgemeester dat dan van meneer Kadir niet uitspreken? Waarschijnlijk alleen omdat het betrekken van de dader en zijn familie bij de slachtoffers, de zaak voor de cliënten van Kadir zou kunnen schaden. Want, anders dan onze burgemeester, heeft Kadir het niet over het welzijn van de Alphenaar als geheel. Anders dan de burgemeester ziet Kadir niet wat er uiteindelijk allemaal goed gegaan is in de zorg en nazorg voor alle soorten slachtoffers die dit drama kostte, maar zoekt hij verwoed naar dingen die niet goed zijn gegaan.

Met als enige drijfveer de hoop er één of andere financiële vergoeding uit te kunnen slepen. Die hoop wordt blijkbaar steeds kleiner, en dat leidt tot dit soort vervelende berichten in onze media.

Medeburgers, dit blog is niet bedoeld om de burgemeester te verdedigen, dát kan hij zelf goed genoeg. Het is wel bedoeld om hem, én zijn medewerkers, een hart onder de riem te steken, en ik hoop dat meer Alphenaren dat mét mij gaan doen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.