MINERVA: Supermarkt

Wij hier in Alphen aan den Rijn hebben last van grootheidswaanzin. Eerst moeten we per se een overbodig winkelplein in het dorp hebben, daarna annexeren we Boskoop en nu willen we de prijs voor 'dorp met de meeste supermarkten' winnen.

Als je in Alphen je dagelijkse boodschappen wilt doen, dan kan dat zo ongeveer overal. In winkelcentrum Ridderhof zitten een C1000 (binnenkort Jumbo?), een Albert Heijn en een Hoogvliet. De Aldi komt daar wel/niet bij. In het Stadshart zit een grote Albert Heijn en struikel je over de Hoogvliets. In winkelcentrum Atlas zit een Hoogvliet en om de hoek aan de Euromarkt binnenkort een Aldi. Hier en daar is een kleine buurtsuper te vinden, of niet want die gaan achterelkaar failliet. Om de potentiële plekjes in de Baronie wordt gevochten, maar of dat winkelcentrum ooit van de grond komt, is de vraag. In winkelcentrum Herenhof zit meneer C1000 met een 'afgescheiden' supermarkt en een grote Albert Heijn. Er zijn vage plannen voor uitbreiding waarin plaats is voor nog een supermarkt. Er is overigens ook een nog schimmiger plan om een supermarkt op het Thorbeckeplein neer te zetten.

Nu heeft de ontbrekende supermarktketen - die van Lidl - besloten dat die vage plannen voor de Baronie en de Herenhof iets té vaag zijn. Dus zomaar opeens wordt tussen een poppodium en een tankstation een supermarkt uit de grond gestampt. In het pand zat vroeger iets van een videotheek en later een tuinmeubelgigant. De ingang zit aan de Ouvertureweg, onder een poort door naar een klein hofje met appartementen er omheen. Waarschijnlijk heeft die verstopte ingang ook iets te maken met het verschijnen en verdwijnen van de huurders. Leuk als je staat te tanken dat je die etalage ziet, maar hoe kom je in hemelsnaam ín die winkel?

Ieder weldenkend mens snapt dat de bevoorrading 'onder die poort door dat hofje in' een probleem is. Die grote vrachtwagens kunnen er amper hun kont keren. Als die wagens staan te laden en te lossen, kan er geen hond meer dat hofje in en uit. Dus: waar moeten al die mensen die hun boodschappen gaan halen bij de Lidl hun auto kwijt? Niet in dat hofje. Ook niet op de straat ervoor, want daar zijn maar een paar parkeerplaatsen voor omwonenden en de anderhalve winkel die daar zit. Dat er geparkeerd gaat worden op de twee parkeerplaatsen van de Herenhof is een illusie. Met een winkelwagentje zijn de trappen naar het winkelcentrum echt niet te nemen en via het fietspad is het vragen om problemen.

Na al het gedoe rond de Aldi op de Euromarkt met een grote parkeerplaats voor de deur, zou je verwachten dat er over deze Lidl door de gemeente Alphen aan den Rijn nog veel meer kabaal wordt gemaakt. Maar nee: 'op deze plek zit een bestemming voor detailhandel en als de buitengevel niet wordt veranderd, kunnen wij niets doen'.

Typisch Alphen aan den Rijn: de omwonenden met een kluitje in het riet sturen, zodat die prijs voor dorp met de meeste supermarkten voor het grijpen ligt.

Minerva


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.