Fransje's Dream Machine!

Politieke manipulatie Je kunt van Fransje Sprunkel van VORM van alles zeggen, maar Alphense politici, die van de VVD voorop, eten uit haar hand. Die laatsten moeten ook wel, natuurlijk, want de plaatselijke VVD heeft haar politieke lot verbonden aan ons T

Waren er geen andere opties?
Natuurlijk zou het veel logischer zijn om hier een biologische supermarkt te vestigen, maar of 'de markt' hier groot genoeg is voor de succesvolle exploitatie van een Ecoplaza (zoals in Leiden aan de Breestraat) is maar de vraag. Tenslotte moet je je dat, ook al geloof je 'biologisch', wél kunnen permitteren. En dat geldt voor steeds minder Alphenaren! Ook een versplein zou, zeker in de Aarhofpoot bij Albert Heijn, een aanwinst voor Alphen zijn, en dát is een stuk gemakkelijker te financieren. Maar ja, daarmee heb je nog niet de achterkant van dat 'ThorbeckeII' gebouw bezet. En daar weer gewoon de bibliotheek vestigen en dus het Cultuurgebouw bij voorbaat laten schieten, dát is tot de verkiezingen politiek een onhaalbare kaart.

Waarom dan tóch Hoogvliet?
Simpel, eigenlijk! Want andere supermarktconcerns kunnen ook rekenen. En met straks 6 nieuwe supermarkten erbij, heeft de vijver opeens wel heel veel vissers. Daarin valt er dus voor niemand meer iets te verdienen. Daarom vestigen die concurrenten zich liever tegen lage huurprijzen in de kernen rond Alphen, dan hier aan een dood paard te trekken. Met een Digros in Ter Aar en Jumbo's in Hazerswoude en Nieuwkoop kunnen geïnteresseerde Alphenaren binnen 10 minuten, en zonder parkeerkosten, ook daar boodschappen doen. Niet voor niets vormen Alphenaren in die kernen, na de eigen bevolking, veruit de grootste groep klanten, óndanks die overvloed aan eigen supermarkten. En werkt het collegeplan precies andersom dat men hoopt: steeds meer Alphenaren doen boodschappen buiten de stad.

Onverantwoordelijk collegebeleid
Intussen waarschuwen steeds meer collega's voor een complete shake-out binnen de vaderlandse retail, nog dit najaar. "Gelukkig" waren de Free Record Shop en De Block al eerder verdwenen, want die ketens zijn in surseance van betaling. Intussen staat ook de toekomst van het iCenter op het spel. In de Aarhof sloten al twee modewinkels én een lingeriewinkel hun deuren, en als ex-Kijkshopbaas Tom Heidman gelijk krijgt, gaat 30% van alle winkeldeuren dit najaar op slot.
Gezien het feit dat de economische crisis volgend jaar nog erger wordt dan nu al het geval is, moet toch bij een groeiend aantal Alphenaren een lichtje gaan branden. Want ons college is met het doorzetten van haar Lage Zijde plannen volstrekt onverantwoordelijk bezig. Nog járen zullen starters lege winkelruimte te over vinden om hun dromen, na de crisis natuurlijk, waar te maken. Daar hebben ze die duizenden nieuwe vierkante meters helemaal niet voor nodig!

Sweet dreams
Het zal de plaatselijke positiviteitsmafia verbazen, maar zelf ben ik wat minder negatief over die verwachte kaalslag. Ik denk dat het met die golf aan faillissementen wel wat mee zal vallen, want zelfs retailers worden onder druk vloeibaar. Failliet gaan is toch voor niemand een pretje. Eerlijk gezegd verwacht ik dat die retailers, in lijn met wat ik al eerder schreef op http://www.bricksenclicks.me, eindelijk eens die grote stap naar een volledige integratie van winkel en webshop maken. Daarmee raken ze misschien een klein deel van hun omzet kwijt, maar zéker de helft van hun kosten. En dat levert, naast méér financieringsmogelijkheden, kansen op voor starters, zelfs midden in de crisis!
Fransje schept mooie dromen, maar het bleek de afgelopen maanden al praktisch onmogelijk om nieuwe huurders te interesseren. Het komende halfjaar wordt het, met een verdiepende crisis, nóg moeilijker zijn om nieuwe winkelruimte te verhuren in dat al jaren overbewinkelde Stadshart van Alphen aan den Rijn. Dat kunnen Fransje en haar wethouders ook niet helpen, maar daarmee blijft het Thorbeckeplein een droom. En voor steeds meer mensen een nachtmerrie, overigens.

En al die plaatselijke positivisten?
Sweet dreams! Met Fransje!

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.