Nee tegen geweld!

Na de aanslagen in Brussel schreef ik mijn eerste blog op Alphens.nl waarin ik aangaf dat geweld en terrorisme niets te maken hebben met Islam. Ik kreeg veel reacties, waarvoor dank. Graag wil ik nog een aantal punten toevoegen.

Ik geloof in dialoog, in het antwoorden op woorden mèt woorden. De tijd dat we zwaard en wapens gebruikten om geschillen op te lossen ligt inmiddels enige tijd achter ons. Vroeger was het gebruiken hiervan normaal, tegenwoordig is het concept algemeen erkend dat de pen machtiger is dan het zwaard. We leven niet meer in een tijd waarin het gebruik van geweld de dominante manier is om af te dwingen dat de dingen gebeuren zoals degene met de meeste macht het wil en waar degenen met minder macht dan ook weer met geweld op reageren.

Dialoog is in principe goed en altijd beter dan geweld. Tegenwoordig zijn er vele manieren waarop mensen de dialoog kunnen aangaan en zichzelf kunnen uitdrukken. Sommigen hiervan brengen risico's met zich mee, ik denk hierbij aan de sociale media en YouTube, waarop iedereen ongelimiteerd lijkt te kunnen zeggen wat men wil, zonder te letten op accurate keuze van het onderwerp van discussie, gedegen onderzoek van tevoren, zodat iets op feiten is gebaseerd en juiste woordkeuze. Dit is iets dat in wetenschappelijke onderzoeken wel gebeurt, waar denkers en onderzoekers gedetailleerde op feiten gebaseerde discussies voeren en op de details letten.

Om zomaar een mening te uiten die niet op feiten is gebaseerd zonder voorafgaand onderzoek is een gevaarlijke zaak, aangezien we niet kunnen voorzien welke reacties dit oproept bij mensen met weer andere meningen. Het wettelijk recht op vrijheid van meningsuiting staat buiten kijf maar het is goed toch ook de feiten goed te onderzoeken alvorens een mening te uiten. Dit ontbreekt vaak bij op internet gepubliceerde uitingen en in YouTubefilmpjes. Dit leidt tot polarisatie en tegen over elkaar staan en ik geloof erin dat we juist samen met elkaar de problemen moeten oplossen, zonder geweld en met het woord als wapen.

Ik beoogde in mijn stukje niet mensen tot de islam te bekeren, ik ben ook geen Islamitisch geestelijke, ik ben slechts een schrijver, die vanuit mijn bescheiden ontwikkeling probeert verschillende meningen bij elkaar te brengen en de islam, zoals ik die ken, uit te leggen, zodat we allen samen in vrede kunnen leven. Mijn kennis kreeg ik door wat mijn grootvader, vader en leraren mij bijbrachten, wat ik las in boeken en door de overlevering van mijn voorouders. Centraal hierin stond altijd als basis onze vreedzame islam, niet extremistisch, zonder roep om geweld.

Ik ben er vast van overtuigd dat verreweg de meeste moslims in dit land deze vreedzame islam belijden en dat wij samen met andere gelovigen en ongelovigen in vrijheid en met respect naast en met elkaar kunnen leven. In de islam worden ook de ongelovigen beschermd. Ook tegenover hen is geweld niet geoorloofd. Dit valt na te lezen in de vijfde Sura in de Koran, "Sura of AlMaaida, 32 ayah".

M. AlHammdany, 11 april 2016

M. AlHammdany is een Irakese schrijver, die naar Nederland is gevlucht en in zijn thuisland vervolgd wordt om zijn mening dat Sjiieten, Soennieten, Christenen en Joden geloven in dezelfde God en in vrede samen zouden moeten kunnen leven. Hij verblijft in afwachting van zijn asielprocedure in een noodopvang. 

Vertaald vanuit het Arabisch naar het Engels en Nederlands.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.