Alpherium belazert Alphen?

Van kwaad tot erger Toen het Alpherium naar Alphen kwam, was ik daar niet ongelukkig over. Integendeel, vervoer over het water heeft heel veel voordelen, voor milieu én voor de verkeersdoorstroming. En de ligging bij Alphen aan den Rijn kan alleen maar po

Het kind van de rekening
Al vele jaren geleden schreef ik, nog vanuit Leefbaar Alphen, een ingezonden brief onder de kop 'Onbewoonbaar Verklaarde Wijk'. En daarmee bedoelde ik natuurlijk het buurtje 'Onder de Hefbrug'. Keer op keer heb ik binnen en buiten de raad wethouder Groen in't Woud voorgehouden dat je je inwoners niet naast een containerterminal kunt laten wonen. En dat het in gebruik nemen van het (over meerlagig en innovatief hoor ik ook niemand meer) industrieterrein tussen die terminal en die woningen hun woongenot definitief om zeep zou helpen. Kortom, gemeente, koop de betreffende bewoners uit, help ze aan een nieuwe woning en sloop dat wijkje. Neem je verantwoordelijkheid! Helaas, de gemeente bleef, ook nu nog, sussende woorden spreken en wuifde elke vorm van verantwoordelijkheid jegens die burgers van de hand. Nu staat er, mét chocoladeletters, in het AD/Alphen:

Bang voor meer herrie Alpherium!

Haalt je de koekoek! Maar ja, beste bewoners, jullie hebben willens en wetens, nog maar drie jaar geleden, massaal op VVD en CDA gestemd, de twee partijen die je dat hebben aangedaan. De twee partijen ook die gewoon meezingen met het gemeentekoor en jullie op de blaren laten zitten. Want ook dát is democratie, natuurlijk!

Waarom?
Een bekende uitspraak van Karl Marx is dat, als je in de politiek dingen niet begreep, je gewoon moest kijken naar degenen die daar baat bij hadden. Nou wil ik helemaal geen 'complottheorie' suggereren, maar het is wel merkwaardig hoe gemakkelijk de gemeente elke keer weer meegaat met 'suggesties' vanuit de provincie. Je hoeft niet zoveel kennis van bedrijfseconomie te hebben om in te zien dat een kapitaalintensief bedrijf als het Alpherium natuurlijk vol continue wil werken. Dat heeft het bedrijf in het begin verbloemd (misleiding) omdat ze dat gemakkelijk konden. Ze hadden immers nog niet zoveel klanten. Maar het is wel tekenend dat de vergunning om 's nachts en in het weekend door te werken al anderhalf geleden is ingediend, en dat niemand in de politiek daar tijdig heisa over heeft gemaakt. Nu is het te laat, natuurlijk, beste Ank! Natuurlijk, we hebben dat eerder gezien, gaat het bedrijf opnieuw voorkomen dat er onnodige herrie wordt gemaakt! En weer wordt het geloofd, ten koste van onze medeburgers rond de Hefbrug. Maar ik wed dat we het hier, aan de overkant van het meer, nog gaan horen, in de stilte van de nacht!

Een ander voorbeeld is onze gevangenis, die voor werkgelegenheid zou zorgen en waar nooit echte boeven zouden worden opgesloten! Nou, die werkgelegenheid stelt niets voor, en justitie wil nu juist alle boeven in Alphen onderbrengen! De Rijn en Gouwelijn werd jarenlang als essentieel voor onze ontwikkeling genoemd. Maar die is 'zomaar' over de horizon verdwenen, zonder dat de gemeente daarover (er zijn wel verschrikkelijk veel uren aan besteed, door politici én ambtenaren) te keer is gegaan. Nee, we krijgen onze eigen 6 miljoen Euro terug!

Tja, en dan ga ik toch weer aan die uitspraak van Marx denken. De gemeente slikt het ene na de andere verhaal van de provincie. Het enige wat ze ervoor terug kregen was de Maximabrug (waarschijnlijk) en een verbreding van de N207 (misschien). Zou dat dan niet de koe zijn die verhandeld is? Offeren we werkelijk alles op voor de droom van een snelweg naar Amsterdam?

Alphen aan den Rijn, je zult er maar wonen......


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.