Koopzondag in Alphen

Koopzondag Rampzondag Als je de VOA, en veel politici, hoort, móet de koopzondag dé redding voor de Alphense winkeliers betekenen. Als je de vele inheemse reclamemensen beluistert, ís het de redding van onze winkeliers. Maar als je gewoon objectief op zon

Observeren
Ik ben eens een middag rustig gaan rondlopen in ons Stadshart, anderhalf uur lang. Zonder het nou een groot onderzoek te noemen, heb ik wel bij letterlijk elke winkel naar binnen gekeken, voor zover die niet gesloten was. Rustig gewandeld, vanaf de Aarhof, bij het Hemaplein, via het Thorbeckeplein naar de Van Mandersloostraat en de Raadhuisstraat. Vervolgens over de brug via het Rijnplein naar het Stadhuis en daarna door de Julianastraat weer terug naar dat Hemaplein. Eén ding was duidelijk, er waren veel Alphenaren op de been! Maar waar waren die Alphenaren mee bezig? Met shoppen?

Horeca
Natuurlijk zaten de terrasjes weer vol, op de nog koude, maar zonnige zondag 2 juni 2013. Onze horecamensen zijn dan ook erg actief, met allerlei aanbiedingen weten ze een behoorlijke hoeveelheid Alphenaren uit de eigen achtertuin te plukken. Alleen......met die koopzondag heeft dat niet zoveel te maken. Ook ver buiten het Stadshart zaten de terrassen vol. Alphenaren hebben die wel gevonden, op deze dag.
Marktkramen
Vooral rond het Rijnplein en in de Pieter Doelmanstraat stonden de nodige marktkramen, maar die trokken, nét als onze eigen Haringprins, weinig wandelaars naar hun stands en de huurders stonden er wat verloren bij. Ze hadden duidelijk meer verwacht!

Aarhof
Bij de HEMA konden ze het gemakkelijk af met twee kassa's, maar gelukkig compenseerde het volle terras de verliezen in de winkel. In de andere winkels was het niet beter, ik noteerde in veel winkels nul tot twee bezoekers. Zeker dáár waren ook veel winkels dicht, als ze al niet leegstaan. Eigenlijk was het alleen bij Albert Heijn druk te noemen.
Thorbeckeplein
De Dreespassage begint gewoon luguber aan te doen. Nog een paar winkels die nog (één week) open zijn, en dan is het daar volkomen afgelopen.
Het moet ooit gaan bruisen aan dat Thorbeckeplein, maar, om in Bijbelse termen te spreken: "De aarde was woest en doods". Iedereen die zegt daar nog kansen te zien, is een aperte leugenaar! Ik ben maar niet verder gelopen, de Hooftstraat in. Dat het bij De Kat druk was, weet ik ook zo wel! En ook bij Carla's koffieshop (nog even) en bij Barista zat het terras vol, maar dát was daar ook de enige drukte

Van Mandersloostraat
Weer veel drukte van langslopende Alphenaren, maar nauwelijks klanten in de winkels. Verkopers hingen verveeld rond te kijken of er tenminste nog mensen waren waar ze tegenaan mochten praten. Ook hier veel winkels gesloten in wat toch onze belangrijkste winkelstraat is. Aan de andere kant, bij Proto aan het water, zat het terras natuurlijk vol!
Rijnplein e.o.
Natuurlijk waren de terrassen hier volledig bezet, en bij Talamini stonden de klanten tot op straat te wachten. Maar verder? In de winkels liepen meer personeelsleden dan klanten rond. Zo verdien je zeker geen geld in de retail.

Julianastraat
Iedereen heeft toch geconstateerd dat hier nauwelijks winkels open waren. Alleen Kiek en Scapino, naast Hoogvliet, waren open voor het publiek, maar dat publiek leek dat niet door te hebben. Genoeg publiek op de terrasjes, vooral aan de Rijn, maar verder.....

Pieter Doelmanstraat
Hier waren meer winkels open, maar er stonden méér klanten bij de ijsboer dan bij alle andere winkels bij elkaar. Terwijl er genoeg mensen rondliepen. Had de HEMA nog twee kassa's nodig, bij V&D kon één cassière het werk gemakkelijk af.

Conclusie
Nou, 'shoppers' waren er genoeg, maar ze shopten niet of nauwelijks. Integendeel, ze genoten van wijntje en hapjes in de warme zon, maar voor de vaak enorme aanbiedingen in winkels en stands was nauwelijks aandacht. Kortom, al die activiteiten op de zondagmiddag lijken, zeker als het weer meewerkt, goed uit te werken op onze horecasector, maar de winkels leggen er geld op toe! Natuurlijk met uitzondering van de supermarkten, maar die zijn 's zondags altijd al open.
Maar al die positivisten die zo hard beweren dat de gemeente winkeliers én Alphenaren ernstig tekort doet door niet elke zondag tot koopzondag te verklaren, die moeten toch eens wat realisme gaan tonen. Winkeliers zijn geen potsenmakers, ze zijn er niet om het publiek te vermaken. Winkeliers zijn professionals die een boterham willen verdienen.
Voor Thorbeckeplein en Hooftstraat geldt, nóg meer dan voorheen, snel verkassen! Want de kopers hebben dat gebied subiet laten vallen.

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.