Corio kiest voor Zoetermeer

Lage Zijde Alphen aan den Rijn Vandaag is er belangrijk nieuws voor Alphenaren. Niet omdat er in Alphen iets gebeurt, maar juist omdat het níet in Alphen gebeurt. Ons gemeentebestuur, geconfronteerd met het probleem dat eerst BAM afhaakte aan het Thorbeck

Favorite Meeting Places
Maar de simpele mededeling dat Corio het gloednieuwe wijkcentrum Oosterheem in Zoetermeer heeft overgenomen, geeft de werkelijkheid weer. Het bedrijf investeert liever in een WIJKCENTRUM in Zoetermeer dan in het STADSHART van Alphen aan den Rijn.
Daarmee wordt duidelijk, en dat weten we toch al heel lang, dat dit Stadshart absoluut niet de 'Favorite Meeting Place' in de huidige én de nieuwe gemeente is. En ook, dat Corio er, mét mij, zeker van is dat dit ook in de toekomst NIET gaat gebeuren. Ondanks, of juist daardoor, de voorgenomen uitbreidingsplannen aan de Lage Zijde. Ondanks die geheide 'trekker' die het Cultuurhuis niet gaat worden.
De beslissing van Corio heeft dus helemaal niets van doen met de omvang van het winkelcentrum, want dat Oosterheem is met 12.000 vierkante meter nauwelijks groter dan alleen al rond het Thorbeckeplein gebouwd zou worden. Het Alphense Stadshart als geheel is vele malen groter. Het is typisch wijkwinkelcentrum dat ik al eerder, toen nog als noodwinkelcentrum, in 2009 beschreef in "Kansen voor Buurtcentra" (vakblad Retailtrends). Een winkelcentrum dat nooit de plaats van het Zoetermeerse Stadshart gaat innemen, maar waar de gemeente Zoetermeer wel ALLE voorzieningen voor die nieuwe wijk concentreerde. Zoals die gemeente dat deed rond alle buurt- en wijkcentra in die gemeente.

Nieuwe kansen?
Mijn lezers weten dat ik al jaren grote zorgen heb over datgene wat binnen onze gemeente als 'Detailhandelsbeleid' doorgaat. Dat is immers helemaal gericht op handhaving van de status quo, gericht op de schijnbare belangen van iedereen die in deze stad wat geld wil verdienen. Intussen loopt ons Stadshart als sinds 2004, de opening van het 'Rijnplein', leeg zonder dat dit leidt tot een duidelijke koersverandering. Nee, het internet, de webshop, is ook in Alphen tot zondebok verheven. De webshop als vernietiger van onze binnenstad.
Wel, mensen, die binnenstad vernietigt zichzelf wel, daarvoor is concurrentie van dat internet helemaal niet nodig. De sterke terugloop in het bezoek uit het Stadshart was immers allang begonnen voor die webshops iets voorstelden. Als de gemeente Alphen aan den Rijn, en burgemeester Bas Eenhoorn was daar op de nieuwjaarsbijeenkomst heel duidelijk over, ons Stadshart als regionaal centrum van het Groene Hart wil promoveren, dan is dat een al té lang gekoesterde ambitie die kant noch wal raakt. Als er in dat Groene Hart één bepalend centrum is, dan is dat, ook zonder Factory Outlet Center, Zoetermeer, niet Alphen. Aan meer heeft de bevolking, met al die grote stadscentra rond het Groene Hart, immers helemaal niet nodig?

Zwarte toekomst?
Kortom, de kansen van ons Stadshart zijn beperkt tot de stad Alphen aan den Rijn zelf. Zolang politici én ondernemers zich dat niet willen realiseren, zal ons Stadshart steeds verder afglijden. Corio heeft de gemeente een kans gegeven, maar kon duidelijk NIET vooruit met het dorpse denken in en rond het Stadhuis. Corio is een partij waar in Nederland naar wordt gekeken. En zo verandert een verpauperende Aarhof snel tot gidsomgeving voor het hele Stadshart! Want zonder een substantiële boost in de aantrekkelijkheid van dat Stadshart, zullen, mét Corio, steeds meer toonaangevende winkelketens onze stad verlaten.
En zullen Alphenaren voor het échte winkelen in een écht stadscentrum, steeds vaker ons eigen Stadshart links laten liggen.

Conclusie
Ik had U, zo vlak na Nieuwjaar, dit sombere verhaal graag bespaard. Helaas gaf het persbericht van Corio mij geen keus. Het is voor Alphen aan den Rijn nu kiezen of delen en geen Lage Zijde plan, Bypass of Cultuurhuis gaat daar iets aan veranderen. Wachten op de nieuwe gemeente-indeling heeft geen zin, omdat het immers een typisch stadsprobleem is.
Natuurlijk kunnen we nog wel wat doen, maar er is weinig tijd:
o Stop met dromen over een regiofunctie van ons Stadshart
o Vergeet het Thorbeckeplein als winkelomgeving
o Stop verdere investeringen in het Cultuurhuis, privatiseer Bibliotheek
o Breidt De Atlas uit tot een volwaardig wijkcentrum voor Kerk en Zanen. Gewoon, over de sloot. Groen is leuk, maar meer winkelaanbod is nodig voor de leefbaarheid
o Ga snel de Herenhof aanpakken, voor ook daar de verpaupering zichtbaar wordt
o Zorg voor tijdige vervanging van De Ridderhof, een bouwsel uit de zestiger jaren. Herbouw als BUURTCENTRUM
o Ruim alle Retail buiten die winkelcentra op
o Concentreer op den duur ALLE voorzieningen in de winkelcentra
o Zorg voor adequate WIFI verbindingen in onze winkelcentra
o Start snel met Centrummanagement voor het hele Stadshart in de lijn van mijn schets in het plan van 1 miljoen op deze site. Centrummanagement is overigens heel wat anders dan het citymanagement waaraan het Stadhuis graag denkt
o Stop ermee iedereen wijs te maken dat het op de 'Alphense manier' ook wel lukt. Hoeveel meer bewijs dat dit NIET het geval is, hebben we eigenlijk nodig?
En verder?
Kijk maar eens op http://www.bricksenclicks.me


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen vandaag 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek vandaag 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.