Principes op Zondag

Hemelvaartsdag Gisteren viel mij een tweet op waarin de Alphenaren werden opgeroepen donderdag, op Hemelvaartsdag, toch vooral boodschappen te komen doen bij supermarkt Ten Brink. Eerlijk gezegd, is dit niet de verdwazing ten top? Persoonlijk associeer ik

Winkelopenstelling
Als je het 'de Alphenaar' vraagt, wil die niets liever dan elk moment van de dag en de week winkelen. Alleen, daarmee willen ze veel meer dan ze in de praktijk doen, of kúnnen doen!
Nog niet zo lang geleden luidde het VOC, de club van centrumondernemers, de noodklok over de 'koopavond'. Want op die avond komen er maar zo weinig Alphenaren winkelen dat de winkeliers de extra kosten aan personeel en energie niet eens terugverdienen.
Vandaag, 5 mei, heeft vooral de horecasector geprobeerd om van deze koopzondag iets aparts te maken, en dát is hen wel gelukt, met veel mensen aan het brunchen, volle terrassen en veel animo voor het geren over ons Rijnplein. Kortom, Alphenaren waren op Bevrijdingsdag overal mee bezig, zelfs in het Stadshart, maar winkelen? Ik heb me niet in dat feestgewoel gestort, maar mijn Twitter timeline en Facebook bleef angstig leeg. Het kampioenschap van AJAX (in Alphen valt wat dat betreft niet zoveel te vieren, de laatste jaren) scoort bij Alphenaren aanmerkelijk beter dan de winkels in Alphen aan den Rijn. Toch blijven de echte 'gelovigen', consumenten, winkeliers én politici, rustig volhouden dat we van élke zondag een koopzondag moeten maken, en het liefst van negen tot negen!

Geld verdienen
Het blijft lastig om al die mensen, die zo graag de winkels 24/7 open willen hebben, duidelijk te maken dat ondernemers ook op zondag met die winkels geld willen verdienen. Geld dat overblijft als ze de BTW en kosten aftrekken van hun omzet. En die omzet, beste Alphenaren, ontstaat pas als U een fors deel van úw inkomsten in ons Stadshart, onze wijk-, dorps- en buurtcentra spendeert. Dát kunt U alleen doen als U uw tijd in die winkelcentra besteedt. En dat doet U alleen als die winkelcentra voor U aantrekkelijk genoeg zijn om die tijd door te brengen.
Alleen, zeker in crisistijd kunt U daar toch niet meer uitgeven dan U hebt. In een situatie waarin dat inkomen niet meer stijgt, maar de druk van belastingen, sociale voorzieningen, wonen, zorg en onderwijs wél, kunt U niet meer, maar juist minder uitgeven dan een paar jaar geleden. Dan kunnen die winkeliers wel hun winkeltijden verruimen, en U met een hoop reclame naar die winkel trekken, maar daarmee kunt U nog steeds minder uitgeven dan zij, met U, zouden willen. Kortom, elk uur extra open levert die winkelier wel (forse) extra kosten op, maar géén extra inkomsten. En dat geldt ook voor die koopzondagen. Ook op 5 mei zullen onze winkeliers, als ze al hun winkels openden, er achter zijn gekomen dat ze wéér meer geld hebben uitgegeven dan ontvangen. Wat ik bedoel, beste lezers, is dat op dit moment, midden in de crisis, zelfs al het praten over méér winkeluren in méér winkels te gek voor woorden is.
Toch gebeurt dat! En steeds vaker sluiten die winkels hun deuren.....

Winkelen of Boodschappen doen?
Winkelen is in eerste instantie een recreatieve bezigheid. Klanten zijn niet alleen bezig met het kopen van allerlei spullen, maar vooral met het leuk (samen) bezig zijn in winkels, op terrasjes of bij evenementen in dat winkelcentrum. In tegenstelling tot wat winkeliers zichzelf wijsmaken, staat de aankoop zelf niet eens voorop. Zien en gezien worden!
Het is aan die winkeliers om het verblijf in hun winkel zo aantrekkelijk te maken, dat klanten besluiten dáár iets te kopen wat ze ook in een andere winkel of zelfs in een ander winkelcentrum kunnen krijgen. Of op het internet, veruit de snelste en gemakkelijkste manier om bepaalde producten aan te schaffen. Als je precies weet wat je nodig hebt, tenminste.
Nou, het scheppen van een aantrekkelijke koopomgeving (en dat is iets heel anders dan een mooie winkel) lukt veel winkeliers niet, en dat lukt ook veel winkelcentra niet. Dat lukt ook het Alphense Stadshart niet. Als gevolg valt bezoek én omzet tegen, en dat verander je echt niet door nóg meer kosten te maken of die winkel nóg langer open te stellen.

Boodschappen doen is gewoon iets heel anders. Daarbij wil je je zo snel en gemakkelijk mogelijk voorzien in spullen die in het dagelijks leven gewoon nodig zijn. Van aardappelen tot sokken. Daar gaat het helemaal niet om de gezelligheid, maar om een noodzakelijk kwaad. De mensen die 's zondagsmiddags al om vier uur in de rij staan bij Albert Heijn moeten zich wel érg vervelen om dat leuk te vinden, en dat geldt donderdag ook voor Ten Brink. Want laten we wel zijn, die supermarkten zijn ELKE avond van negen tot negen uur open, dus er is écht niemand die nu niet aan zijn levensmiddelen kan komen.

Beleving
Martin, onze nieuwe centrummanager, gaat dat natuurlijk allemaal niet veranderen. Hij heeft geen toverstafje en er staat niets op zijn CV over het vangen van ratten in Hamelen. Winkeliers, horecamensen én Alphenaren moeten, mét hem, van hun Stadshart een aantrekkelijke plaats maken om te vertoeven. Zolang dát niet het geval is, zijn alle acties boter aan de galg.
Daarvoor moet dat Stadshart helemaal niet voor miljoenen te worden uitgebreid. Dan moet U daar immers nóg meer spenderen dan nu al nodig is. Dat Stadshart moet wel worden aangepakt; kleiner, dynamischer en verrassender worden gemaakt.
Hoe? Dat staat al een jaar op mijn blog http://www.bricksenclicks.me

Trouwens, een stadshart dat in deze tijd nog niet eens een vrij wifi netwerk aanbiedt, begrijpt niet waar het bij 'Het Nieuwe Winkelen' om gaat! Bij Avifauna begrijpen ze dat toch ook!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.