Misleiding aan het Thorbeckeplein

Misleiding? Ik weet niet hoeveel Alphenaren door hebben wat er hier allemaal NIET wordt gerealiseerd. Het ene mooie en ambitieuze bouwplan na het andere verdwijnt in de papierbak. Rond het station komt, dat hebben we weer net kunnen lezen, buiten de gifgroene CDA fietsappel helemaal niets terecht van alle plannen! Maar toen ik die vrees vier jaar geleden in de gemeenteraad uitte, zwaaide wethouder Groen in't Woud met een spiksplinternieuwe brochure om te "bewijzen" dat ik het allemaal veel te somber zag. Tja, en nu blijkt die brochure één grote PR stunt te zijn geweest, misleiding van een gemeenteraad die in meerderheid nog steeds liever droomt dat de realiteit onder ogen ziet. Helaas, in het zicht van de verkiezingen wordt het met die misleiding alleen maar erger

Actie op het Thorbeckeplein?
Een fraaie tekening luistert een hele bladzijde op in Alphen.CC van 21 maart. Die moet ons Alphenaren blijkbaar heen helpen over de ronduit ellendige ervaringen rond ons Thorbeckeplein. Je kunt rustig zeggen dat aan de overkant van De Aar afbraak en verpaupering hard toeslaan. Het Thorbeckeplein is een naargeestig oord geworden. Een plaats waar je nog niet gezien wilt worden. Een plaats ook waar megalomane bouwplannen plaats hebben gemaakt voor een realistischer verhaal, tenminste gezien vanuit een situatie die al tien jaar lang niet meer bestaat. Samen met de idiotie om in de Baronie een grootschalig winkelcentrum te bouwen, is het gebrek aan visie voor ons Stadshart (en dat is wat anders dan de wens in dat centrum te houden wat we hebben) de garantie voor het mislukken van deze fraaie plannen. Kortom, de 'actie' bestaat alleen nog op papier, de publiciteit is niets meer dan misleiding. Daarbij lijkt het hele economische beleid vooral gericht op onze jongeren, waarvan er steeds minder komen, en tégen ouderen, waarvan we er juist steeds meer krijgen.

Nieuwe winkelen, Nieuwe winkeliers?
Hoewel de internetrevolutie zeker niet zal uitlopen op wat Cor Molenaar 'Het einde van de winkels' noemt, heeft ze wel enorme gevolgen voor het koopgedrag van consumenten. Toch blijven we maar plannen maken alsof dat internet niet bestaat. In een land waar de ene na de andere winkelformule in de problemen komt, blijft wethouder Hoekstra maar geloven in de komst van 'trekkers' die, samen met boetiekjes en horeca, van dat Thorbeckeplein een paradijs op aarde moeten maken. Maar ja, of Hoekstra nu praat als wethouder, óf als lijsttrekker, daar zullen we tot november wel vaker naar moeten gissen. Een mislukking aan het Thorbeckeplein komt hem slecht uit, uiteraard, en ik zit al te bedenken wát voor smoes er op tafel komt als VORM er níet in slaagt voor eind mei, over twee maanden, 7000 m2 winkelruimte te verhuren. Maar de realiteit is dat OVERAL winkels en stadscentra compact, dus kleiner, worden. Gelet op het huidige overaanbod in winkelruimte moet je niet meer gaan bijbouwen, maar saneren! Winkels worden meer showrooms, winkelcentra veranderen in uitgaansgelegenheden. Boodschappen doen we in de wijken, en op het internet, natuurlijk! Ook in Alphen aan den Rijn!

Bibliotheek
Nieuw Elan, niet per ongeluk mijn partij, kwam met het plan om de bibliotheek, in ieder geval tijdelijk, te verhuizen naar het half lege Da Vinci gebouw in Kerk en Zanen. Een oplossing die een schijntje kost van de miljoenen die de tijdelijke huisvesting in het centrum gaat vergen. Maar ja, dit geld besparende idee werd zelfs niet als mogelijke optie overwogen. Allicht niet! Want als die bibliotheek eenmaal uit het centrum verdwenen is, komt het hele 'cultuurhuis' idee gelijk op losse schroeven te staan. Om dezelfde reden is ook mijn suggestie de weekmarkt, minstens tijdelijk, te verhuizen naar de Euromarkt, nooit opgepakt. Eénmaal daar, komt hij misschien ook nooit meer terug in dat centrum.
Tja, en dat rest wethouder Kees van Velzen niets anders dan zijn versie van Churchills 'Bloed, zweet en tranen' rede af te draaien. Want, met het Thorbeckeplein veranderd in een bouwput, en zowel markt áls bibliotheek op tijdelijke (parkeer) locaties, wordt de Lage Zijde op zaterdag jarenlang een plaats waar je niet wilt zijn. Die 'actie' betekent voor veel winkeliers, en NIET ALLEEN rond het Thorbeckeplein, het einde van hun onderneming!

Kernenbeleid
Wethouder Oppatja blijft onverkort achter haar, inmiddels uitgeklede, cultuurhuis staan. Al heeft ze de naam laten vallen, 'de bieb wordt plek van ontmoeting'! Leuk dat te weten, maar waarom daar gaat gebeuren wat met theater Castellum NIET gebeurde, dat weet ze ook niet. Dat cultuurhuis heeft voor de PvdA bijna religieuze trekjes gekregen, lijkt het. Vroeger samen naar de kerk, nu naar het Cultuurhuis? Schulze's alternatieve gemeenschap op basis van beleving, interesses, waarden en hobby's? Zie je dat voor je?
Hoekstra's VVD wil ook graag dat cultuurhuis, als randvoorwaarde voor de levensvatbaarheid van ons Stadshart als geheel. Alleen, om voor die bibliotheek niet nóg meer geld uit te trekken dan de huidige 3, 5 miljoen per jaar, moeten vestigingen worden opgeheven. En als de vestiging Ridderveld, een wijk groter dan Boskoop, voor dat cultuurhuis moet wijken, kun je erop wachten dat ook de vestigingen in de dorpen verloren zullen gaan. Niet vóór de verkiezingen, natuurlijk, want Hoekstra c.s. zetten wel in op een effectief kernenbeleid. Want dat het concentreren van de bibliotheek in dat Alphense cultuurhuis haaks op dat beleid staat, ja, dat begrijpt de VVD ook wel..


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.