LageZijde-perikelen en nostalgie

Voor menige Alphense Facebook-bezoeker is het inmiddels dé hit van de afgelopen week: Je bent pas een echte Alphenaar als…..

Menig echte, of minder echte, Alphenaar (want wat is dat een echte Alphenaar?) – en dus ook ik-heeft zijn bijdrage inmiddels geleverd aan deze site.Continu stromen er memorabele berichten binnen aangedragen door (ex-)bewoners uit onze gemeente. Het levert voor velen een feest van herkenning op met verhalen en foto’s uit de oude en soms ook nieuwe doos. In 1 week tijd hebben meer dan 2000! mensen zich aangemeld voor deze site.

Wat zegt dat nu?
Het zegt iets over wat leeft onder (oud-) Alphenaren met betrekking tot hun binding met de stad of beter gezegd het dorp. Voor vele Alphenaren is Alphen nog steeds een dorp:

 Het dorp dat ooit hoge ogen gooide in de door publiek omroep (hoe lang zal deze nog bestaan) uitgezonden spel Zeskamp.

Het dorp dat een lange en rijke geschiedenis kent op gebied van jongeren- en popcultuur.

Denk hierbij aan Midas,  Madonna, Zappa, het Bunkertje, de Josephzaal,  de Rijnstreekhal, café Kwatro, het Nutsgebouw, de KPJ, Max, het Kasteel, café No Discussion, café Querelle : allemaal plekken waar muziek is gemaakt of waar dat nog gebeurd

Het dorp ook waar tot veler treurnis van de aangemelde leden van de bovengenoemde site al zoveel prachtigs is verdwenen op het gebied van cultureel erfgoed:

Denk hierbij aan de St. Jorisschool, het hofje aan de Aarkade, de watertoren aan de Prins Hendrikstraat en panden aan de Julianastraat. Bijna hadden we ook al geen park Rijnstroom met bijbehorende panden zoals het kerkgebouw-nu Parktheater- gehad

En dan heb ik het nog niet eens over de vele monumentale bomen. Een enorme kaalslag is er gaande. Bijvoorbeeld aan diezelfde Paradijslaan waar alle kastanjebomen deze week zijn verdwenen

Hetzelfde lot dreigt nu voor het oude ScalaCollege-gebouw aan het Burgemeester Visserspark en de Bonifaciusschool aan de Paradijslaan. Ik heb de plannen gezien voor de appartementen in het Scalagebouw en dat betekent gewoon einde verhaal beeldbepalend gebouw. Gaan we hier over 5 jaar ook nostalgisch en vol spijt over schrijven op de site “je bent pas een echte Alphenaar als….?

Gaat dit ook gelden voor die panden aan de Lage Zijde zoals de voormalige herberg aan het Thorbeckeplein? Het is sowieso van de gekke dat de gemeente wil gaan slopen terwijl er nog geen sprake is dat de plannen van ontwikkelaar Vorm doorgaan. In ieder geval zal ik namens de fractie van GroenLinks samen met RijnGouweLokaal  een motie indienen om de verdere sloop stop te zetten.

Blogger Machiel van der schoot overweegt zelfs een kort geding tegen de gemeente. Ben benieuwd.

Ook heb ik al eerder in de raad om beleid gevraagd op het gebied van het behoud en hergebruik van historische gebouw. Er is al veel eerder  witte rook voor een commissievergadering hierover gekomen maar verdere stappen vanuit de gemeente worden vooruitgeschoven terwijl de afbraak en verpaupering van monumentale panden maar doorgaat

En wat het verdwijnen en instand houden van de Popcultuur betreft:

In het kader van de documentatie en wellicht ook de nostalgie wil ik samen met Piet Demoet een boek gaan schrijven over 50 jaar popgeschiedenis in Alphen aan den Rijn. We weten al veel maar ik roep iedereen op die verhalen, foto’s ,video’s en noem maar op heeft over de muziekgeschiedenis in Alphen aan den Rijn om contact met mij op te nemen

En wat het politieke verhaal hiervan betreft:
 Ik vind met heel veel mensen dat 50 jaar popgeschiedenis in Alphen aan den Rijn niet verloren mag gaan dus presenteer ik vanavond met enkele andere initiatiefnemers een plan aan iedereen om dat te behouden en voort te zetten. Straks zijn we na de fusie een stad van meer dan 100.000 inwoners. Daar horen goede voorzieningen op het gebied van popmuziek bij. Laten we straks geen spijt hebben van een verloren gegane popcultuur in Alphen aan den Rijn

Plaats STADhuis. Aanvang 19.30

Tot vanavond

Groet,

René Driesen


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.