Politiegeweld

We worden de laatste tijd nogal doodgegooid met filmpjes van zogenaamde onterechte aanhoudingen en het zogenaamde buitensporige geweld dat de politie er bij zou gebruiken.

Persoonlijk word ik daar een beetje moe van. Ik zie namelijk in verreweg de meeste van die filmpjes iets heel anders:

Jongeren met een hele grote bek! Jongeren die denken dat zij het centrum van de wereld zijn. Jongeren die de klok van de wet hebben horen luiden, maar geen idee hebben waar de klepel hangt en ter plekke agenten uitdagen om zich te identificeren en - de stompzinnigheid ten top - agenten bevragen op hun recht om anderen te vragen zich te identificeren.

Als iemand aangehouden wordt en hij verzet zich er tegen dan gebruikt de politie gepast geweldsmiddelen om zo iemand toch die set handboeien om te krijgen.

Schreeuwen, gillen, verzetten, schrap zetten leidt dus inderdaad tot een schermutseling waarbij de aangehoudene op de grond wordt gewerkt.

Dat heeft niets, maar dan ook niets met zinloos politiegeweld te maken, maar alles met zinvol politiegeweld.

We hebben in de afgelopen jaren met zijn allen prinsjes en prinsesjes gekweekt, en als oud-docent ben ik daar zelf medeschuldig aan.

- Nee, je bent niet het centrum van de wereld.

- De politie heeft van overheidswege het recht jou te vragen naar je ID als zij vermoedt dat er aanleiding toe is. Jouw PLICHT is om die gewoon te tonen. De politieagent heeft daartoe van overheidswege een aantal zaken meegekregen: zijn opleiding, zijn aanstelling, zijn toegekende corrigerende/handhavings-bevoegdheden en om dat voor iedereen duidelijk te maken zijn uniform en bewapening.

- Als je onverhoopt aangehouden wordt omdat je toevallig op de verkeerde plek bent op de verkeerde tijd dan ligt dat in verreweg de meeste gevallen aan het feit dat je je bemoeit met wat er gaande is, je de politie in de weg loopt, een enorme grote groffe bek hebt en/of simpelweg de aanwijzingen van de politie niet opvolgt. 

- In verreweg de meeste van die situaties heeft dat op geen enkele wijze met machtsmisbruiik te maken, maar alles met jou als egocentrische etterbak.

Neemt niet weg, dat er bij de politie bijzonder veel garnalenbreinen werken die niets anders kunnen dan protocollen volgen, situaties niet zelfstandig kunnen inschatten en zwichten voor de groepsdruk binnen hun eigen korps. Het Haagse politiekorps is inderdaad één groot discriminatoir zooitje, weet ik uit eigen ervaring. 

En soms leidt dat inderdaad tot excessen. Dat is diep en diep triest.

En dat neemt allemaal weer niet weg dat het niets oplost door continu quasi-verontwaardigd de politie na te wijzen en die halve filmpjes te uploaden. De onderbuik van de gemiddelde Nederlander doet gemakkelijk van zich spreken op Internet, vanachter een toetsenbord. Dat geldt voor mij net zo goed.

Maar constructiever is om eens duidelijker, oprechter en eerlijker naar je zelf te kijken. Je bent geen prinsje. Je bent geen prinsesje. Je stelt geen ruk voor en je bent niet het centrum van het universum.

Als de politie om je ID vraagt laat je die gewoon zien.

Als de politie je vraagt je er niet mee te bemoeien, dan stop je daar mee.

Als de politie je vraagt om door te lopen, dan doe je dat.

Als de politie je, na herhaaldelijke verzoeken daartoe, dan toch aanhoudt, dan werk je gewoon mee. De klacht dien je achteraf maar in.

Het leven is een ingewikkelde zaak waar weinig of geen zwart-wit tinten in te vinden zijn, maar soms, heel soms, is dat leven eigenlijk wel heel verrassend simpel.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.