VORMvast?

Onfeilbaar?Een jaar geleden was het bedrijf VORM en haar publicitaire boegbeeld Fransje Sprunken nog volkomen onbekend, maar vandaag de dag lijken onze plaatselijke media Fransje het plakkaat van onfeilbaarheid te geven. Werkelijk élke zucht die ze slaakt, komt op de voorpagina en, gesteund door ons stadhuis, krijgt ze een bijna Jeanne d'Arc achtige statuur. En dat in een land waar de enige échte onfeilbare op deze planeet, de paus, met een korreltje zout wordt genomen. Nee, ik geloof best dat mevrouw Sprunken haar vak kent, ze heeft er de juiste achtergrond voor, maar om nou alles wat ze zegt maar gelijk te geloven? Ik heb in ieder geval geen serieuze publicatie van haar hand kunnen vinden, ten teken dat ze weet wat er in de retail loos is. En ze blijft ook vér weg van de hier veel gebruikte sociale media. Want hoe ze met drie (3) tweets op haar timeline al 45 volgers heeft? Alphenaren, en zeker Alphense journalisten, zouden, na járen ellende rond dat Thorbeckeplein, toch beter moeten weten en wat kritischer mogen zijn.

Thorbeckeplein
Kortgeleden kon ik uitgebreid gaan studeren op het rapport Thorbeckeplein e.o. Eerlijk gezegd, beste lezers, als ik dít plan in 2007 had gezien, was ik er dolblij mee geweest. Want dit plan is een stuk realistischer dan de roze wolken die ons toen werden getoond.
Zo is de ingreep, om het Thorbeckeplein flink te verkleinen, een heel goede, en de constatering dat daar, om vele redenen die ik zelf al eerder aanvoerde, de wekelijkse markt grotendeels moet vertrekken, is een juiste. Ik moet nog zien of de financiering van het nieuwe Thorbeckeplein ruimte biedt voor de aanleg van de geschetste drielaags parkeergarage onder dat gebouw, want als die er niet komt, helpen al die nieuwe gebouwen, én de vergezichten van mevrouw Sprunken, ook niet.
Eén aspect van de nieuwe bibliotheek (een Cultuurhuis is het natuurlijk allang niet meer) is onderbelicht gebleven. Doordat dit gebouw zo nodig aan het Thorbeckeplein moet staan, zit de bouwer met de 'achterkant' van dat Thorbeckegebouw. De slimme oplossing daar jaren geleden de bibliotheek te situeren, is niet meer voorhanden, natuurlijk. Gewone winkels gaan daar niet zitten, dus wordt die ruimte maar aangeboden aan 'een supermarkt'.

Supermarktparadijs Alphen
Nou, Jumbo of Plus willen graag ook in Alphen een supermarkt, dus krijgen we daar onze 6e (zesde) EXTRA supermarkt binnen drie jaar! In een stad zonder inwonersgroei, omringd door dorpen die óók allemaal nieuwe grote supermarkten hebben gehuisvest. Ik zou wel eens willen weten wat VOA bestuurslid én supermarkteigenaar Edwin ten Brink over die nieuwe aanslag op zijn inkomen te zeggen heeft. Een ALDI én een Hoogvliet in de Ridderhof, een ALDI aan de Euromarkt, een LIDL in zijn eigen achtertuin, nóg een Hoogvliet en een LIDL, mét een ACTION in De Baronie en straks een JUMBO in het centrum, 100 meter van de Albert Heijn daar?
Allemaal leuk en aardig voor de direct omwonenden, maar ook desastreus voor het milieubeleid van Alphen aan den Rijn, ál die personenauto's én vrachtwagens die, volkomen onnodig, af en aan rijden naar die vier supers in ons Stadshart.

Retail 3.0
Wat in 2007 een leuk plan was geweest, is dat echter nu niet meer. Niet alleen vanwege de crisis, die écht nog jaren blijft doorsudderen. Nee, nu er bijna geen winkel meer is die winst maakt, zullen retailers zich eindelijk tot Retail 3.0 moeten bekeren, óf failliet gaan. Retail 3.0 (http://www.bricksenclicks.me) betekent dat vrijwel elke non-food winkel op veel minder peperdure vierkante meters terecht kan. Dat is mogelijk omdat het grootste deel van het aanbod gewoon via de geïntegreerde webshop aangeboden wordt, in de winkel zelf, of thuis, wát de consument het beste uitkomt. Ga voor een goed voorbeeld maar eens kijken bij DIXONS in Leiden. Die winkels gaan ook niet langer zelf aan de slag met aanverwante zaken, maar besteden dat uit aan gespecialiseerde ondernemers in een shop-in-the-shop constructie. Zoals Barista bij Haasbeek Centrum, ICI Paris, Rituals en DIXONS bij V&D of UCIDU bij DIXONS. Dat betekent, zeker als 'boodschappenwinkels' als supermarkten en textielsupers het Stadshart verlaten, dat stadscentra veel compacter worden dan we tien jaar geleden nog dachten. In Alphen moeten we de Hooftstraat als Koopstraat compleet vergeten, en dat geldt ook voor een groot deel van de Julianastraat en de Raadhuisstraat. De bekende oude winkelstrips als Lijsterlaan en Van Nesstraat gaan definitief verdwijnen en op 'traffic locaties' als het station komen op snelle aankopen gerichte speciaalzaken erbij. Ik weet niet of je van het Thorbeckeplein dan een Lunapark moet maken, maar die 10.000 m2 winkelruimte daar hebben we helemaal niet meer nodig.

VORMfout
Het zal steeds meer Alphenaren duidelijk zijn dat Gemeente én VORM tot elkaar veroordeeld zijn. De gemeente wil, wát het ook kost en wát wij ook denken, het restant van haar Cultuurhuis mythe realiseren, en daarbij nieuwe winkelruimte (in die volgorde); voor VORM staat er niet direct een ander winkelproject op uitvoering te wachten. En zeker geen gemeente die daar EUR 13 miljoen schaarse Euro's op toelegt. Kortom, beide instanties zullen met de moed der wanhoop blijven proberen ons ervan te overtuigen dat het Lage Zijde plan NIET dood is, zoals een groeiend aantal Alphenaren, met mij, denkt.
En die 7.000 m2 voor eind mei verhuurd? Prenatal vertrok, Foto Lux vertrok, IT's vertrok, Björn Borg vertrok, Dixons vertrok, Free Record Shop vertrok! Wie durft dat nog aan, Alphen aan den Rijn, in een tijd dat een beetje winkelformule zich vooral richt op grote steden, omdat ze hun winst vooral buiten Nederland halen?
Nee, VORMvast zou wel eens een dure VORMfout kunnen worden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!