Imagine

De titel van een John Lennon en Yoko Ono nummer, uit de begin jaren 70, met een mierzoete tekst waarin hij droomt over een ideale samenleving waarbij grenzen, religie,honger en hebzucht niet meer bestaan. Door de bloedige aanslagen in Parijs van afgelopen 13 November is dit liedje opeens weer uit de mottenballen tevoorschijn getoverd en een nummer 1 notering gekregen in de Top2000 van dit jaar.

Bij het wegtikken van de laatste minuten van dit jaar, zal dit nummer dus uit vele boxen klinken en stel je inderdaad eens voor dat de mensheid dit liedje 2016 mee innemen als leidraad en startpunt van een veranderende samenleving. Terwijl ik deze column zit te typen probeer ik me daar een voorstelling bij te maken en voorbeelden te over schieten door mijn hoofd.

Stel je toch eens voor dat in 2016 de hebzucht binnen het bankwezen en grootkapitaal zou verdwijnen! Het grote graaien niet het doel op zich meer is voor de bankiers maar ze, op een verantwoorde manier, zich gaan inzetten en op een eerlijke manier een boterham te verdienen en zich te bekommeren op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Stel je toch eens voor dat de I.S. strijders in 2016 de wapens neerleggen en de vreedzame islam omarmen. Om maar in het gedachtegoed van John Lennon te blijven, zij in oranje kleding de straat opgaan en als een 21ste eeuwse Hare Krishna beweging de vrede en liefde gaan prediken met als enig wapen het vrije woord in plaats van het zwaard.

Stel je toch eens voor dat in 2016 in een land als Saoedi Arabië, er vrije verkiezingen komen en de volgende politiek leider daar een lesbische alleenstaande moeder wordt die ook daar geaccepteerd wordt en in alle vrijheid een regering kan aanvoeren zonder bang te hoeven zijn op gestenigd te worden door de huidige machthebbers in dit “bevriende”land.

Stel je toch eens voor dat in 2016 de politici wereldwijd en natuurlijk ook in hier in ons eigen land, niet langer het eigenbelang laten prefereren maar in alle eerlijkheid gaan doen waarom zij gekozen zijn. In alle openheid, het belang van de samenleving dienen, zonder dubbele agenda of het in standhouden van een elite die ver weg leeft van de nuchtere werkelijkheid. Met oog en oor wat er in die samenleving speelt en daar navenant een beleid op afstemmen.

Stel je toch eens voor dat in 2016 Israël en Palestina eindelijk inzien dat ze beide op een heilloze weg zijn beland en de de strijdbijl voorgoed begraven en in harmonie, schouder aan schouder, dit stukje van de wereld tot ontwikkeling brengen en daarmee de wereld laten zien dat vrede tussen 2 gezworen vijanden mogelijk is en zo een voorbeeld zijn voor een ieder.

Stel je toch eens voor dat tijdens de verkiezingen in het machtigste land van de wereld, the U.S.A, in 2016 er een echt mens wordt verkozen in plaats van de zoveelste marionet van het grootkapitaal en belangenbehartiger van de wapen, olie en farmaceutische industrie. Hij of zij zich echt bekommert over de opwarming van de aarde, honger in de derde wereld en echte vrijheid in landen waar onderdrukking heerst in plaats van de nep democratie die nu in landen, waar voornamelijk olie te vinden is,brengt.

Stel je toch eens voor dat in 2016 ook dicht bij huis er schrijnende zaken gaan verdwijnen of veranderen. De voedselbanken, bij gebrek aan noodzaak, verdwijnen en de armoede echt bestreden wordt. Gemeenschapsgeld niet langer over de balk wordt gesmeten ten behoeve van megalomaan narcisme maar alleen op plaatsen ten behoeve van de samenleving.

Ja stel je dat toch eens allemaal voor. Wat een ideale samenleving en aards paradijs zou dit opleveren. Maar zonder pessimistisch te willen zijn is een meer realistisch 2016 waarschijnlijker en zal er niets veranderen. Politici zullen blijven liegen, het grote graaien en de niets ontziende jacht naar macht en geld zullen ook in 2016 dagelijkse kost zijn, Geloofsfanatici zullen elkaar naar het leven blijven staan en economisch belang zal de leefbaarheid van de aarde, ondanks het Parijs akkoord, verder doen verslechteren.

Het zijn tenslotte de wilde beesten die het in de machtsjungle voor het zeggen hebben en hoe aaibaar deze dieren ook soms mogen overkomen, het is heel naief om ze menselijke eigenschappen toe te dichten.

Ik wens U allen een smakelijke Kerst en een knallend of vuurwerkvrije jaarwisseling en verwacht in 2016 weer gewoon Bohemian Rhapsody of Hotel California op nummer 1.

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 15:40

Gebiedsagenda onbekend bij inwoners

De Alphense gemeenteraad heeft donderdag 28 maart de Gebiedsagenda dorpen en wijken vastgesteld. Hierover is eerder uitgebreid gesproken. GroenLinks wil echter een wijziging: "Wij zien graag een actieplan om de Gebiedsagenda beter onder de aandacht van de inwoners te brengen." De gemeenteraad vindt dit voor nu niet nodig.

Advertorial Politiek plein vandaag 14:32

Gebiedsplan als visitekaartje

Naar aanleiding van een motie van GroenLinks gaat het college van Alphen aan den Rijn aan de slag met een betere communicatie rond de gebiedsagenda’s. Een gebiedsagenda is een plan om de leefbaarheid van een wijken of dorp te verbeteren. Betere communicatie hierover is volgens GroenLinks essentieel voor het slagen van de plannen. De motie werd mede ingediend door de andere oppositiepartijen: PvdA, SP, CU, SGP, FvD, RGL en ONS.

Politiek vandaag 13:19

Erfgoedfonds Alphen aan den Rijn voor 2024 weer gevuld

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft het Erfgoedfonds opnieuw gevuld. Vanuit dit fonds worden projecten op het gebied van beleving van erfgoed gesubsidieerd. Het gaat vooral om projecten die door groepen inwoners en kleine organisaties worden geïnitieerd.

Overige vandaag 10:53

Nieuwe voorzitter neemt het roer over bij Scouting Alphen

Op 28 maart heeft Dick Raaphorst, na meer dan 22 jaar voorzitterschap, het leiderschap van Scouting Alphen overgedragen aan Vincent Peters. Voor Vincent, een bekend gezicht op de vereniging, voelt deze nieuwe rol als een thuiskomst: "Ik ben zelf als welp op deze vereniging begonnen."