Stennis met Dennis - Probleemouders

Laatst interviewde ik op het Binnenhof de 27-jarige Mohammed Mohandis. Hij zit namens de PvdA in de Tweede Kamer. Acht jaar geleden behoorde Mohandis tot de Marokkaanse probleemjeugd die Gouda onveilig maakte. “Ik deed echt domme dingen”, zegt hij terugkijkend. Op een ochtend werd hij wakker en dacht: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Dat was het begin van een fantastische politieke carrière.

Een citaat uit het interview: “Er wordt gezegd: Marokkaanse ouders bemoeien zich te weinig met het leven van hun kinderen; laten hen te vrij. Dat is waar, maar dat heeft een reden. Als je in Marokko op het terrein van de school bent, ben je overgeleverd aan het regime van de schoolleiding. Daar zijn de docenten erg streng. Marokkaanse ouders weten dat en bemoeien zich niet met school. Toen mijn ouders in Nederland arriveerden, gingen zij ervan uit dat dat in Nederland niet anders zou zijn. Tja, en hier is het toch echt anders. Ik bedoel, ik zie een hoop schattige, lieve docenten, maar ik zou willen dat ze wat minder schattig en lief waren. Mijn ouders wisten niet dat het er in Nederland anders aan toe ging dan in Marokko. Als hangjongere profiteerde ik daarvan.”

Nu het volgende verhaal: de sfeer in het voetbalteam van mijn zoon werd verpest door drie jongens die constant te laat kwamen en niet afbelden bij verhindering. In dit team zitten 11- en 12-jarigen, ze kunnen dus klokkijken. Bovendien was hun gedrag naar medespelers uiterst bedenkelijk.

“Ali, ik sta vrij!”

Ali (niet zijn echte naam): “Ik pass niet naar homo’s!”

Wij, drie vaders die de coaching en trainingen op ons nemen, bestraften dat gedrag. De jongens moesten een record aantal rondjes om het veld lopen en zaten om een haverklap op de reservebank. Wij waren bepaald niet lief en schattig. Maar het hielp geen sikkepit; ze ondergingen het haast stoïcijns.

Hun ouders zag je nooit. Ze kwamen hun zoons niet aanmoedigen, laat staan dat ze hun handen uitstaken: foto’s of wedstrijdverslagjes maken voor op de site, rijden bij uitwedstrijden of limonade halen in de rust.

Het gesprek met Mohandis bracht mij op het idee deze ouders eens te bellen. Zo gezegd, zo gedaan. Het waren goede gesprekken. Ze zouden hun zoons op hun gedrag aanspreken en voortaan zou het beter gaan. En ze beloofden ruimte te maken in hun drukke tijdschema om de voetbalkunsten van hun zoons eens te komen aanschouwen.   

Het gevolg: de ouders bleven spoorloos en de jongens onverbeterlijk. Al lieten wij hen voor straf een marathon rennen, hun houding bleef tenenkrommend. Toen namen wij het besluit de raddraaiers uit het team te zetten. We legden uit waarom en de ouders kregen een brief. Wel namen wij ons voor open te staan voor een gesprek als de ouders hier behoefte aan hadden.

Eén van de moeders heeft ons uiteindelijk gebeld. Niet om protest aan te tekenen, niet om van ons te horen of er nog wat aan te doen was en al helemaal niet om namens zoonlief excuses te maken. “Iek wiel geld contributie zoon terug”, was de mededeling. Het was niet eens een vraag.

Het plezier in de D10 van Alphense Boys is weer helemaal terug; de teamspirit is beter dan ooit. En verdomd, er worden zelfs weer wedstrijden gewonnen met heel aardig voetbal; de middenmoot lonkt.

Toch heb ik er een rotgevoel aan overgehouden. Want eigenlijk zijn de verbannen jongens de dupe geworden van hun ouders. Geen probleemjongeren dus, maar probleemouders.

Dennis Captein


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.