Gerrits middelvinger

Dag lieverd, fijne dag op je werk, kus, kus... Gerrit rijdt de straat uit. Hij zwaait vriendelijk naar een kennis in het voorbijgaan. Na de verkeerslichten van de Leidse Schouw draait bij behoedzaam de N11 op richting Leiden. Precies op dat moment maakt d

In mijn zwarte Volvo, rijdend op de N11, vraag ik me direct af wat er gebeurt met mensen zoals deze - voor mij volstrekt onbekende – Gerrit, zodra zij in een stuk blik zitten. Geeft die redelijk anonieme, veilige omgeving van een auto Gerrit de macht om, zodra iemand ook maar iets doet wat hem niet zint, uit te maken voor klootzak of lul? Ik geef het graag toe hoor, ik ben niet de allerbeste chauffeur, maar ik blijf altijd beleefd. Ik zwaaide dus ook terug naar Gerrit, waardoor hij nog bozer werd.

Stel je voor dat ik zoiets in een lift of bij een VOA-borrel meemaak. Iemand laat een boer, stoot je glas omver, of staat gewoon net iets te dicht bij je. Zou Gerrit hen dan ook direct zijn middelvinger laten zien? Ik denk het niet. Face-to-face is dat toch een heel stuk lastiger. Maar online gebeurt het wel. Social media en blogs staan vol met persoonlijke aanvallen en taalgebruik waar de honden geen brood van lusten. Ik kan mij daar echt over opwinden.

Een mooi voorbeeld zijn de blogs van Machiel van der Schoot en Dennis Captein. Deze opiniërende stukken staan op Alphens.nl en toegegeven, ik lees ze graag. De beruchte bloggers van Alphen zijn erg bedreven in het uit de tent lokken van mensen. Vaak zit er een kern van waarheid in, waar de heren onderzoek naar doen en bewijs voor leveren. Werk dat we eigenlijk mogen verwachten van onze lokale journalistiek, maar dat terzijde.

Ik haak af wanneer Dennis of Machiel de zoveelste persoonlijke aanval lanceren. Doen ze dat nu om de website te promoten? Maatschappelijk betrokken te zijn? Om de onderste steen boven te halen? Is het gewoon een leuk spelletje? Zijn de heren een beetje aandachtsgeil? Of gewoon om al deze redenen?

Ergens lijken Dennis en Machiel wel op Gerrit van de N11. De redelijk anonieme, veilige omgeving van hun blog is net een auto. Het is in ieder geval niet zo oncomfortabel als in een lift of op een VOA-borrel. Misschien is dat wel de belangrijkste reden waarom sommige mensen je niet aankijken als ze je een hand geven. In een andere omgeving zouden ze, net zoals Gerrit, hun middelvinger laten zien.

Jan Verheul


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.