Golfclub

“Wat heb je toch tegen die golfbaan?”Zomaar een reactie van een gerespecteerd raadslid op de onthulling van de winstfraude door college en golfclub Zeegersloot. Het antwoord zal u misschien verbazen: Niets! Helemaal niets!

Integendeel, het idee om van een onbruikbare gifbelt een prachtige golfbaan te maken is prima. Ik en later de stichting Waakhond zijn daar ook nooit tegen geweest. Waar we wel tegen zijn is dat de volksgezondheid en het milieu op lange termijn schade oploopt doordat eerst de provincie en later de gemeente hun verantwoordelijkheid niet wilden nemen en hun daden laten afhangen van de wensen van een golfclub. En heus, we wisten al vanaf het eerste begin dat de reden om waterdicht inpakken van de gifbelt, de normale saneringswijze in die tijd, alleen maar werd tegengehouden omdat inmiddels het subsidiegeld van Vrom al was uitgegeven, de baan er al was, en het de golfclub niet uitkwam.

Vanaf 1988, toen bekend werd dat er 200.000 vaten met chemicaliën op de Coupépolder waren gestort, zette ik mij in om tot een goede sanering van de Coupépolder te komen. Eerst in het bewonerscomité, daarna voor eigen rekening, en nu al een aantal jaren in de stichting Waakhond.

Vanaf het begin was al duidelijk dat door de te haastige aanleg van de golfbaan de sanering tegenwerking zou ondervinden. Alle maatregelen die op minder vervuilde locaties normaal waren, zoals het waterdicht afdekken, werden hier niet toegepast. Bergen rapporten werden geproduceerd, niet als studie van hoe te saneren, maar om aan te tonen dat de gebruikelijke sanering bij de Coupépolder helemaal niet nodig was.

Zelf voor een leek als ik was het niet moeilijk om de deskundigen van de Raad van State te overtuigen dat deze rapporten niet deugden, waarop de Raad van State de besluiten van de overheden ongegrond verklaarden. Vanaf 2000 zijn door mij en later door de stichting Waakhond een stuk of 5 rechtszaken op die manier bij de Raad van State 'gewonnen'.

Niet dat het hielp om tot een goede sanering te komen. De gezamenlijke overheden, de provincie, de gemeente en het hoogheemraadschap negeerden de uitspraken van de Raad van State. Lieten vervolgens weer een paar nieuwe rapporten schrijven en hele proces herhaalde zich opnieuw.

Uiteindelijk heeft de Raad van State de huidige stand, geen sanering, niet verworpen. Niet omdat de Raad van State ervan overtuigd was dat de genomen maatregelen afdoende waren, maar omdat er geen tegenbewijs was voor een rapport van Bodemzorg waarin geschreven was dat er geen vervuiling gemeten werd. De gifbelt werd schoonverklaard.

Mijn vader had mij vroeger al gewaarschuwd “Recht hebben is nog niet gelijk aan recht krijgen”. Mijn vader had gelijk. Maar ik was niet van plan om me zo maar gewonnen te geven. Me door gecorumpeerde bestuurders in een hoek te laten zetten als een eigenwijze querulant, terwijl er in feite een milieuramp gaande was. Elke dag stromen er duizenden liters verontreinigd perculaat naar het diepere grondwater en ooit zal dat ergens in de buurt van Nieuwkoop omhoogkomen.

Uiteindelijk bleken, door de bewijzen die ik leverde, enkele raadsleden overtuigd dat er iets goed mis was. Om duidelijkheid te krijgen werd er door de raad een commissie van externe-deskundigen aangesteld. De commissie Edelman. In december 2013 heeft de commissie hun rapport over de Coupépolder uitgebracht. Alles dat de stichting Waakhond al jaren aan raad en RvS had aangetoond werd door de commissie bevestigd.

Een maand daarvoor heeft heel Nederland kunnen hoe een wethouder, die hypocriet de onnozele probeerde uit te hangen, zichzelf en het aanzien van de Alphense politiek te kijk zetten. Dankzij Zembla en het optreden van de wethouder weten we weer dat er sprake is van een zeer ernstige verontreiniging. Daarop heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen die de aanbevelingen van de commissie Edelman moet laten uitvoeren.

