Vormcrisis op Stadhuis

'Zet Vorm aan de kant' Nog geen maand geleden zetten college én VOA nog trots in de krant dat zij wel even samen de crisis te lijf zouden gaan. Nu zorgt diezelfde VOA voor crisisberaad ín het college. Vandaag, vrees ik, geen juichende verkiezingsbijeenkom

Lage Zijde RIP
Tja, de direct verantwoordelijke VVD-wethouder Stan Lyczak kan maar beter gelijk van zijn wachtgeld gaan genieten, want nu ook de VOA zich tegen de huidige plannen keert, zal echt niemand meer tekenen, lijkt me. En daarmee is met dit project zijn zwalkende loopbaan als wethouder nu toch echt tot een eind gekomen.
Wethouder én PvdA-lijsttrekker Helene Oppatja moet nu toch écht onder ogen zien dat het niets meer wordt met haar 'kroonjuweel', het Cultuurhuis. Want dat is, zonder de rest, niet realiseerbaar. Gelukkig kan de bibliotheek wel tien jaar vooruit in haar dure 'noodvoorziening', dus krijgen we ruimte om iets meer eigentijds te verzinnen.
Nóg een lijsttrekker, wethouder Michel du Chatinier van de CU, moet constateren dat zijn financiële jongleren om het VORM plan te financieren, tijdverspilling is geweest.
En Fransje Sprunken van VORM zal wel een forse schadeclaim op tafel leggen nu de VOA zo verstandig was om NIET te wachten tot VORM zélf haar afspraken (70% verhuurd) niet na zou komen.
Kortom, de VOA zet met deze stap drie collegepartijen voor schut, en bewijst hiermee allerminst de betrouwbare partner te zijn die ze werd voorondersteld te zijn. Dat is jammer voor alle goede mensen die ook in die club zitten, maar ik ben blij kortgeleden mijn lidmaatschap opgezegd te hebben.

Kort geheugen
Onze vriend Vermeer heeft wel een heel kort geheugen, en dat weet ook Hoekstra. Dat VORM plan is écht het meest realistische plan dat ik ooit zag voor die Lage Zijde, maar de VOA heeft eerdere megalomane plannen ook altijd gesteund. Ze hebben ook altijd van harte meegewerkt in Hoekstra's troetelkind, de Brancheadviescommissie, tot die, op last van VORM, niet meer mee mocht doen. Dát was natuurlijk al de eerste hobbel, want die commissie is er alleen maar om ervoor te zorgen dat de belangen van de bestaande winkels niet wordt geschaad. Ik weet het, de doelstelling is anders, maar ík kijk liever naar de resultaten. Hoewel heel Alphen dat Cultuurhuis zo langzamerhand wel zat is, was de VOA er altijd voor. Maar nu blijkt dat VORM écht voor eigen kracht kiest, en doet wat ik al voorspelde, namelijk verhuren aan iedereen die dat nog aandurft, zonder met VOA belangen rekening te houden, haalt de VOA dat plan onderuit.
Kom nou, John, hoe vaak heb ik jullie al voorgerekend dat, de crisis daargelaten, Alphen niet én De Baronie, én de Lage Zijde kan dragen?

Domme plannen
Natuurlijk is de stelling van Hoekstra dat dit VORM plan alleen een 'trekkers' nodig heeft om andere retailers over de streep te trekken, grenzeloos naïef. Dat is, met de rug tegen de muur, gewoon gokken en hopen dat het goed gaat.
Maar het plan van John Vermeer om dat Thorbeckeplein stukje bij beetje te herbouwen is compleet visieloos te noemen. Visieloos voor de stad natuurlijk, want het zou voor Vermeer en zijn vrienden de bouwwerken opleveren, die bij het huidige plan écht allemaal naar VORM zouden gaan. Zo altruïstisch is zijn actie nou ook weer niet.

Quo Vadis?
De stadhuis tactiek om deze VORMcrisis over de verkiezingen heen te tillen, is door de VOA om zeep geholpen. Daar zijn, zoals gezegd, VIER wethouders, en DRIE lijsttrekkers bij betrokken. Ik ga ervan uit dat hun verkiezingsprogramma's ijlings aangepast gaan worden. Fransje is verlost van het probleem op een gegeven moment te moeten opbiechten dat ze het niet voor elkaar krijgt, en zij kan dus eeuwig blijven beweren dat het allemaal wél was gelukt áls de VOA het plan niet onderuit gehaald had.

Intussen is Alphen aan den Rijn weer terug bij af, en is er ruimte om eens helemaal opnieuw over de kansen van ons Stadshart na te denken. Een compact Stadshart waarin stenen én internet met elkaar zijn vergroeid. Tenslotte gaat het om dat Stadshart en niet over het bebouwen van het Thorbeckeplein.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Op donderdagochtend, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.

Verkeer en vervoer vandaag 12:09

Meer verkeersdrukte verwacht vanwege het paasweekend

Met het paasweekend in het vooruitzicht wordt verwacht dat zowel vandaag als het komende weekend drukker zullen zijn op de wegen dan normaal. Vooral op donderdag 28 maart moeten weggebruikers rekening houden met een vroege en drukke avondspits.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 10:54

Wethouder Gert-Jan Schotanus en Kinderboerderij Zegersloot planten eerste voedselbomen

Op maandag 1 april worden, tijdens het paasfestijn, de 1e bomen geplant voor het te realiseren voedselpark bij kinderboerderij Zegersloot. Deze eerste bomen, genaamd berken, zijn niet bedoeld als voedsel voor mensen, maar juist als leefgebied voor de weidehommel. Samen met andere iconische soorten zoals de merel, huismus en egel, zal de weidehommel profiteren van een nieuw aangelegde habitat. 

Advertorial Muziek/Concert vandaag 09:36

Duik in het muzikale leven van Fernando Lameirinhas

Fernando Lameirinhas, een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland, komt terug met een gloednieuw concert: Koffer! De altijd nog jeugdige maestro pakt tijdens de voorstelling zijn koffer uit en neemt je mee in zijn muzikale leven.