Eind al goed? Welnee. De inkt van het rapport Edelman is nog niet droog of het college stelt de punten die lastig zijn voor de golfclub ter discussie. Nota bene op basis van opmerkingen van Bodemzorg en DHV, precies de twee bedrijven die de fouten die door Edelman hersteld dienen te worden, gecreëerd hebben. Juist die twee die hadden 'aangetoond' dat de gifbelt schoon zou zijn.

Toen was ik het echt spuugzat. Vijfentwintig jaar hebben we alles netjes volgens de democratisch afgesproken regels gespeeld. Het recht stond al die tijd pal achter ons. Maar als argumenten niet meer helpen wordt het tijd om de bal de bal te laten en eens op de man te gaan spelen.

Uit allerlei stukken die ik in de loop van de jaren in handen heb gehad blijkt dat de golfclub, of zo u wilt de stichting golfbaan, het eerste en enige obstakel is in de strijd voor milieu en volksgezondheid. Alles wat er in de procedures telkens kwam bovendrijven was de motivatie: blijf af de green. De golfclub/baanstichting is als een kankergezwel in gemeente en provincie ingegroeid en zaait zich uit om de locale democratie te vernietigen. Nu zegt het college het zelf openlijk in de krant dat herstellen van de afdeklaag te lastig is voor de golfclub/stichting. En het college weigert de achterstallige overwinsten te innen onder het smoesje van de rechtspersoon stichting.

Er zijn veel meer dwarsverbanden. Zo is de ambtenaar die vanuit de gemeente de hoogte van erfpacht regelde, nu secretaris bij de golfclub. Vragen over de status van de golfclub, zelfs artikel-43 vragen werden en worden door het college met gemakkelijk aantoonbare leugens beantwoord. Wat zijn dat voor lieden waarvoor zelfs onze burgemeester Bas het benauwd krijgt. Een burgemeester, die geconfronteerd met frauduleuze praktijken, niets anders durft dan nederig en dienstbaar met de heren van de golfclub in overleg gaat. En dan de heer Lyczak, in antwoord op vragen over de beheerskosten aan de gemeenteraad 'vergeet' hij de afschrijvingen, zodat hij maar op de helft uitkomt. Alles beter dan de waarheid.

In de huidige situatie (zonder waterdichte afdekking) moet de inmiddels 25 jaar oude ringdrainage hoognodig vervangen worden. Dit kost enkele miljoenen en het karwei was oorspronkelijk voor dit jaar gepland. Niet te voorkomen kosten, maar dit wordt de gemeenteraad onthouden. Bij totale inpakking, de golfbaan moet dan voor het gedeelte op de Coupépolder een jaar dicht, is vervanging van de ringdrainage en tal van maatregelen die door de commissie voor de onafgedekte situatie noodzakelijk worden geacht, zijn dan niet nodig. Voor het milieu, de enige manier om het gif op zijn plaats te houden, is waterdichte afdekking de beste oplossing.

Om een afweging te maken moet de raad inzicht krijgen in de kosten van de verschillende alternatieven. Op basis van afweging van de argumenten kan dan een verstandig besluit genomen worden. Maar vanwege de dienstbaarheid aan het bestuur van de gofclub/stichting wordt de raad de financiële feiten onthouden. Wist u trouwens dat de gemeente vanaf 2014 niet meer kan rekenen op de ISV-gelden waarvan de nazorg betaald wordt? Vanaf 2014 mogen we alles zelf betalen.

Het wordt langzaamaan tijd dat er een einde komt aan vriendjespolitiek en bestuurlijke knieval en er uitvoering wordt gegeven aan het raadsbesluit van 17 juni 1985 en de minimaal 2 miljoen die de Alphense samenleving nog tegoed heeft opeist. Het argument van het college dat zij alleen met de stichting (baan) te maken heeft en dat die geen winst maakt is uiteraard flauwekul. De golfclub Zeegersloot maakt er geen geheim van dat zij de exploitatie doet. En de exploitant moet zich aan de regels houden. Maar ook dat zal wel weer via de rechter moeten worden afgedwongen. Want het college houdt wel erg veel van de heren van de golfclub.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.